2011. március 6., vasárnap

Göngyölt pulykamell


A göngyölt pulykamell sült szalonnával és csirkecombbal 

Hozzávalók a pulykamellhez: annyi pulykamell szelet, ahány tekercset szeretnénk készíteni, bors, szárnyas fűszerkeverék,  ha kell még só,
a töltelékhez (ami kb 8-9 tekercshez elegendő): 1 zsemle,  2 csirkemáj, 1 nyers tojás, 1 fej vöröshagyma, 1-2 szelet húsos füstölt szalonna, só, bors, majoránna, petrezselyemzöld, esetleg töltelékhez való fűszerkeverék, de akkor a sóval óvatosan bánjunk,
sütéskor: a tetejére szalonna.
a mártáshoz: 1-2 szál fehér- és sárgarépa, húsleveslé, vörösbor, ribizlilekvár, cukor, citromlé.

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. A zsemlét beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, a szalonnát és a hagymát összevágjuk, megpirítjuk, a nyers májat "lekaparjuk". Mindezeket jól összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a fűszereket.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, a szélét szépen körbevágjuk, a leeső húst is feldaraboljuk apróra, és hozzáadjuk a töltelékhez. A hússzeleteket fűszerezzük, majd elosztjuk rajtuk a tölteléket, felgöngyöljük és hústűvel rögzítjük. A tetejét is fűszerezhetjük.
Kizsírozott tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük, ha túl sok a töltelékünk, és marad belőle, azt is a hús mellé tehetjük. Kevés vizet öntünk alá egy, és fóliával lefedve sütőbe tesszük. Közben figyeljük, hogy a hús nehogy leégjen, ha kell pótoljuk az elpárolgott vizet. Ha már megpuhult a hús, levesszük a fóliát, és a bőréig bevagdosott szalonnaszeleteket teszünk a tekercsek tetejére, majd készre sütjük.  
Köretnek készíthetünk mellé petrezselymes krumplit, hasábkrumplit, párolt rizst, krumplipürét....  
Finom hozzá egy kis gyümölcsös mártás is. Ehhez a répákat főzzük jó puhára, turmixoljuk simára, hígítsuk húsleveslével, öntsünk hozzá vörösbort, adjunk hozzá ribizlilekvárt, egy kis cukrot, citromlét és főzzük jól össze. Az összetevők mennyiségét ízlés szerint lehet variálni.   

A töltelék készítése: először a szalonnát és a hagymát pirítjuk meg

Az áztatott zsemle, az apró darabokra vágott hús, és a máj

A kész töltelék

A töltelék a hússzeleteken

A felgöngyölt pulykamellek

A köret lehet petrezselymes krumpli, rizi-bizi....

....de tálalhatjuk krumplipürével is, és adhatunk mellé
vörösboros-ribizlis mártást is



1 megjegyzés: