2011. január 22., szombat

Diós-citromos fonat



Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 8 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 4 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor,
a töltelékhez:
20 dkg darált dió, mazsola, kevés rum, apróra vágott cukrozott narancshéj, 1-1,5 dl tej, 10 dkg (vagy ízlésnek megfelelő) cukor, 3 dkg margarin, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kiskanál fahéj,
a mázhoz: 1 citrom leve, porcukor.

Elkészítése:
Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, a tojássárgákat a maradék tejben a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és a felolvasztott langyos margarinnal elkeverjük. Mikor az élesztő megkelt az egészet összekeverjük a liszttel, jól kidolgozzuk, konyharuhával letakarjuk és kétszeresére kelesztjük (kb. 35-40 percig).
Közben elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat összekeverjük és 3-4 percig főzzük.
A megkelt tésztát kisodorjuk, rákenjük a tölteléket és feltekerjük. Tepsibe tesszük, majd hosszában kettévágjuk, és a két fél tekercset összefonjuk, úgy hogy a vágott rész felül legyen. Ezután ismét letakarjuk és kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a citromos mázat. A citromlét elkeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű pépet kapjunk, és a megsült, még forró tekercset megkenjük vele.
Csak akkor szeleteljük fel, miután teljesen kihűlt.

A tésztára rákerül a töltelék, majd feltekerjük

A tepsiben kettévágjuk

A két fél tekercset összefonjuk

A kisült tésztára rákerül a cukros, citromos máz



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése