2012. június 11., hétfő

Eperkrémleves



Hozzávalók: 20 dkg eper + a tálaláskor a díszítéshez, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, egy nagyobb diónyi vaj, 1 citrom leve, ízlés szerint porcukor, valamint egy-két késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj.

Elkészítése:
Az epret feldaraboltam, lecukroztam, fél órát állni hagytam. A tejet felforraltam a fűszerekkel, a lisztet elkevertem a puha vajjal, majd besűrítettem vele a tejet, 3-4 percig együtt főztem még. Hagytam kihűlni, majd hozzáadtam az epret, és az egészet együtt leturmixoltam.
Ezután hozzákevertem a tejszínt, ízlés szerint porcukrot (nem mértem, kóstoltam, hogy mennyitől lesz kellemesen édes, de nem túl cukros), és a citrom levét. A végén apró lyukú szűrőn az egészet átszűrtem, hogy szép sima legyen. Tálalás előtt jól behűtöttem, és apró szemű eprekkel díszítettem.



10 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem! Pedig biztosan nagyon finom, kellemes lehet, bár én az édes levesekkel úgy vagyok, hogy desszertnek fogyasztanám legszívesebben! :)))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Barbi! Gyümölcslevest ritkán szoktam készíteni, én is úgy vagyok vele, hogy inkább desszert, mint leves.

    VálaszTörlés
  3. Hasonlóképpen vagyok vele én is:) Igazán jól néz ki és milyen klasszul harmonizál a tányérral, nagyon szép:)

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu,köszi. A tányér és a tálka is Korondról való, nagyon szeretem őket :)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is eperkrémleves készült a hétvégén, még a recept is hasonló, majd hozom én is! :) Gyönyörűek ezek a tányérok (is)! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Hankka, várom a te levesedet is, mert a miénk már elfogyott :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon fincsi lehetett, imádom az epret!

    VálaszTörlés
  8. Micsoda kellemes nyari hideg leves, amit nagyon szeretnek megkostolni...a szine is gyonyoru!

    VálaszTörlés
  9. Imádom a krémleveseket, az epret is, de mégsem készítettem még eddig eperkrémlevest... Jövőre nem hagyom ki! :)

    VálaszTörlés