2011. december 21., szerda

"Mozart" golyók




Hozzávalók, a közepén lévő mogyorókrémes részhez: 8-10 dkg háztartási keksz vagy babapiskóta, 2-3 evőkanál nutella vagy más mogyorókrém, ha szükséges ízlés szerint porcukor, 
a marcipánhoz: 20 dkg mandula, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál rózsavíz, 1-2 szem keserűmandula (e két utóbbi ha nincs, elhagyható), narancslé vagy víz, 
a bevonáshoz: csokoládé, kevéske olaj vagy vaj.
Ebből a mennyiségből nekem 38 db lett.

Elkészítése:
A mandulákat 2-3 percig forró vízben áztatjuk, majd leszűrjük és kinyomjuk a héjukból. Egy-két napig szárítjuk, ezután ledaráljuk a keserű mandulával együtt. Hozzákeverjük a porcukrot, és együtt még egyszer ledaráljuk. Ezután apránként hozzáadjuk a rózsavizet és a kb. 2-3 evőkanál narancslét, vagy amennyi szükséges, hogy jó állagú masszát kapjunk, jól összegyúrjuk, ezzel kész a marcipán.
A kekszet ledaráljuk, összegyúrjuk a mogyorókrémmel és a porcukorral, kis golyókat formázunk, amiket a marcipánmasszával "becsomagolunk". Ha kész, olaj vagy vaj hozzáadásával csokoládét olvasztunk vízfürdő felett, és bevonjuk vele a golyókat. Rácson hagyjuk megszikkadni, fémdobozban, hűtőszekrényben tároljuk.
Ha a csokoládé jól megszáradt, színes sztaniolpapírba csomagolhatjuk őket.

A marcipánmassza, a mogyorókrémes kis golyók, és három,
a már marcipánba "becsomagolt" golyó

Már szárad a csokimáz



5 megjegyzés:

  1. Azt hiszem nem veletlen a neve!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek:) Marcipánom van elég sok, kicsit túl vásároltam magamat:) Lehet, hogy ezt még elkészítem, ha nem is karácsonyra, majd szilveszterre:)

    VálaszTörlés
  3. Iri, Petra, Trollanyu, köszönöm...

    VálaszTörlés