2024. október 16., szerda

Sült csirkecomb hagymás rizzsel és uborkasalátával





Mint a régi Kabos Gyula filmben, elmondhattuk hogy hagymát is hagymával esszük.... 😁

Egy finom, de egyszerű ebéd volt, sült csirkecomb hagymás párolt rizzsel. Most csak alsó combokat sütöttem, serpenyőben, jól megfűszerezve. Mellé párolt hagymás rizst készítettem - most először ilyet, ami nagyon ízlett -, de sütöttem mellé még köretnek apró kis hagymákat, és az uborkasaláta is hagymás volt, ez gyöngyhagymás.

Hozzávalók a sülthöz: csirke alsó combok, só, őrölt bors, friss kakukkfű és rozmaring, szárított morzsolt majoránna, vagy előre összeállított házi szárnyas fűszerkeverék, zsír, 
a hagymás párolt rizshez: 1 db nagyobb vöröshagyma, 2 dl rizs, só, zsír, 1 db közepes sárgarépa, petrezselyemzöld,
a hagyma körethez: apró vöröshagymák, só, őrölt bors, zsír, 
az uborkasalátához: kígyóuborka, gyöngyhagyma, fokhagyma, só, ecet, cukor, piros törött paprika.

Elkészítése:

A csirkecombokat sóztam, borsoztam, teflon serpenyőbe tettem, és alá zsírt raktam. Mindegyik oldalukra többször forgatva kérget sütöttem, majd rászórtam a többi fűszert. Kevés vizet öntöttem alá, és fedő alatt puhára sütöttem. A végén levettem róla a fedőt, hogy szép színt kapjon, és a külseje, bőre ropogós legyen.
 
A párolt rizshez először az apróra vágott hagymát dinszteltem meg a zsírban, sóztam, majd hozzáöntöttem a rizst, amit pirítottam még, ahogy máskor is, hagyományos módon. Felöntöttem kétszeres vízzel, és hozzáadtam az apróra darabolt sárgarépát is. Így az egészet együtt készre pároltam.
A pirított hagymától és a sárgarépától szép színt és finom ízt kapott a rizs, amit tálaláskor még apróra vágott petrezselyemzölddel is megszórtam.
 
Az apró hagymákat megtisztítottam, sóztam, borsoztam, és szintén egy teflon serpenyőben, kevés zsíron megpároltam, sütögettem. Rövid időre fedőt is tettem rá, és pici vizet is öntöttem alá, hogy a nyerseségük elmúljon, de azért roppanósak maradjanak.

Az uborkasalátát kígyóuborkából csináltam, és most nem is hámoztam meg. Csak felszeleteltem, és a szintén vékony szeletekre vágott gyöngyhagymával együtt lesóztam. Pár perc pihentetés után leöntöttem az ecetből és cukorból, kevés vízzel készített lével. A végén még tört fokhagymával és piros törött paprikával szórtam meg. Ezt akár egy-két órával a tálalás előtt is elkészíthetjük, akkor még jobban összeérnek az ízek.





2024. október 13., vasárnap

Szőlőlekvár


Az elkészült két kis üveg lekvár...


Már felbontva az egyik üveg, kalácsra kenve....

...egy pohár tejjel, kitűnő reggelire....



Még szeptember végén főztük ezt a kevéske kis szőlőlekvárt Apukámnál, mikor nála jártam. Kaptunk egy tál finom édes szőlőt, amiből ettünk is elég sokat, de hamar el kellett fogyasztani, nem elállós fajta volt, és akkor még elég meleg idők voltak. Így gondoltam, hogy próbáljunk meg belőle egy kis lekvárt főzni, kíváncsiság képen. Tényleg kicsi adag lett 😀, ami a képeken látszik, ez a két kis 2 dl-es üveggel lett belőle. Hogy hány dkg szőlőből készült nem tudom, mert nem mértem, nem is gondoltam hogy majd posztolni fogom... aztán mégis. 
Nem is igazán receptnek szánom, inkább csak ötletként, hátha van még valakinek sok felesleges szőlője, és készítene valami hasonlót. Ezért csak mennyiségek nélkül írom a hozzávalókat....

Már a főzésekor nem tetszett a színe, olyan seszínű volt, és akkor eszembe jutott, hogy két szem kicsit már fonnyadozó szilvát láttam a spájzban, így azokat is belefőztem. És a két szemtől ilyen szép rozé színe lett 😀. Aztán kicsit sok dzsemfixet tettem bele, amitől inkább zselé lett belőle, de legalább nem folyt le a vajas zsemléről, amikor ettük 😀. Szóval nagyon finom lett!

Hozzávalók: szőlő, cukor, vaníliás cukor, citrom, 
a lekvár tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A szőlőt lecsipegettem a száráról, majd a szilvával addig főztem, hogy már le lehessen passzírozni. Az így kapott folyós gyümölcsléhez ízlés szerint adtam cukrot, vaníliás cukrot és citromlét. 
Pár percig főztem még, hozzákevertem a dzsemfixet, elég sokat, nem is kellett volna ennyi, de a lepasszírozott lé tényleg lé volt, mint egy must. Még 3-4 perc erős tűzön való főzés után elzártam alatta a lángot, üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam hűlni egy napot.


A szőlő még a tálban

A szőlőszemek főzése

Lepasszírozva - a két szem szilva ilyen szépen megszínezte rozé színűre 😃,
nem is gondoltam volna...



2024. október 10., csütörtök

Gyömbéres zöldparadicsom lekvár


Az üvegekben nem túl fotogén a lekvár színe, sötétzöldes, de zöldparadicsomból milyen színe is lehetne 😁.....

...de vajazott kiflire, kenyérre kenve már szép, és látványosabb



Nagyon finom, különleges lekvár, és a paradicsom ízét egyáltalán nem érezni rajta. 
Mi még 2011. tavasszal Kárpátalján ettünk először ilyen lekvárt, de magunktól nem jöttünk volna rá, hogy miből készült. Már akkor ott nagyon ízlett, ezért utána itthon is elkészítettem, majd az évek folyamán még egy-kétszer. 

A zöldparadicsomokból került a még korábban a bedobálós savanyúságba is, amit most hoztam Apukámtól abból a csalamádéba is tettem, a maradékból pedig főztem ezt a lekvárt. Idén először néhány kedvenc fűszeremmel ízesítve, hogy még pikánsabb legyen.....

Hozzávalók, amennyiből most készült: 80 dkg megtisztított zöld paradicsom, 20-25 dkg kristálycukor, 5 dkg barna cukor,  3 dkg vaníliás cukor, 1 citrom, 1 csillagánizs, 1-2 darabka fahéj, 2-3 dkg megtisztított friss gyömbér, 1 dl víz, esetleg dzsemfix, 
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A paradicsomot feldaraboltam, majd a vízzel elkezdtem főzni. Kb. 15-20 perc után krumplinyomóval kicsit összetörtem, majd botmixerrel még pépesítettem. Ezután hozzáadtam a cukrokat (több részletben, hogy tudjam kóstolni, kell-e még bele), a citrom levét és a reszelt héját, valamint a fahéjat és a csillagánizst, amiket kicsit össze is lehet tördelni, akkor jobban kijön az ízük. 
Addig főztem, míg jó sűrű nem lett. Sűrítés végett adhatunk hozzá dzsemfixet is, én egy keveset tettem bele, mikor már úgy láttam, hogy majdnem kész.
Melegen üvegekbe töltöttem és késhegynyi szalicilt szórtam a tetejére. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.


A zöldparadicsomok, még megtisztításuk előtt....

....és már összevágva a lábosban

A félig megfőtt paradicsomok összedarabolása....

...és pépesítés után, lehet tovább főzni



2024. október 6., vasárnap

Bedobálós savanyúság





A csalamádém után következzen egy szép, mutatós, és biztos nagyon finom savanyúság (ezt még nem kóstoltuk), amit Apukám készített. Még augusztus elején kezdte beledobálni a zöldségeket, és az került bele, ami a kertben növekedett, - kivéve a karfiol, az vásárolt. 
Nála fényképeztem a savanyúságot és a többi kerti virágot, növényt is, szeptember végén, amikor még nagyon szép idő volt......

Hozzávalók: bármilyen zöldség, amit szeretünk savanyúságként enni, uborka, paprika, hagyma, karfiol, zöld paradicsom, zöld kis dinnye, stb....
az ecetes léhez: 5 liter víz, 50 dkg cukor, 25 dkg só, 6 dl 10%-os ecet, 2 dkg borkén, 1,5 dkg nátrium benzoát, 10 db babérlevél, 1-1 evőkanál bors, mustármag, koriander, borókabogyó.

Elkészítése:

Az ecetes léhez való hozzávalókat összekeverjük, felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. Nagyobb üvegekbe öntjük, és ahogy érik, vagy hozzájutunk egy-egy újabb zöldséghez, folyamatosan beledobáljuk 😀. Ennyi, és készen van.... Előtte természetesen minden zöldséget alaposan megtisztítunk, ha kell darabolunk, vagy ha van hibás rész kivágjuk. Az ecetes lé hozzávalói persze csak egy arány, annyit készítünk, keverünk meg, amennyit gondolunk hogy szükséges lesz.


Szépen virágzó őszi kikericsek....


Az ősz kikericsek előtt a gyönyörű vetővirágok....



Még szépen virágoznak a hajnalkák....


Ismét őszi kikericsek, a kert másik részén....


A kaktuszok kis része

Az egyetlen, amelyik most virágzott

Egy a rézvirág (Zinnia) utolsó pár nyíló virágjából

Egy füge közelebbről

Gránátalma - pár ilyen szép nagy tenyérnyi alma terem idén

Csili paprikák - nagyon erősek 😂



2024. október 3., csütörtök

Csalamádé télire







Nagyon szeretem a csalamádét, minden évben készül, van is egy már a blogomon, ez most csak annyiban különbözik, hogy kicsit kevesebb benne az ecet.
Leszedtük Apukámnál a még zöld paradicsomokat, a pár uborkát és paprikát, ami a töveken volt még, de volt sárgarépa, erős paprika, gyöngyhagyma és sonkahagyma is, így adott volt, hogy most ezekből csalamádé fog készülni. Csak káposztát és karfiolt kellett venni hozzá.
Biztos nagyon finom lesz a télen, de lehet hogy már előtte is 😋.....

Hozzávalók, a zöldségfélék: káposzta, paprika, erős paprika, uborka, zöld paradicsom, sárgarépa, karfiol, gyöngyhagyma, sonkahagyma,
a léhez: 1,5 liter vízhez kb. 3,5 dl 10%-os ecet, 5 evőkanál méz, 10 evőkanál cukor, kb. 4 dkg só, 1 mokkáskanál borkén, a fűszerek: szemes fekete bors, babérlevél, mustármag, koriander, szegfűbors, borókabogyó.

Elkészítése:
A káposztát legyalultam, a paprikát, az uborkát és a paradicsomot felszeleteltem, a hagymát egyben hagytam, a sárgarépát lereszeltem, a karfiolt rózsáira szedjük.
Besóztam, és legalább fél napot állni hagytam, de hagyhatjuk 24 órát is, ha hűvös helyen tudjuk tárolni. Ekkor gyengén kinyomkodtam, és üvegekbe tettem. Tetejükre, közéje szórtam a fűszereket, jó pár szemet mindegyik fajtából, és 1-2 vagy három babérlevelet, attól függően, hogy mekkora az üveg.
A lé hozzávalóit összekevertem és felforraltam. (A só mennyisége attól függően több vagy kevesebb lehet a hozzávalóknál leírtaktól, hogy a kinyomkodott zöldségek mennyire lettek sósak.)
A savanyúságlé hozzávalóinál leírtak csak egy arány, az üvegekhez szükséges mennyiséget kell készíteni, ami egyébként nagyon finom, ízletes.
Amikor kihűlt a lé, ráöntöttem a megtöltött üvegekre, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem és lezártam az üvegeket. Más teendő nincs velük, mehetnek a kamrába.
 

A felaprított zöldségek, még besózás előtt.....

....de másnapra összeestek annyira, hogy a vájlingban elfért mind,
majd a fent látható három üveggel lett belőle



2024. szeptember 30., hétfő

Csokis-fűszeres fügelekvár




A lekvár vajas kenyéren....


Aranyosfodorkánál láttam meg, hogy kakaós fügelekvárt főzött. Érdekesnek találtam így, izgalmas ízekkel elkészítve.
Apukámnál a kertben leszedtük az ősz utolsó, szép érett, édes fügéit, amiből sokat megettünk, de egy keveset megspóroltam, hogy ki tudjam próbálni ezt az újdonságot. Csupán annyi lett belőle, ami a képeken látszik, sajnos....
Köszi szépen a receptet, nagyon finom, különleges lekvár lett belőle!

Hozzávalók nálam: 50 dkg érett füge, 4-5 dkg cukor a karamellizáláshoz, 3-4 kiskanál citrom, kb 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék (de lehet csak őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs vagy kardamom...), 1 kiskanál cukrozatlan kakaópor, 2-3 kocka csokoládé, és még 8 dkg cukor + ízlés szerint, ha megkívánja a szájunk íze, 
a tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A cukrot karamellizáltam, majd hozzáadtam egy kevés vizet, amitől felolvadtak a cukor összeállt kis darabkái. Ezután hozzáadtam a félbe-negyedbe vágott fügéket, és addig főztem, amíg annyira puha nem lett, hogy krumplinyomóval pépesíteni nem tudtam.
Ekkor adtam hozzá a citromlét, a fűszereket, a kakaót, a csokoládét, és a többi cukrot. Mindet kóstolás után, ízlés szerint.
Így együtt sűrűre főztem, majd csatos üvegbe töltöttem, és tetejére késhegynyi szalicilt tettem. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.


A hatalmas bokor, amin a fügék értek....

..és az egyik füge közelebbről

Már készül a lekvár: először a cukor karamellizálása....

...és rajta a kettévágott szép érett fügék

A fügék főzése és pépesítése

Már benne fűszerek, a kakaó és a csoki