2015. november 19., csütörtök

Emeletes linzer



Ezt a linzert Erika receptgyüjtő játékára szántam, ahova karácsonyi aprósüteményeket lehet beküldeni.
A linzer az egyik leghagyományosabb karácsonyi sütemény, hisz finom és sokáig eltartható, ha időközben el nem fogy. Biztos mindenkinek megvan a saját jól bevált receptje, én erre esküszöm, hogy ez a legjobb....

Már sokszor megsütöttem, egy régi Dr.Oetker sütőpor hátoldalán szerepelt. A 20 dkg lisztből elég sok lesz, persze elég vékonyra is szoktam sodorni. Ennek a különlegessége talán az, hogy három emeletes, és az egymásra kerülő linzerlapocskák egyre kisebbek. A formákat most vettem, ez volt a próbasütés velük, úgy tűnik, jól vizsgáztak....


Hozzávalók: 20 dkg liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, fél citrom leve, 12 dkg vaj vagy margarin, 
az emeletek "összeragasztáshoz": lekvár - jelen esetben sárgabarack-, kökény- és birslekvár,
a díszítéshez: dió.

Elkészítése:
A fehérjéből egy keveset elteszünk, hogy a legfelső kis lapocskát legyen majd mivel megkenni. Nem kell sok hozzá.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlét, a tojást, és belegyúrjuk a vajat. Fél órát hideg helyen pihentetjük.
Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a felső részeknek szánt darabok tetejét megkenjük az eltett tojásfehérjével és megszórjuk vágott dióval. 
Gyorsan kisülnek. Ha kihűltek lekvárral összeragasztjuk és porcukorral megszórjuk.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Már én is láttam ezeken a papírokon de még nem próbáltam ki pedig mennyire jól mutatnak!

    VálaszTörlés
  2. Csodásan néznek ki! :) A linzer tényleg igazi klasszikus karácsonyi sütemény, nagy kedvencem. :)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is elmaradhatatlan a linzer, és nekem is megvan a jól bevált több évtizedes receptem. De a tiéd is nagyon jól néz ki és érdekes az emeletes forma.

    VálaszTörlés
  4. Éva, Vanilin, Lívia, köszönöm nektek is!

    VálaszTörlés
  5. Igazán szépek! Linzer nálunk is lesz valamilyen formában, vagy isler...

    VálaszTörlés
  6. Köszi Gerdi! Az isler is nagyon finom!

    VálaszTörlés