2015. július 10., péntek

Sózott "zöldséglekvár" és belőle leves



Erikánál láttam meg tegnap egy ehhez hasonló házi vegetát, így jutott eszembe, hogy nekem is van egy receptem, és már a fényképeim is megvannak hozzá, csak közzé kéne tennem.....

Egy finom ételízesítő, mely teljesen bio és tartósítószer mentes. Édesapám készítette még tavaly ősszel, csak akkor nem került rá sor, hogy felkerüljön. Még mindig van belőle, és még mindig finom. Felhasználható levesek és egyéb ételek ízesítésére, amibe általában vegetát vagy leveskockát tennénk. De főzhetünk belőle önálló levest is, én nagyon szeretem.

Hozzávalók az ételízesítőhöz, az arányok: 1 kg sárgarépa, 50-50 dkg fehérrépa, karfiol és paradicsom, 25-25 dkg zellergumó, karalábé, hagyma, kelkáposzta és zöldpaprika, ízlés szerint levélzöldségek: lestyán- zeller- és petrezselyemzöld, valamint a zöldségek miden ledarált 1 kg-jához 20 dkg só.

Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, amit kell meghámozzuk, és apró lyukú húsdarálón ledaráljuk. Hozzákeverjük a sót, üvegekbe töltjük, tartósítószer nem kell hozzá, mert a só tartósítja.
Esetleg a megkezdett üveget hűtőszekrényben tárolhatjuk.


Hozzávalók a leveshez: tányéronként 2,5 dl víz, ehhez 1 kissé púpozott kiskanállal a "zöldséglekvárból", 1-2 késhegynyi kurkuma, friss vágott petrezselyemzöld, szárított paprika darabkák (lehet fűszerpaprika és erős is), tészta.

Elkészítése:
Nagyon gyors és egyszerű. A tésztán kívül az összes hozzávalót a vízbe teszem, és kb. 15 percig főzöm, és már el is készült. Mintha Maggi kockából készítenénk erőlevest.
Tálaláskor tésztát vagy levesgyöngyöt kínálhatunk mellé.




6 megjegyzés:

  1. Csak ajánlani tudom mindenkinek, én is ezt használom ! Szeretem tudni, hogy mit eszem....

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzó ez az alapanyag keverék amiben minden együtt van, így aztán nem is igazán fűszer- vagy ételízesítő. De még ilyet nem készítettem, mert mindig frisset használok pl. zöldségeket, és a fűszereimet. Én is szeretem tudni, hogy mit eszem, ezért nem is vásároltam még soha bolti kész ételízesítőket vagy kész leveseket. Felkeltetted az érdeklődésemet, lehet, hogy egyszer kisebb adagban kipróbálom. Ami kissé elrettent az a nagy mennyiségű só. Ugyanis nyilvánvaló, hogy nem lehet csak egy kiskanálnyit egy adag levesbe tenni belőle, a többi meg a tészta, de az nekünk kevés zöldségből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Nekem nem tűnik soknak a só, biztosan azért kell bele ennyi, hogy ne romoljon meg.
      Én szeretem az ilyen könnyed leveseket, nem laktatóak, finomak és pótolják a folyadékot :-)
      Persze aki szeretne, az főzhet bele még egyéb friss zöldségeket is. Akkor tartalmasabb.

      Törlés
  3. Követendő példa, Katalin! Legalább mindenki tudja, mit eszik!

    VálaszTörlés