2014. május 28., szerda

Levendulás - feketeribizlis eperdzsem és "hagyományos" eperdzsem


A levendulás-feketeribizlis eperdzsem

A levendulától nagyon finom, különleges ízt kapott a lekvár

A feketeribizlitől kicsit sötétebb, "erősebb" színe lett

Az eperszörp elkészülte után megmaradó epreket nem akartam kidobni, ezért készítettem belőle ezt a dzsemet. Valamint a mélyhűtőben találtam egy kevés - kb. 1/2 kg -, még tavaly nyáron eltett fekete ribizlit, amiből szintén most főztem szörpöt, a receptje itt található. A két szörp készítése során megmaradó gyümölcsből főztem ezt a pikáns lekvárt, egy kis citromlével és levendulával feldobva....

Hozzávalók: 1,2 kg eperből és 0,5 kg feketeribizliből készített szörp után megmaradt gyümölcs, 18 dkg cukor, kevés citromlé és ízlés szerint néhány szál levendula virágja,
tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A feketeribizli szörp elkészülte után a megmaradó ribizlit apró lyukú szitán átpasszíroztam, és az eperszörp után megmaradt főtt eprekhez kevertem. Hozzáadtam pár szál levendula virágját, 1-2 kanál citromlét és a cukorral készre főztem a lekvárt. Forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Természetesen ugyanígy készíthető a dzsem szörp főzése nélkül, közvetlenül a gyümölcsökből, sőt fekete ribizli nélkül is, csak eperből, levendula ízesítéssel, ami nagyon finom, különleges ízt ad neki.


A "hagyományos" eperdzsem 

Kiflire kenve nagyon szép élénk, világos színe lett, ami talán a kevéske citromlének is köszönhető....

A dzsem közelebbről

Hozzávalók, jelen esetben: 1,5 kg megtisztított eper, 30-35 dkg cukor, 1-2 kanál citromlé, 1-1,5 tasak dzsemfix,
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
Az epret megmostam, feldaraboltam, és cukor nélkül elkezdtem főzni. Amikor kezdett puhulni hozzáadtam a cukrot és a citromlét. A végén hozzákevertem a dzsemfixet, ég 4-5 percig főztem, és forrón üvegekbe töltöttem. Tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Az feldarabolt eper főzésének megkezdése



7 megjegyzés:

  1. Tegnap én is eperlekvárt főztem, de csak úgy, minden ízesítés nélkül. Még rengeteg eprünk van, ma kipróbálom levendulásan is, nagyon jó ötletet adtál, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Éva írta..............
    Nagyon klasszak a lekvárok.

    VálaszTörlés
  3. Hú, én még nem főztem az idén, de következik:) Nagyon guszták :)

    VálaszTörlés
  4. Én is eperlekvár főzés előtt állok. De jó, hogy Te ilyen finom ízesítésekkel is próbálkoztál. A mentás eperlekváron én is gondolkodom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella! Idén próbálkoztam először ízesítésekkel, mindkettő finom lett ...

      Törlés