2014. március 24., hétfő

Vadas tollhegy tésztával és krumplikrokettel


A vadas tésztával....

...és krumplikrokettel

Már van egy-két vadas recept a blogomon. Ezt most úgy készítettem, hogy a zöldségeknek csak a felét turmixoltam le, hogy maradjanak darabos zöldségek is benne. Kétféle köret is készült hozzá, tollhegy tészta és krumplikrokett, kinek melyik a kedvence....

Hozzávalók: 70-80 dkg szeletelt marhalapocka,
a páchoz: 1 nagy hagyma, mustár, olaj, néhány babérlevél, borókabogyó, szemes fekete bors, szegfűbors, rózsabors,
a főzéskor: 1 nagy hagyma, kb. 20 dkg sárgarépa, 15 dkg pasztinák vagy fehérrépa, egy darabka zeller gumó, 1 db alma, 2-3 gerezd fokhagyma, pici cukor vagy méz, 1-2 kiskanál sűrített paradicsom, 1 db erőleves- vagy húsleveskocka, 1-2 késhegynyi kurkuma, kevés citromlé és reszelt héja, 1,5-2 dl fehér bor.

Elkészítése:
A húst főzés előtt 1-2 nappal bepácoljuk. Ehhez a hússzeleteket besózzuk, megkenjük mustárral és egy kis olajjal, mindegyik szelet közé teszünk hagymakarikákat, babérlevelet, borókabogyót, szemes fekete borsot, szegfűborsot és rózsaborsot. A végén az egészet leöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Hűtőszekrényben tároljuk  a főzéséig.
Ekkor a hússzeleteket a pác olajában hirtelen átsütjük, majd kivesszük őket. A megmaradt zsiradékon üvegesre párolunk egy apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, az almát, a pác fűszereit, és a főzésénél felsorolt többi fűszert is. Rövid ideig pároljuk, majd felöntjük vízzel, hozzáöntjük a bort, és beletesszük az elősütött hússzeleteket. Kevés cukorral vagy mézzel ízesítjük. Így főzzük együtt - ha kell, pótoljuk az elfőtt vizet - amíg meg nem puhul a hús is, és a zöldségek is.
Ha készre főtt, kivesszük a húsokat, a zöldségek felét leturmixoljuk, majd a húsokat visszahelyezzük a szaftba.

A hús pácolása

A hús elősütése

A zöldségek és a fehér bor hozzáadása

A hús és a zöldségek már együtt, főzés közben...

....készre főzve,

..és tálalva



13 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük a vadas ételt. Nagy kedvet csináltál hozzá a látványos, és biztos, hogy finom ételeddel. Hamarosan én is készíteni fogok.

    VálaszTörlés
  2. Ideje lenne hasonlót főznöm, a vadas nekünk is nagy kedvencünk :)

    VálaszTörlés
  3. De jól néz ki, nagyon finom lehetett! :) Én a krumplikrokettet választanám hozzá! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka, én tésztával szeretem jobban :-)

      Törlés
  4. Épp a napokban volt eszembe, hogy kellene főzni. Én nem teszek bele paradicsompürét, kurkumát, mézet, almát és zellert sem :-) Egész más hozzávalókból készül. Ki fogom így is próbálni, ahogy Te készíted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nelli! Nálad hogy készül ? Én meg úgy próbálnám ki egyszer :-)

      Törlés
  5. Jaj, de ínycsiklandók ezek a fotók... :P

    VálaszTörlés
  6. Katalin, én már évek óta nem ettem vadast. Anyám nagyon értett hozzá, ha jól emlékszem máj gombócot szokott késziteni hozzá. Nagyon guszta, és finoman sikerült neked...de nem meglepő mert mindent amit készitesz éhes leszek utána és nagyon megkivánom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Elisabeth! Nálunk zsemlegombócot szoktak még a vadas mellé készíteni, azzal is nagyon finom.

      Törlés
  7. Pompás eledelnek néz ki, imádom a marha húst! Mentettem is magamnak/magunknak... :) Gyerekkoromban nyúlból készítette mamám, úgy nem szerettem...de így jöhet.

    VálaszTörlés