2020. november 11., szerda

Töltött kacsanyak édeskrumplival és almás céklasalátával





Márton nap lévén illik libát enni, legalábbis úgy szól a mondás. Nálunk régen otthon nem volt szokás, és most sem csinálok belőle nagy "divatot", bár a kacsa-liba húst szeretem, de a borsos ára miatt csak ritkán kerül az asztalunkra. Valamikor az ősszel vettünk egy kisebb pecsenyekacsát, a nyaka bőrét eltettem, amit ma megtöltöttem és megsütöttem. Ha nincs liba, jó lesz a kacsa is, gondoltam. Kis kacsahús, egy kacsamáj és főtt tojás került bele, mellé batátát sütöttem, amiből egy almás-répás céklasalátával nagyon finom ebéd lett.
Még pár nappal ezelőtt vettem kacsahájat, amit kisütöttem. Szeretjük a zsírját kenyérre kenve, zöldpaprikával, hagymával. Idén cserépben erős paprikát termesztettünk az erkélyen, ennek az utolsó példányait még pont el tudtuk fogyasztani mellé.
A töpörtyűje is finom, omlós lesz, ha sütésekor kellő mennyiségű vizet öntünk alá. Az ebből kisült zsírból került a kacsanyak töltelékébe a sütéséhez is.

Hozzávalók a töltött kacsanyakhoz: 1 kacsanyak bőre, 1 kacsamáj, 15 dkg kacsahús, 1 hagyma, 2 főtt tojás, 1 nyers tojás, egy szelet kenyér, só, őrölt bors, friss petrezselyemzöld, szárított-morzsolt zsálya, és bőségesen majoránna, kevés kacsazsír, 
a sült batátához, más néven édesburgonyához: batáta, só, 1-2 kanál olívaolaj, 
az almás-sárgarépás céklasalátához: 1 főtt cékla, 1 alma, 1 közepes sárgarépa, fél citrom leve, só, kevés porcukor.

Elkészítése:
Először a tölteléket készítettem el. Kevés kacsazsíron megdinszteltem az összevágott hagymát, hozzáadtam az apróra vágott húst (vagy daráltat), fehéredésig pirítottam, ekkor adtam hozzá a szintén kis kockákra vágott májat. Még együtt dinszteltem, sütögettem, kb. 10-15 percig. Ekkor levettem a tűzről, sóztam, borsoztam, fűszereztem. Hozzáadtam az összevágott főtt tojásokat, a petrezselyemzöldet, a nyers tojást és a beáztatott és jól kinyomkodott kenyeret. Jól összekevertem.

A nyakat megtöltöttem vele, két végét hústűvel lezártam, majd a többi töltelékből gombócokat formáztam. Kacsazsírral kikent jénaiba tettem mindet, kis vizet öntöttem alá, és kezdetben fedő alatt, a vége felé anélkül szép piros-barnára sütöttem.
Az édesburgonyát megmostam, héját kicsit lekapargáltam, felszeleteltem, tepsibe fektettem, sóztam, olívaolajjal kicsit meglocsoltam, és sütőben ezt is megsütöttem.

A salátához a főtt céklát gyufaszál méretűre összevágtam, a hámozott almát nagy lyukú, a sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszeltem. Sóztam, meglocsoltam citromlével, és ízlés szerint még kevés porcukorral megszórtam.
Ezzel minden elkészült, ami egy pohár rozé bor társaságában jóízűen elfogyasztottunk.🍷

A fűszerezett hús és a máj dinsztelése

A töltelék megkeverése

Tepsiben sütés előtt...

...és sütés után

Az édesburgonya sütése

A megkevert saláta



Végül a finom kacsazsír és a tepertő

A frissen kisült zsír és a tepertő

Kenyéren a kacsazsír, a saját termesztésű erős paprikákkal....


És a paprikák még a tövön....




14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet! Sajnos én ismét lemaradtam erről a népi mondás betartásáról hiába volt a családban két Márton is:) Ízőrzős műsorban láttam már a töltött nyak elkészítését és tetszett is mégsem készítettem el még eddig, valami általában hiányzik az elkészítéséhez.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes vagy. Én teljesen megfeledkeztem a Márton napról. Sőt, nincs is libás recept a blogon csak kacsa. Nem véletlen.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Nekem sincs sok libás. Én szeretem, de már nagyon drága, annyira nem éri meg....

      Törlés
  3. Pazar látvány. Milyen előrelátó voltál, hogy gondoltál a Márton napra. A mi családunkban sajnos senki nem szereti sem a kacsát, sem a libát, így nem is tartjuk ezt a szokást, de a töpörtyűjükért odáig vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, mi szeretjük, főleg én 😊, de a zsírját, töpörtyűjét mindenki 😊.

      Törlés
  4. Nem is emlékszem, hogy valaha ettem volna libát. Nálunk sem volt szokás Márton nap ünneplése. A tölteléked elnézve, biztos finom lehetett, és a köret meg a saláta is tetszik. Gusztán tálaltad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Iza! Libát mi is nagyon ritkán eszünk. Kiskoromban voltak kacsáink, még régebben libáink, a nagymamám tömte őket, még jól emlékszem rá. Főleg a finom sült májra 😊. De Márton napot nem tartottunk. Akkor lettek szegények levágva, amikor meghíztak 😊.

      Törlés
  5. Micsoda színek! S micsoda ízkavalkád! :-)
    Nálunk sem volt szokás a Márton-napi libalakoma, azóta sem vált azzá. Töltött nyakat sem készítettem soha, Férjem szokta emlegetni a nagymamája által készítettet. Egyszer meglepem vele! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, akkor vagyunk páran, akik nem rendeznek libalakomát Márton napra 😊. Ez a kis májas töltelék finom volt, és hát a színek... szerintem már egy fél siker 😊, de persze az íze is kiváló volt!

      Törlés
  6. Csodás látvány és nagyon finom ízek, a kacsazsír és a tepertő is. Én Márton napján mindig libacombot sütök, most is az volt sült krumplival és aszaltszilvás fűszeres, boros lekvárral. Nem tettem be a blogomba, mert már van nem is egy ilyen ételem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia! Akkor Ti nagyon finomat ettetek Márton napján, én már nagyon rég ettem libacombot 😊.

      Törlés