2011. május 28., szombat

Epres-túrós máktorta



Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű torta tésztájához: 8 dkg margarin, 3 tojás, 7 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 12 dkg darált mák, 5 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor,
a krémhez: 25 dkg túró, 10 dkg porcukor, 12 dkg margarin, 2-3 evőkanál tejföl,  1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja és leve, 2 tasak vaníliás cukor, másfél-két kiskanál zselatin,
a tetejére : eper, 1 tasak piros tortazselé, cukor,
tálaláskor: tejszínhab.

Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A tortaformát kivajazzuk, lisztezzük. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat, hozzáreszeljük a citrom héját. A lisztet a mákkal és a sütőporral összekeverjük, majd hozzákeverjük az előzőekhez. Végül a felvert tojásfehérjék kemény habját is hozzáadjuk, beletöltjük a tortaformába, és előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a túrókrémet. A túrót villával összetörtjük, belekeverjük a lágy margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a citromot. A zselatint kevés vízben feloldjuk, forrásig hevítjük, majd 1-2 percig kis lángon főzzük, és még melegen a túrókrémhez keverjük.
A csatos tortaformába visszatesszük a mákos tésztalapot, ráöntjük a túrókrémet, tetejét beborítjuk az eper szemekkel. A tortazselét a tasak leírása szerint elkészítjük, és a torta tetejére öntjük. Hűtőszekrénybe tesszük, csak néhány óra múlva vesszük ki  a  tortaformából.
Tálaláskor tejszínhabot adhatunk hozzá.





3 megjegyzés:

  1. Éva írja:

    Bizonyára nagyon finom volt a gyereknapi torta.
    Ügyes Háziasszony az ilyen, aki ilyen szép és
    finom sütit elkészít!

    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Mindenkinek szívből ajánlom ezt az egyszerű de nagyszerű tortát. Óriási sikert aratott!!!
    Köszönöm szépen!!!

    VálaszTörlés