2012. április 27., péntek

Pitypangszirup



Íze, színe és állaga is hasonló a virágmézéhez

Mostanában több helyen is láttam "pitypangmézet", Lillánál és Gizinél is. Nagyon érdekesnek és különlegesnek találtam. Nekem ez újdonság volt, így gyorsan elhatároztam, hogy én is megpróbálkozok vele.
Utánanéztem, és Mária Treben "Egészség Isten patikájából" című könyvében is találtam hasonló receptet. A pongyolapitypang, mint gyógynövény sok értékes tápanyagot tartalmaz.

Hozzávalók: 150-160 pitypang virág (gyermekláncfű) 50 dkg cukor, 1 egész citrom, 7,5 dl víz.

Elkészítése:
A virágokat megmostam, szárukat és a szirmok alatti zöld részt is levágtam róluk, és ráöntöttem a vizet. A citromot meghámoztam, a héja alatti fehér részt is eltávolítottam, feldaraboltam, és a szirmokhoz adtam. Kis lángon 1 óráig főztem, majd leszűrtem, a szirmokat kinyomkodtam, majd hozzáadtam a cukrot, és így együtt még fél óráig főztem, szintén alacsony lángon. Még melegen kis üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Nagyon finom, legalábbis nekem ízlik. Színében, ízében és állagában is hasonlít a virágmézhez. Örülök hogy rátaláltam erre a receptre, remélem sokáig eláll majd. Tea, limonádé ízesítésére biztosan jól felhasználható.

A virágszirmok főzésre előkészítve



18 megjegyzés:

  1. Éva írta........

    Nagyon jó ötlet. Ez jóval olcsóbb,
    mint a vásárolt akármilyen méz!
    Bizonyára fel lehet használni
    teába, vagy még vajas kenyérre is!

    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Drága Katalin, fotóidtól elaléltam, hangulatos, a méz meg nagyon finom és egészséges.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép színű mézed lett és az állaga is tökéletes! Már tavaly elhatároztam, hogy elkészítem, de a fűnyíró megelőzött! :D

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy rátaláltál a receptre! Ha tavaly májusban lett volna Erdélyi konyha Magyarországon, abban is megtaláltad volna.
    Hasonlít a mézhez nagyon, de azért vannak dolgok, amelyekhez (pl. sütikbe) nem használnám. Teába, sőt kávéba is viszont tökéletes, és ha belegondolunk, mennyi jótékony hatóanyagot is tartalmaz, a cukor ellenére is nagyon hasznos készítmény.

    VálaszTörlés
  5. Drága Anyuci!

    Nagyon szép kis csendéletet fényképeztél le, nagyon tetszik, csak a mézeket nem szeretem, tudod :) puszi

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ötlet, már én is kinéztem magamnak:) Kár, hogy a lányod nem szereti a mézeket:)

    VálaszTörlés
  7. Kolozsvár környékén sokan készítenek pitypang mézet én is egy kolozsvári asszonytól hallottam.
    Egyik évben pitypang szörpöt készítettem, nagyon finom volt az is. Sokáig, évekig is eláll.
    A szárát megmosva a frissen szedett pitypangnak el lehet rágni, fogíny- vérzés- sorvadás jó ellenszere. (Maria Treben)

    VálaszTörlés
  8. Érdekes, felvéve a kipróbálandók sorába! :)

    VálaszTörlés
  9. Ez valami egészen különleges! Mentem én is. :)

    VálaszTörlés
  10. Kati drága, ez a méz, valami gyönyörüség, ahogyan elkészitetted azokban az aranyos üvegekben. Nagyon finom lehet, és persze te nagyon, de nagyon ügyes vagy, és tehetséges!

    A fotók csodásak, nem győzöm csak bámulni őket!

    VálaszTörlés
  11. Sok-sok éve hallottam először pitypangmézről, receptet is kaptam, de még soha nem láttam elkészítve. Így már sokkal jobban csábít kipróbálásra! Főleg ilyen fotó láttán...

    VálaszTörlés
  12. Már Te is kipróbáltad? Nagyon jól néz ki guszta és biztos hogy nagyon finom lehet! Láttam már több blogon csak éppen mondtam hogy mifelénk itt a bérházak közt elég sok kutya sétáltató van a pitypangok eléggé megviseltek lehetnek. Arról nem is beszélve hogy elég problémás lenne számomra a szedegetése. Pedig szívesen kipróbálnám!

    VálaszTörlés
  13. Nálad is nagyon guszta, és örülök, hogy Neked is ízlett, és, hogy Gizi megosztotta velünk ezt a "titkot"...:)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon tetszik a Te mézed is. Főleg azzal a kis gömbölyű üveggel fogadnám el, olyan aranyos! :))
    Gondolkodtam én is a pitypang méz elkészítésén, amikor láttam, hogy többen is elkészítették > ráadásul tele volt vele az udvarunk - de nem mertem belevágni. Lehet, hogy jövőre rászánom magam...

    VálaszTörlés
  15. Ezzel csak az a probléma, hogy ez nem méz. Ez méz hamisítás!!! Azért a méznek mint fogalomnak utána lehet járni az interneten. Google a barátod.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Névtelen! Köszönöm aggódó és kioktató leveledet, de nem kell megijedned, nem fogok konkurenciát jelenteni a méztermelőknek. Egy dologban viszont igazad van, ez nem méz, ennyit viszont magamtól is tudtam. Utánanéztem, és Maria Treben "Egészség Isten patikájából" című könyvében is találtam hasonló receptet, pitypangszirup néven, és már ki is javítottam a receptem címét erre, ami sokkal találóbb is. A nálam, és blogtársaimnál használt "pitypangméz" elnevezést egyébként is csak fantázianévként kell érteni, mert közölünk egyikünk sem olyan hülye, hogy azt higgye, ez igazi méz. A pongyolapitypang, mint gyógynövény sok értékes tápanyagot tartalmaz, ezért ha én magamnak a reggeli teám ízesítésére pitypang illatú és ízű cukrot használok fel, azzal nem követek el bűncselekményt, tehát nem is számít mézhamisításnak!!! Ezt tehát egy ízesített cukorként kell felfogni, gondolom Te is szoktál cukrot fogyasztani, nem csak mézzel ízesítesz mindent. Akkor lenne mézhamisítás, ha ezt árusítanám, de ilyet nem teszek, és nem is írtam még csak hasonlóakat sem! Egyébként igazi mézet sokat használok, nagyra tartom mint tápanyag, mint gyógyhatású tulajdonságai, és mint íze miatt is. Azt is elárulom, hogy csak megbízható kistermelőktől szoktam vásárolni, üzletben még véletlenül sem.

    VálaszTörlés
  17. Nekem eszemben sem jutott, hogy hamisítást követnék el, mert nem is tartom méznek, mint írtam is, meg nem árusítom mézként- na, akkor tényleg az lenne.
    Kekeckedő emberek mindig is voltak és lesznek, ebben a "műfajban" számítani kell rájuk. Azért arra kíváncsi lennék, hogy olvasta-e válaszodat, de kétlem.

    VálaszTörlés