2013. szeptember 27., péntek

Áfonyás-fehércsokis keksz




Ezt a receptet a két évvel ezelőtti Rama Süteményeskönyben találtam, amit a beküldött kódokért kaptam. Kicsit átalakítva készült, barna cukor helyett normál cukorral, kicsit kevesebb mandulával, de több áfonyával.

Hozzávalók a saját változatomhoz: 20 dkg margarin, 25 dkg cukor (vagy ízlés szerint kicsit több, a barnacukorból 30 dkg-ot ír az eredeti recept), 2 tojás, 25 dkg liszt, 10 dkg aszalt vörös áfonya, 5 dkg fehér csoki, 5 dkg szeletelt mandula (lehet több is), 1 mokkáskanál szódabikarbóna.

Elkészítése:
A margarint a cukorral és a tojással kikeverjük. A csokit feldaraboljuk és a többi hozzávalóval együtt szárazon elkeverjük, majd a tojásos részbe forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal halmokat rakunk. Fontos hogy hagyjuk közöttük helyet, mert terülni fognak. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, vagy amíg szép színe nem lesz.
Fémdobozban tartva sokáig tárolható, ha addig el nem fogy.

Sütés előtt, a kis halmocskák a tepsin



2013. szeptember 22., vasárnap

Csőben sült karfiol brokkolival


A karfiol még a tálban, amiben sült....

...és a tányéron, teteje snidlinggel megszórva

Úgy is mondhatnám, hogy rakott karfiol, de így talán elegánsabb  :-) Már sokat hallottam a csőben sütésről, aztán kicsit utána néztem az interneten, hogy pontosan mit is jelent:

Az alábbi idézet innen:
A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük. Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítését a tálalás idejére időzítsük, különben összeesik, kiszárad. 

Egy másik idézet pedig innen:
Tulajdonképpen semmi mást, mint hogy egy tepsibe fektetett étel felső rétegét barnára pirítjuk a sütőben. Más néven gratinírozunk. Ami meg a csőben sütés etimológiai eredetét illeti, gyaníthatóan a mediterrán országokban használt, fedeles cserépedény formájára utal maga a szó.

Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 1 kisebb brokkoli, 1 nagy doboz tejföl, 1 tojás sárgája, só, bors, szerecsendió, olaj, annyi zsemlemorzsa, hogy jusson belőle a tál aljára és a tetejére is, 10-15 dkg trappista sajt, a végén a tetejére néhány darabka juhtúró,
tálaláskor: apróra vágott snidling.

Elkészítése_
A karfiolt és a brokkolit sós vízben megfőztem. Nem teljesen puhára, csak annyira hogy még roppanós maradjon.
A zsemlemorzsát megpirítottam az olajon, a felét a tűzálló tál aljára simítottam. Ráfektettem szép sorban a karfiolt és a brokkolit, kicsit megborsoztam.
A tejfölben elkevertem a tojássárgáját, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a szerecsendiót is, kb egy fél vagy egy csapott mokkáskanállal, vagy ízlés szerint. Belekevertem a reszelt trappista felét, és a karfiolra öntöttem, simítottam. Tetejére szórtam a maradék sajtot és a szintén maradék pirított zsemlemorzsát.
Végül rámorzsoltam pár dkg juhtúrót, ami nagyon finom ízt adott neki. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel, amitől finomabb és mutatósabb is lesz....

A karfiol és a brokkoli a tálban

Leöntve a tejföllel és megszórva a sajttal

Sütésre készen



2013. szeptember 17., kedd

Chilis bab



Már van fent a blogomon chilis bab, de az tasakos Mexikói chilis bab alappal készült, ez viszont teljesen házilag. Annyival tart hosszabb ideig az elkészítése, ameddig a bab megfő, de az amúgy is elvan magában, nem nagyon kell ügyelni rá. Viszont biztos hogy nincs benne semmilyen adalék....

Hozzávalók egy kisebb adaghoz, amennyiből most készült: 12 dkg vörös szárazbab, 22 dkg darált hús, 5-6 evőkanál konzerv kukorica, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, olaj, egy kis konzerv sűrített paradicsom fele (vagy ízlés szerint), őrölt bors, törött paprika, egy mokkás kanál koriander, pár csipet római kömény (ha nincs, akkor jó a fűszerkömény is), ízlés szerint erős paprika, ami lehet törött paprika, házi paprikakrém vagy friss chili paprika, esetleg más fajta erős paprika is, 
a végén a besűrítéshez: 1-2 kiskanál kukoricakeményítő, 
a tálaláskor: egy-két friss bazsalikom levél.

Elkészítése:
Először a babot főztem meg, sós vízben. A hagymát apróra vágtam, olajon megdinszteltem, hozzáadtam a húst, és fehéredésig pirítottam. Sóztam, borsoztam, megszórtam egy kevés törött paprikával, és felengedtem a bab főző levével. Hozzákevertem a sűrített paradicsomot, a házi erős paprika krémet, az apróra vágott chili paprikát és a zúzott fokhagymát. A koriandert és a köményt húsklopfolóval összetörtem, és ezt is hozzáadtam a húshoz. Fedő alatt puhára pároltam. Ezután hozzákevertem a babot és a kukoricát is. Hagytam hogy egy kicsit összerottyanjon, és már el is készült.
Ha túl híg lenne, egy-két kiskanál keményítővel besűríthetjük.

A húshoz hozzáadjuk a babot

Már majdnem kész



2013. szeptember 16., hétfő

Szilvacsatni




Hozzávalók: 1,2 kg szilva, 80 dkg alma, 40 dkg hagyma, 1-1,5 evőkanál őrölt gyömbér, 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál panch puran fűszerkeverék (összetétele: édeskömény, római kömény, mustármag, görögszéna, fekete hagymamag), csipet ánizs, néhány csipet őrölt szerecsendió, 10-20 szem kardamom mag (héjastól ennyi), 2,5 dl borecet, 15-20 dkg cukor (vagy ízlés szerint),
tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A kardamom magokat meghámoztam és a többi fűszermaggal együtt húsklopfolóval összetörtem. A hagymát apróra vágtam, az almát és a szilvát is feldaraboltam. Mindent lábosba tettem, és az összes hozzávalóval együtt addig főztem, míg jó sűrű nem lett. Még forrón üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem. A fémkupakok alá fóliát tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Ez a finom pikáns mártás leginkább sült húsokhoz tálalható, savanyúság helyett.

A fűszermagok

A főzés megkezdése

Főzés közben


Egy másik, hasonló változat, a nektarinos szilvacsatni

A kész csatni

Nagyjából ugyanúgy készült mint a szilvacsatni, csak kevesebb almával, kicsit kevesebb szilvával, és helyettük nektarinnal....

A főzés megkezdése



2013. szeptember 10., kedd

Citromfű szörp


Eredetileg ilyen világos a szörp, mint a pohár tetején....

....aztán ahogy olvad a jégkocka, úgy kezd színesedni....

...egyre jobban. 
A pohár mellet az üvegben látszik, hogy milyen a hígítatlan szörp színe.

Eddig csak teát készítettem citromfűből, de idén szépen termett az erkélyünkön, egy csokorral kaptam is hozzá, ezért megpróbálkoztam a szörpfőzéssel is....

Hozzávalók, amennyiből most készítettem: 50 szál citromfű (kb. 10-12 dkg), 2 citrom, 1 kg cukor, 1-1 kiskanál citromsav és borkősav, 2 liter víz, 
tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A citromfüvet beáztattam a vízbe, hozzákevertem a citromok levét és egy-két karikát is. Egy napra hűtőszekrénybe tettem.
Másnap az egészet felforraltam, kb. 15 percig főztem még forrás után, majd leszűrtem, és a leveleket is kicsit kinyomkodtam. Ezután adtam hozzá a cukrot, a citromsavat és a borkősavat. Még egyszer felforraltam, hogy a cukor jól elolvadjon, aztán forrón üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Mivel a szörp hígítás után elég világos lett, így egy kis kegyes csalással megszínesítettem. Sűrűbb cukros limonádét készítettem, amihez egy-két csepp kék ételfestéket kevertem, mire azonnal zöld lett a citromos lé. Jégkockatartóban lefagyasztottam, és amikor ittuk, poharanként két kockával ízesítettem-színesítettem. Meglepően érdekes színe lett....

A citromfű még az előkészületek előtt

A levelek beáztatása

Egy-két citromkarika is került bele

 A főzés



2013. szeptember 6., péntek

Görögdinnye lekvár



A receptre nemrég bukkantam rá egy 2004-es "fakanál"-ban, olyan csábítóan nézett ki, hogy muszáj volt egy kisebb adagot elkészítenem. Még kapható szép dinnye és már van narancs is a piacon. Kicsit módosítottam az eredeti receptem, mert nagyon sok cukrot írt hozzá. Így ebből kevesebbet, viszont több citromot tettem bele. Nagyon finom lett, már alig várom, hogy kinyithassam az első kis üveget....

Hozzávalók a saját változatomhoz: 1,5 kg kimagozott görögdinnyehús, 2 nagyobb narancs, 2 dl almalé, egy-másfél citrom leve, 20 dkg cukor, kb. 3-4 kiskanál dzsem fixáló, 
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A dinnyét és a narancsot kisebb darabokra vágtam, a cukorral a citromlével és az almalével addig főztem, míg a dinnye már puhult és a levét kezdete elfőni. Ekkor hozzákevertem a dzsem fixálót és még öt percig főztem, majd kis üvegekbe töltöttem és késhegynyi szalicilt szórtam a tetejére. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.



2013. szeptember 5., csütörtök

Töltött káposzta - pulyka húsból, kovászolt káposztával



Előző bejegyzésemben a kovászolt káposzta szerepelt, és már akkor ígértem, hogy nemsokára látható lesz a belőle készült töltött káposzta. Cserépedényben sült, finom lett, gyorsan fogyott.....

Hozzávalók: 1,5 kg édes káposztából kovászolt káposzta, 30 dkg darált pulykahús, egy kis füstölt szalonna, 4 evőkanál rizs, 1 nyers tojás, 1 hagyma, kb. 2-3 kiskanál őrölt paprika, ízlés szerint só, törött bors, töltelékekhez való fűszerkeverék, szárított csombor, 3-4 kiskanál sűrített paradicsom.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát és szalonnát, valamint a rizst együtt kicsit megpirítottam, majd hozzáadtam a húshoz. Fűszereztem, belekevertem a tojást és hozzáadtam még 4 evőkanál vizet, hogy a rizs majd tudjon honnan nedvességet felszívni. Jól átkevertem, gombócokat formáztam belőle és becsomagoltam a káposztába. Az előre beáztatott cserépedény aljába tettem egy sor káposztát, majd rá a gombócokat, és a maradék káposztával beterítettem. Közben is és a tetejét is megszórtam a csomborral. A sűrített paradicsomot vízben elkevertem és ráöntöttem a káposztára, úgy hogy jól ellepje. Rátettem az edény tetejét, és nem előmelegített sütőbe tettem. Kb. másfél órát sült közepes, illetve alacsony lángon, ekkor megnéztem. Ennyi idő biztosan kell neki, de ha szükséges még kicsit több is.

A hagyma, a szalonna és a rizs pirítása

A gombócok formázása

Már a cserépedényben

Betakarva a maradék káposztával

Leöntve a paradicsomos lével

Készre sütve



2013. szeptember 4., szerda

Kovászolt káposzta


A kész káposzta

A kovászos uborka után most elkészült a kovászolt káposztám is. Eddig még nem készítettem házilag savanyított káposztát, de jól sikerült, és gyorsan elkészült. Hasonló az íze a savanyított káposztáéhoz, készíthető belőle töltött káposzta, székely káposzta, de savanyúságként is fogyasztható.
Én ebből az adagból töltött káposztát főztem, ami majd a következő bejegyzésem lesz....

Hozzávalók egy 3 literes üvegbe: egy kb 1,5 kg-os káposzta, jó pár szem fekete bors, 3-4 babérlevél, ízlés szerint kis erős paprikák, minden 1 liter vízhez 1 kissé púpozott evőkanál só, egy darab kenyérvég.

Elkészítése:
A káposztát vékony szeletekre összevágtam - le is lehet gyalulni, én nem szoktam -, a borssal, a babérlevelekkel és az erős paprikával az üvegbe töltöttem.
A vízben jól elkevertem a sót, és a káposztára öntöttem. Tetejére tettem a kenyeret, úgy hogy azt is ellepje a víz. Kitettem az erkélyre, napos helyre.
Három napot érlelődött - ha hűvösebb, vagy kevésbé napos az időjárás, akkor hosszabb idő kell neki -, és már el is készült. A kenyeret kidobtam róla, kisebb üvegbe tettem, mert időközben a káposzta összeesett, és felhasználásig hűtőszekrényben tároltam.

Kovászolás előtt....

...és kovászolás után



2013. szeptember 1., vasárnap

Kovászos uborka télire


A már eltett uborkák a lezárt üvegekben....

...és néhány darab közelebbről

  
Ugyanúgy készítettem mint máskor, csak a végén szalicil került bele. Finom ropogós marad még hónapok után is.

Hozzávalók: uborka, kapor, esetleg egy darabka torma, minden 1 liter vízhez 1 evőkanál só, szalicil.

Elkészítése:
Egy 3 literes üvegbe kb, 1,5-1,6 kg uborka fért bele, melyeket hosszában négybe vágtam. Belesorakoztattam őket az üvegbe - ízlés szerint tehetünk bele egy darab tormát is -, rá két csokor kaprot raktam, felöntöttem a sós vízzel, és a tetejére egy darab kenyérvéget tettem. Két napig érlelődött az erkélyen, és már készen is volt.
Ekkor alaposan átszűrtem, kétszer egy darab vásznon keresztül. Kisebb csavaros tetejű üvegekbe pakoltam az uborkákat, majd a levéből egy keveset elvettem, és feloldottam benne annyi csipet szalicilt, ahány kis üvegbe kerültek. Kicsit felmelegítettem a szalicilos keveréket, hogy jobban feloldódjon, és utána hozzákevertem a többi léhez. Ráöntöttem az üvegekre, tetejükre még egy-egy késhegynyi szalicilt szórtam, biztos ami biztos alapon. A tetők alá fóliát tettem, majd jól lezártam az üvegeket, s már mehettek is a spájzba.

Érlelés előtt, torma nélkül....

...és tormával

...és már a kisebb üvegekben



És egy másik kovászos uborka, amit frissen ehetünk....



Nyáron a kánikulában, de a mérsékelten meleg napokon is a legjobb savanyúság számomra a kovászos uborka. Ilyenkor a vacsorákat el sem tudom képzelni nélküle, de persze egy finom paradicsom, erős paprika, újhagyma is jöhet mellé. Ezt, a napon érlelt és kertből szedett kaporral ízesített finom uborkát Apukámmal csináltuk otthon Mözsön, amikor ott töltöttünk nála 10 napot.

Hozzávalók, amennyiből itt készült: egy 3 literes üveghez 10 közepes méretű friss ropogós uborka, egy nagy csokor kapor, ami között lehet zöld levele, szára és virágja is, egy szikkadtabb kenyér sarka, ha lehet kovászos kenyéré legyen, és minden ráöntött 1 liter vízhez egy evőkanál só, lehet púpozott.

Elkészítése:

Az uborkákat megmostuk, szárát levágtuk, és hosszában négyfelé bevágtuk úgy, hogy a vége egyben maradjon.
Üvegbe tettük, rá középre a kaprot, ráöntöttük a sóval elkevert csapvizet, tetejére a kenyérdarabot.
Egy kis fedőt tettünk az üvegre, és mehetett a napra.
2-3 nap alatt el is készül, attól függően, hogy mennyire van meleg. 🌞