2011. július 15., péntek

Sonka aszpikban




Hozzávalók: sonka szeletek, tojás, zöldborsó, színes húsú paprika, juhtúró és/vagy tehéntúró, vaj, tejföl, só, őrölt paprika, zselatin.

Bevallom, nem egészen a saját ötletem volt ez a készítmény. A piacon, ahova járok vásárolni, ott láttam, és némi változtatással el is készítettem, mert annyira érdekesnek és mutatósnak találtam.
 
Elkészítése:
Egy 500 grammos hosszúkás margarinos tégelyt fóliával kibéleltem, majd megfőztem a tojásokat, a borsót is megpároltam, a paprikát kis kockákra vágtam és kevés olajon rövid ideig sütöttem. Volt még egy kevés juhtúróm, amit pünkösdkor hoztunk a torockószentgyörgyi sajtgyárból (egyébként akit érdekel, sok új képet töltöttem fel az erdélyi blogomra a pünkösdi csíksomlyói utunkról: http://karpatutak2.blogspot.com/ ), amiből tehéntúró, tejföl, vaj, só, és kevés pirospaprika hozzáadásával körözöttet készítettem, ezzel töltöttem meg három szelet sonkát.
Másfél dl vízből, sóval és három púpozott teáskanál zselatinból aszpikot készítettem. A tégely aljára öntöttem belőle egy keveset, majd hosszában két oldalára tettem a borsót és a paprikát, középre pedig 3 db fél tojást, a fehér oldalával lefelé. Erre jött ismét kevés aszpik, majd egy szelet sonka, megint aszpik, végül a három sonkatekercs. Azt a kevés aszpikot, ami megmaradt, a tetejére öntöttem (lehetett volna két dl vízből készítenem az aszpikot, még lett volna helye).
Hűtőszekrénybe tettem, kb. három óra múlva a fóliát megfogva kiemeltem a tégelyből, és már lehetett szeletelni.



5 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon mutatós! Biztos nagyon finom is. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, nekem az ilyenek soha nem sikerülnek :(

    VálaszTörlés
  3. Köszi szépen, valóban finom volt, már el is fogyott.

    VálaszTörlés
  4. Hát ez gyönyörű, le lehet vele nyűgözni egy vendégsereget

    VálaszTörlés
  5. Óriási türelemmel alkotod a csodákat a konyhádban!

    VálaszTörlés