2013. augusztus 21., szerda

Virslis "lábtörlő"




Egy időben több helyen is láttam ilyet, de most a napokban Marisznál is láttam hogy "lábtörlőt" sütött, így én is kedvet kaptam rá. A jól bevált pizzatészta receptem alapján készítettem, és tegnapra, vagyis augusztus 20-ra vacsorára megsütöttem, csak egy kis kétszemélyes adagot. Ízre nagyon finom lett, ránézésre igazi különlegesség. Bár a virsli befűzéssel eléggé megszenvedtem, mert a kelt tészta gyorsan dagadt tovább, de aztán mégis sikerült szépen elrendeznem....

Hozzávalók két főre: 20-22 dkg liszt, 2 dkg élesztő, só, 1 kiskanál cukor, 1 dl tej, kb. 0,25-0,5 dl víz, 2 evőkanál olaj, 3 db kb. 25 cm hosszú roppanós virsli, tojás, szezámmag,
tálaláskor: mustár.

Elkészítése:
A lisztet tálba tettem, sóztam, a közepén kis mélyedésbe belemorzsoltam a élesztőt, ráöntöttem a langyos tejet, a cukrot és egy kis liszttel megszórtam. Amikor feljött az élesztő - még kevés víz és az olaj hozzáadásával - bedagasztottam, meleg helyen hagytam kelni.
Ezután kb. 26x24 cm nagyságúra kinyújtottam, tepsibe tettem és ott a rövidebb oldala mentén csíkokat vágtam bele, amibe a hosszában kettévágott virsliket befűztem. Tojással megkentem, a szezámmaggal megszórtam, és előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöttem.
Mustárral ettük, nagyon ízlett, igazi ünnepi eledel lett....

A megkelt tészta

A "lábtörlő" sütés előtt.....

...és készre sütve



6 megjegyzés:

  1. Küzdelmedet a virslifonással siker koronázta, hiszen nagyon jól sikerült a kelt tésztás fonás!!! Megérte :)

    VálaszTörlés
  2. Egyáltalán nem látszik, hogy a virslifonás nem ment a legkönnyebben, szerintem is nagyon jól sikerült! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Okki! A "készterméken" valóban nem látszik hogy nehezen ment a befűzés :)

    VálaszTörlés
  4. Katalin, gyönyörüséges fonott virslis finomságot készitettél, a kenyér fantasztikus, és a fotók is szuper jól készültek. De szeretném megkostolni...nagyon csábitó!

    A fagyik is fantasztikusak, mind a hármat elvinném. Az orchideák csodásak!

    Köszönöm a kedves szavaidat, sajnos nagyon világos bőrü vagyok és mostanában megfizetek a sok napozást évek óta, több szemölcsöket kellett le égetni, vagy operálni. A homlokomon nem is tudtam hogy veszélyes és rákos, de már tul vagyok rajta, és az a fő!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon mutatós lett, ennek mindig sikere van nálunk is:) Tényleg nem látszik rajta, hogy megszenvedtél vele:)

    VálaszTörlés