2015. augusztus 21., péntek

Tárkonyos-tejszínes magharagu



Még júniusban Szilvásváradon ettünk hasonló ragulevest - ott vadhúsból -, ami nagyon ízlett, ezért itthon is megpróbáltam hasonlót főzni, ami szintén elnyerte tetszésünket.

Hozzávalók: kb. 30 dkg marhalábszár, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, kis darabka zellergumó, 2-3 db gomba (attól függ mekkorák és mennyire szeretjük benne a gombát), 2 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, só, bors, egy nagy csokor friss tárkony, egy-két szál lestyán- és petrezselyemzöld, kevés törött paprika és házi ételízesítő, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, tárkonyecet vagy citromlé.

Elkészítése:
Egy lábosban 1-2 kanál olajon átpirítottam a kockára vágott húst, majd sóztam, borsoztam. Hozzáadtam az apróra vágott tárkony felét, a fokhagymát, a babérlevelet. Felengedtem vízzel, és lassú tűzön elkezdtem főzni.
Utána egy másik lábosban kevés olajon megdinszteltem a feldarabolt zöldségeket és a gombát. Sóztam, fűszereztem a törött paprikával és az ételízesítővel (de ezeket lehet a húsos levesrészhez is adni), hozzáadtam a maradék tárkonyt és a többi zöldfűszert. 
Amikor a hús jó háromnegyedig megpuhult, összeöntöttem az egyharmadig-félig megfőtt zöldséges levessel, és együtt készre főztem.
Ezután a tejszínben elkevertem a lisztet, és behabartam vele a levest. A végén ízlés szerint tárkonyecettel ízesítettem, de helyette lehet citromlét is hozzáadni.



10 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet. A tálalóedények is nagyon szépek. Mi is most voltunk Erdélyben de nem kaptam a kék tányérjaimhoz mély tányért, a piros mélyhez meg laposat. Te már évek óta gyűjtögetsz, igaz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen, már régóta gyűjtögetem az erdélyi cserépedények, már 2005. óta. Nagyon tetszenek, és ha megyünk, mindig veszünk 1-1 újabbat. Általában Farkaslakán és Korondon szoktunk vásárolni, de Torockón is, és néha Körösfőn.

      Törlés
  2. Férjem nagyapja Korondon született, de még eddig hiába keresetük az ősi fészket. Most bementünk a plébános úrhoz, aki egy árushoz irányított, akinek jó a helyismerete. Kiderült, hogy a felesége rokon. A házat is megtaláltuk! Mi is itt vásároltunk most.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek szerint a férjed erdélyi származású. Örülök, hogy találtatok Korondon szálakat a rokonsághoz!

      Törlés
  3. Ez elképesztően finom lehet. Ahogy olvastam szinte éreztem az ízeket. Marhából ragut még nem készítettem csak pörköltet, de egyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Finom lábszárból, csak sokáig kell főzni :-)

      Törlés
  4. Nagyon finom levest főztél! Én néhány éve kezdtem el tárkonyt használni, nagyon szeretjük az ízét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is talán csak pár éve használom a tárkonyt, de nagyon megszerettük :-)

      Törlés
  5. Ezt most nagyon megkívántam. Étvágygerjesztő! :)

    VálaszTörlés