2016. január 6., szerda

Édeskrumli krémleves



Új játékot hirdetett Ani,  "Főzzön egy levest Vízkeresztre!" címmel. A feladat egy húsmentes leves elkészítése. Erre az alkalomra főztem - de már régóta terveztem - ezt a finom, pikánsan fűszerezett melengető krémlevest, ami nagyon jól tud esni ilyen hideg-fagyos napokon....


Hozzávalók: kb 40 dkg édeskrumpli (nekem kicsit kevesebb volt, attól függően készítsük kevesebb vagy több édeskrumpliból, hogy mennyire szeretnénk sűrűre a levest), 1 nagyobb sárgarépa, 1 lila hagyma, kevés olívaolaj, 1-1,2 liter víz, 1 zöldség- vagy erőleves kocka, só, 2-3 csipet - vagy ízlés szerint - őrölt gyömbér és őrölt szerecsendió, 2-2,5 dl főzőtejszín,
tálaláskor: pirított tökmag.

Elkészítése:
Az édeskrumplit (más néven batáta) kockára vágtam, a sárgarépát szeleteltem. A hagymát apróra vágtam, és az olajon megdinszteltem. Ezután hozzáadtam a zöldségeket és a leveskockát. Felöntöttem a vízzel, sóztam, fűszereztem, és készre főztem.
Ekkor botmixerrel pépesítettem, hozzáöntöttem a tejszínt  -  keveset hagytam belőle tálalásra  -  és együtt még egyszer felforraltam. Megkóstoltam, hogy kell-e bele még só, vagy valamelyik fűszerből.
Pirított tökmaggal tálaltam és kevés tejszínt csepegtettem a tetejére.

A hozzávalók

Elkezd főni a leves



8 megjegyzés:

  1. Ha hiszed, ha nem még nem ettem még édeskrumplit,így nem tudom, hogy milyen. De nagyon gusztán néz ki! :) A pirított tökmag nagyon jól mutat a tetején.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! Én is csak az ősszel ettem először :-) Az íze hasonlít a krumpliéra, de így fűszerezve mégis egész más volt :-)

      Törlés
  2. Én sem ettem még édeskrumplit, bár az ünnepek előtt szemeztem vele bevásárláskor. De otthagytam, mert tudtam, hogy akkor nem fogom felhasználni. Majd legközelebb... A színe tetszik, az ízére kíváncsi vagyok. Recept már van:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi, próbáld ki egyszer, biztos ízleni fog :-)

      Törlés
  3. Még nem ettem ilyen levest, de a fotóid most is meggyőzőek! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, jól esett ezeken a hideg napokon :-)

      Törlés
  4. Nagyon bátor vagy az ételek kipróbálásában, de csak így
    lehet megtudni, hogy mi is van a receptek mögött!
    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A leves receptjét részben más hasonló levesek receptjéből merítettem, részben saját elgondolásból készült, saját ízlésem szerint :-)

      Törlés