2014. szeptember 15., hétfő

Salátavariációk jégsalátából


Kicsit hosszabb távollét után ismét itt vagyok. Horvátországban, Közép-Dalmáciában töltöttünk 8 gyönyörű napot, amelyről majd pár nap múlva készítek egy kis összeállítást.

Most háromféle, saját ötletből született salátát szeretnék bemutatni, melyek még augusztus végén, illetve szeptember elején készültek.
Szeretem a jégsalátát, mert sokféle képen felhasználható, sokáig eltartható, és jó ropogós az állaga. Most  Inkább csak ötletnek szántam, ezért mennyiséget nem írok. Ki-ki annyit készíthet belőle, amennyit meg szeretne enni, s olyan összetevőkkel, arányokkal, melyek az ízlésének megfelelnek.


Tonhalas saláta



Hozzávalók: jégsaláta, kígyóuborka, paradicsom, morzsolt csemegekukorica, só, fetasajt, olívabogyó, tonhal konzerv, friss rozmaring,
az öntethez:
borecet, citromlé, porcukor, zöldfűszeres saláta dresszing por vagy salátákhoz való fűszerkeverék.

Elkészítése:
A salátát, uborkát, paradicsomot feldaraboltam, hozzászórtam a kukoricát, enyhén sóztam, egy tálban összekevertem, és meglocsoltam az öntet hozzávalóiból ízlés szerint elkevert dresszinggel. A tetejére morzsoltam a tonhalat, megszórtam a feta darabkákkal és az olívabogyóval. Egy-két szelet uborkát és salátadarabkát is tettem még a tetejére, hogy szép zöld legyen a saláta.... Egy rozmaring ágacskával díszítettem, de apróra vágva meg is hinthetjük vele a salátánkat, finom ízt ad neki.
Friss zsömlével tálaltam.


Sonkás-tojásos saláta tartármártással



Hozzávalók: jégsaláta, főtt-füstölt sertéscomb sonka, főtt tojás, kígyóuborka, paradicsom, fetasajt, só, olívabogyó,
a tartármártáshoz: majonéz, tejföl, porcukor, mustár, só, őrölt bors.

Elkészítése:
A tartármártást elkészítettem a hozzávalóiból, majd belekevertem az apróra vágott salátát, sonkát és egy tojást. Tetejét negyedekbe vágott tojással és paradicsommal, uborkaszeletekkel, fetasajtdarabokkal és olívabogyóval díszítettem.
Friss, ropogós sajtos bagettel tálaltam.


Sonkás saláta mustáros öntettel és aludttejjel



Hozzávalók: jégsaláta, főtt tojás, főtt-füstölt sertéscomb sonka, paradicsom, piros húsú paprika, kígyóuborka, só, friss bazsalikom,
az öntethez: mustár, citromlé, kevés olívaolaj, porcukor, zöldfűszeres saláta dresszing por vagy salátákhoz való fűszerkeverék.

Elkészítése:
A salátát, uborkát, paradicsomot, paprikát felszeleteltem, enyhén sóztam, és az öntet hozzávalóiból ízlés szerint elkevert dresszinggel meglocsoltam. A tojást és a sonkát feldaraboltam, majd az előzőekhez kevertem. Tálalás előtt aprított bazsalikommal megszórtam, és lila bazsalikom levelekkel díszítettem. Hozzá házilag készített aludttejet és friss kiflit ettünk. Nagyon finom volt.



11 megjegyzés:

  1. Ez mind - mind nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  2. Csoda gusztusosak ! Én is szeretem a jégsalátát, praktikus az 1 személyes háztartásomban, mert jól eláll és végülis számtalan variációban felhasználható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari! Mi sem ettük meg egyszerre az egész salátát, olyan nagy volt :-)

      Törlés
  3. Mindhárom istenien néz ki, mégis talán a tonhalas lenne a kedvencem! :) Nagyon szép helyen voltatok, remélem, jól éreztétek és kipihentétek magatokat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Igen, gyönyörű helyen voltunk, Primostenben :-)

      Törlés
  4. Így ebben a sorrendben jöhet, nagyon guszta mindegyik. :)
    Örvendek, hogy jól éreztétek magatokat a szabadság alatt.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszták! Bármelyiket szívesen elfogadnám csak tudod megkóstolni:-)) Várom a csodás képes beszámolódat !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Majd igyekszem vele, lehet hogy még ma fent lesz :-)

      Törlés
  6. Mindegyik nagyon kívánatos. :) Vitamindús, egészséges saláták, hm... :)

    VálaszTörlés