2014. március 12., szerda

Hagymaleves




Már régóta megvan ez a kis leveses tálkánk, általában krémleveseket szoktunk belőle enni. A rajta lévő recepttel eddig nem foglalkoztam, most viszont egy tejszínes változattal elkészítettem, fele ilyen mennyiséggel. Hogy a "21 víz" mi akar lenni rajta nem tudom, talán 2 liter víz......

Hozzávalók a saját változatomhoz: 2-3 közepes hagyma, 3 zöldhagyma, a zöldjéből is néhány levél, olaj, 1 liter víz, 1 evőkanál liszt, só, törött bors, 1-2 zeller- és petrezselyemlevél, 1 dl tejszín,
tálaláskor: levesgyöny, reszelt sajt, szárított és morzsolt petrezselyem- zeller- és zöldhagyma levél.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágtam, az olajon megdinszteltem és megszórtam a liszttel. Kicsit pirítottam még, majd hozzáadtam a feldarabolt zöldhagymát pár levelével együtt, valamint a zeller- és petrezselyemleveleket is. Felengedtem 1 liter vízzel. Sóztam, borsoztam és puhára főztem. Ekkor leturmixoltam, hozzáöntöttem a tejszínt, és még forraltam rajra egyet.
Tálaláskor levesgyönggyel, reszelt sajttal és az előzetesen megszárított (aszalógépben, így szép zöld marad a színe, sokáig eltartható és bármikor felhasználható) és morzsolt petrezselyem- zeller- és zöldhagyma levéllel szórtuk meg a levest.



9 megjegyzés:

  1. A hagymaleves minden formáját szeretem... én is szoktam tejszínesen készíteni, nagyon finom!!
    Milyen klassz leveses tálkád van... nagyon tetszik!! :)

    VálaszTörlés
  2. Ó, finom lehetett, egy ilyen helyes kis csészével én is elfogadnék! :)

    VálaszTörlés
  3. Gabriella, Hankka, köszönöm! A tálka nekem is nagyon tetszik :-)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Katalin, legelőször is nagyon tetszik a háttér fotód...igazán tavaszias! A hagyma levest nagyon szeretem én is, és milyen klassz kis recept még hozzá az aranyos pohárkán. Szivesen elfogadnám a pohárkával a finom levest!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, és a füles bögreféle pont a leveshez való. Nekem is van a Tiédhez hasonló Gombaleves recept van rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A gombaleveses tálka is nagyon jó lehet :-)

      Törlés
  6. A hagymalevesek minden fajtáját nagyon szeretjük mindannyian. Sokszor készül.

    VálaszTörlés