2012. január 5., csütörtök

Krémes, valamint sajtos-köményes rudak házi leveles hájastésztából


A tizenöt szelet krémes egyike

Még sokan a tálon, de hamar elfogytak

És a sajtos-köményes rudak, a maradék tésztából

Hozzávalók a tésztához, amennyiből készítettük (ami kicsit sok lett a krémeshez): a hájas tésztához 30 dkg sertésháj, 18 dkg liszt, a rétestésztához 20 dkg liszt, csipet só, 1 tojás, kb. 0,75 dl langyos víz (vagy ha szükséges kicsit több), egy kiskanál ecet, hozzávalók a krémhez: 1 zacskó Dr. Oetker Házi Krémes por, 8 dl tej, a tetejére porcukor.

Még sosem készítettem disznóhájból leveles tésztát, csak régen a disznóvágások idején az Anyukám és a Nagymamám. Most sikerült hozzájutnia Édesapámnak, így ezt most Szilveszterre sütöttük, nála. A tészta kicsit sok lett hozzá, mert csak egy 18x30 cm-es tepsivel készítettünk, ugyanis a Dr. Oetker porból készült töltelék nem olyan túl sok. A maradék tésztából sajtos-köményes rudakat sütöttünk, amik szintén finomak lettek.

Elkészítése:
A hájat először meg kell tisztítani, a hártyáját eltávolítani. Ezután vagy apróra összevágjuk, vagy ledaráljuk. Összedolgozzuk a liszttel, és téglalap alakúra formázzuk.
A rétestészta hozzávalóiból elkészítjük a tésztát, kisodorjuk, majd átlósan a közepére helyezzük a hájas tésztát, és az alsó tészta csücskeit ráhajtjuk. Kisodorjuk, majd fentről lefelé és jobbról-balra háromrét hajtjuk. Fél óránként háromszor megismételjük a hajtogatást, majd a tészta egyharmadát vékonyra kisodorjuk, ez lesz a krémes alja.
Süthetjük mindjárt abban a tepsiben, amiben majd a tölteléket tesszük rá. Villával megszúrkodjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A tetejére szánt tésztalapot is ugyanígy elkészítjük a következő egyharmadnyi tésztából, de ezen késsel óvatosan, vízszintesen és függőlegesen is bevágjuk a helyét, ahol majd a krémes szeleteket feldaraboljuk, de nem vágjuk teljesen át.
Ha kisült, még melegen az előrevágott csíkok helyén négyzetekre feldaraboljuk. Ezután elkészítjük a krémet, vagy a fent említett porból, vagy más recept szerint, rásimítjuk az alsó lapra (lényeg, hogy valamilyen magas falú tál vagy tepsi legyen), és ráhelyezzük a feldarabolt tetőket.
Hideg helyen hagyjuk jól kihűlni, megdermedni, és csak aztán szeleteljük fel.

A megmaradt tésztát kicsit vastagabbra nyújtottam, megkentem tojással, sóztam, megszórtam reszelt sajttal és köménymaggal, rudacskákat vágtam belőle, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.

A háj darabok

A lehártyázásuk

A rétestésztán a hájastészta

A hájastészta becsomagolása

A kisodrása

A tészta pihentetése



7 megjegyzés:

  1. Ügyesvagy, hogy belevágtál és elkészítetted, anyum is szokott hájas tésztát sütni, házi hájból, de nem mindig sikerül:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki a krémes és a sós is. Biztosan nagyon finom is volt.

    VálaszTörlés
  3. Ez a krémes, egyszerűen mesés! :)
    A sós is jöhet!

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikusan néz ki minden:) Anyukám sütött rengeteg hájas tésztát, sokszor végignéztem, asszisztáltam, de nem hinném, hogy én egyedül meg tudnám csinálni. Az a krémes....:)

    VálaszTörlés
  5. Nagy kedvencemet készítetted el!!! Tavaly jutottam utoljára jó kis hájhoz, elég nagy adagot hajtogattam, de jó is volt elővenni a mélyhűtőből és rövid idő után élvezni a krémest, ha marad, akkor a sós rudat mellé...

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta a krémes is, meg a sajtos rudak is ! Tavaly én is készítettem lekvárosan hájas tésztát, most a te recepted alapján sütök sós rudakat, szezám maggal szórva! Ha szépek lesznek, majd mutatom ! :)

    VálaszTörlés