2016. január 10., vasárnap

Chia magos puding



Ismét egy finomság a lányomtól....

Hozzávalók egy-egy adaghoz: 3/4 pohár tej vagy víz, 2-3 evőkanál chia mag, ízlés szerint méz, banán, vagy bármilyen gyümölcs.

Elkészítése:
A magokat elkeverjük a tejben, hozzáadjuk a villával összetört banánt. Díszítés képen néhány szeletet is teszünk bele. Pár órára tegyük hűtőbe, ez idő alatt kocsonyás lesz.

A chia magot sokféle képen lehet felhasználni, mivel semleges ízű. Fogyaszthatjuk joghurthoz, müzlihez, tejtermékekhez, stb...

Már az aztékok és a maják is fogyasztották. Forró vízzel elkeverve itták, híg pépként készítették. A középkorban ismert és közkedvelt táplálék volt Közép- és Dél-Amerikában. A chia szó indián eredetű, olajosat jelent. A mag számos jótékony hatással bír.
Igen gazdag omega-3-zsírsavakban, 25-30% a kivonható olajtartalma. Jelentős a fehérje-, vitamin-, élelmi rost-, és antioxidáns tartalma is. Szénhidrát-tartalma kisebb, mint a gabonaféléké.

A táplálkozással kapcsolatos betegségekben, mint elhízás, cukorbetegség és magas koleszterin-szint, a chia-mag fogyasztása jótékony hatással bír, összetétele miatt. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.



5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Már régóta tervezem kipróbálni a chia magot, de valahogy eddig kimaradt. Banánnal nagyon finom lehet ez a puding. Sort kell kerítenem a tesztelésére. :)

    VálaszTörlés
  2. Megint egy különlegesség... Nem volt még szerencsém a chia maghoz, de egész jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Vanilin, Gerdi, köszi szépen a lányom nevében is! Eddig én sem hallottam róla, és még nem is kóstoltam :-) De nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen, úgyhogy egyszer nekem is ki kell próbálni :-)

    VálaszTörlés
  4. Én sem hallottam még erről a magról, de jól néz ki a puding és a gyógyhatása sem elhanyagolható. De most is azt szeretném kérdezni, hogy hol kapható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Lívia! Ezt a lányom Ausztriában vette, de állítólag már itthon is lehet kapni. Gondolom bio bolt félékben.

      Törlés