Volt még tavalyról eltett fagyasztott szilvám, ezt szerettem volna valamire felhasználni, így esett a választás erre a finomságra....
Hozzávalók:
1 csésze rizs (kb. 15 dkg), 5,5-6 dl tej, ízlés szerinti cukor, 3 dkg vaj
vagy margarin, 1 tasak vaníliás cukor, szilva, fahéj, körtebefőtt vagy egyéb más gyümölcs, cukrozott kakaópor.
Elkészítése:
A
rizst átmostam, egy csipet sóval feltettem főni annyi vízben, hogy
ellepje, majd hozzáadtam a vajat, és lefedve elkezdtem főzni. Amikor elfőtt
a vize, hozzáöntöttem a tejet, és kis lángon, fedő alatt puhára főztem. Közben gyakran kevergettem, mert könnyen odaég. A cukrot és a vaníliás
cukrot csak akkor adtam hozzá, amikor készre főtt. Fedő alatt hagytam
kihűlni. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk még hozzá tejet.
A szilvát rövid ideig, kevés cukorral és ízlés szerinti fahéjjal megfőztem. Amikor kihűlt a rizs, kelyhekbe rétegesen tettem
a rizst és a gyümölcsöket, közben a rétegek között megszórtam fahéjjal és
kakaóval. A tetejére körtét tettem, amit meghinthettem egy kis
fahéjjal.
Tálaláskor a szilva főzésekor keletkezett szirupot a tetejére öntöttem.
Még a szilvás szirup nélkül.... |
...és a sziruppal leöntve |
Ebben a melegben el sem tudok képzelni jobbat, mint valami édeskés-savanykás, sütés nélküli finomságot!
VálaszTörlésKészítettem már hasonlót csak aszalt szilvával, én belefőztem a rizsbe, igaz a színe elég csónyácska lett:)
VálaszTörlésNagyon guszta, kérhetek egy pohárral? :)
VálaszTörlésKöszi lányok :)
VálaszTörlésNálunk kelendő a hasonló, jól behűtött rizssaláta, őszibarackkal, ananásszal, naranccsal stb., csak lazítani szoktam egy kis habbá vert tejszínnel, kb. 2 dl-nyi. Nagyon üdítő és finom.
VálaszTörlésVicuska köszi! Néha én is teszek hozzá tejszínhabot, ha éppen van itthon :)
VálaszTörlés