2021. augusztus 28., szombat

Kukoricás tepertős pogácsa







Az "Ízőrzők" Szatta epizódjában, az Őrségben sütöttek ilyen kukoricalisztes pogácsát. Mindjárt felkeltette az érdeklődésemet, mert ilyenről még csak nem is hallottam, nemhogy ettem volna. Lassan közeledik az ősz, hűvösödnek a napok, ilyenkor aktuálisabb a kelt tészta, és a töpörtyű - legalábbis nálam.

Egy sokkal kisebb mennyiségből készítettem, próbáltam az arányokat tartani, de a töpörtyűből kicsit kevesebb, az őrölt borsból és az élesztőből pedig kicsit több került bele. A hajtogatások közötti időben szépen kelt a tészta, de a kiszaggatás után a tepsiben már nem annyira, pedig azt hittem, hogy sütés közben még dülöngélni is fognak, és jobban levelesednek. De a férjemnek hála Istennek nagyon ízlett, így nem száradtak ránk.....

A hozzávalók eredeti mennyiségét, és elkészítési módját írom le.

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg finomliszt, 30 dkg kukoricaliszt, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 3 dl tejföl, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál só, késhegynyi őrölt fekete bors (ízlés szerint lehet sokkal több is), 40 dkg darált tepertő, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája,
a tetejére: 1 tojás.

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, kevés cukorral és a belemorzsolt élesztővel felfuttatjuk.
Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a sót, a zsírt, a tojásokat, a tejfölt, és alaposan kidolgozzuk, szép hólyagosra kidagasztjuk.
A kukoricaliszt lágyítja a tésztát, ezért idő közben még tehetünk hozzá finomlisztet, hogy könnyebben formálható, kevésbé ragadós alapot kapjunk.
Ezt lisztezett deszkán vékonyra kisodorjuk. A tepertőt szétkenjük rajta úgy, hogy mindenhova jusson. Ízlés szerint borsozzuk. Feltekerjük, mint a bejglit, ezután a vastag rúd alakú tésztát először balról a közepéig felfelé, majd jobbról lefelé hajtjuk, és konyharuhával letakarva húsz percig pihentetjük.
Újra kisodorjuk és hajtogatjuk, pihentetjük, majd ezt harmadszor is megismételjük.
Az utolsó pihentetés után kisodorjuk, de ekkor már kétujjnyi vastagra. Késsel berácsozzuk, lisztezett szaggatóval pogácsákat szúrunk ki belőle, ezeket kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk. Sós, felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített kemencében, vagy sütőben kisütjük.

A hozzávalók

A kisodort tésztán a darált töpörtyű

A tészta feltekerve és összehajtogatva

A megkelt tészta, az utolsó hajtogatás után

Kiszaggatva...

...és már a tepsiben, lekenve tojással



9 megjegyzés:

  1. A férjem nagyon szereti a töpörtyűs pogácsát, persze én sem vetem meg, de ritkán készítek. Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Finom volt, bár kicsit tömörebb mint egy átlagos pogácsa, de a férjemnek nagyon ízlett 😊.

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek és biztos finom!

    VálaszTörlés
  3. Már nyersen is remekül néznek ki, jó levelesek. Mindig jó egy kis újdonságot belecsempészni a megszokott receptekbe. Ha lehetne, szívesen leemelnék egyet a képről, hogy megkóstoljam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Szeretjük a pogácsákat, és ha találok egy nekem tetsző receptet, azt szívesen kipróbálom. Most ez is olyan volt 😊.
      Hogy a képernyőről nem lehet semmit leemelni, az bizony nagy kár 😊😊.

      Törlés
  4. Gyönyörűek ezek a pogácsák! :)

    VálaszTörlés