2024. október 6., vasárnap

Bedobálós savanyúság





A csalamádém után következzen egy szép, mutatós, és biztos nagyon finom savanyúság (ezt még nem kóstoltuk), amit Apukám készített. Még augusztus elején kezdte beledobálni a zöldségeket, és az került bele, ami a kertben növekedett, - kivéve a karfiol, az vásárolt. 
Nála fényképeztem a savanyúságot és a többi kerti virágot, növényt is, szeptember végén, amikor még nagyon szép idő volt......

Hozzávalók: bármilyen zöldség, amit szeretünk savanyúságként enni, uborka, paprika, hagyma, karfiol, zöld paradicsom, zöld kis dinnye, stb....
az ecetes léhez: 5 liter víz, 50 dkg cukor, 25 dkg só, 6 dl 10%-os ecet, 2 dkg borkén, 1,5 dkg nátrium benzoát, 10 db babérlevél, 1-1 evőkanál bors, mustármag, koriander, borókabogyó.

Elkészítése:

Az ecetes léhez való hozzávalókat összekeverjük, felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. Nagyobb üvegekbe öntjük, és ahogy érik, vagy hozzájutunk egy-egy újabb zöldséghez, folyamatosan beledobáljuk 😀. Ennyi, és készen van.... Előtte természetesen minden zöldséget alaposan megtisztítunk, ha kell darabolunk, vagy ha van hibás rész kivágjuk. Az ecetes lé hozzávalói persze csak egy arány, annyit készítünk, keverünk meg, amennyit gondolunk hogy szükséges lesz.


Szépen virágzó őszi kikericsek....


Az ősz kikericsek előtt a gyönyörű vetővirágok....



Még szépen virágoznak a hajnalkák....


Ismét őszi kikericsek, a kert másik részén....


A kaktuszok kis része

Az egyetlen, amelyik most virágzott

Egy a rézvirág (Zinnia) utolsó pár nyíló virágjából

Egy füge közelebbről

Gránátalma - pár ilyen szép nagy tenyérnyi alma terem idén

Csili paprikák - nagyon erősek 😂



14 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett az üveg. Gratulálok. Nekem nem szoktak sikerülni a bedobálós savanyúságok, pedig a csalamádé igen, és az is nyers. Nem tudom, hogy mit rontok el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani, majd kíváncsi leszek, hogy a miénk milyen lett, még nem kóstoltuk. Remélem nagyon finom lesz.
      És hadd kérdezzem meg, hogy a tiéd milyen lett, hogy azt mondod rá, hogy nem sikerült?

      Törlés
    2. Bezavarosodott, mintha felforrt volna. Most viszont nagyon elgondolkodtam azon, hogy lehet, rossz volt a recept, ha a csalamádé viszont mindig jó. Jövőre megpróbálom egy nagy üveggel újra a te/apukád recepted szerint.

      Törlés
    3. A mienk szép tiszta maradt, Apukám kóstolta is már, egy uborkát, azt mondta finom, ropogós. Én ilyennel nem is próbálkoztam, mert nálunk a meleg kamrában ez biztos nem állt volna el.
      Sajnálom, hogy neked ez nem sikerült, de reméljük majd jövőre több sikerrel jársz!

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom savanyúságot készített apukád. Nagyon régen még én is készítettem ehhez hasonlót. A virágok csodásak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, Apukám nevében is! Már alig várom, hogy megkóstoljuk 😀.
      És a virágok is még kihasználják a rossz idők előtti szép napsütést 😀.

      Törlés
  3. Nem készítettem még ilyen savanyút - de nem is ez a lényeg ! Hanem a kert !!!Hát az a kert valami csoda ! Nem győzök csodálkozni a fotóidon, vagyis hát a kerten, akárhányszor is mutatod. Én Apukád helyében pénzért mutogatnám, mint a botanikus kerteket - biztos lennének látogatói...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Mari a kedves soraidat!
      A virágok nagyon szépek, még így ősszel is, de hát munka is van velük sok.
      A botanikus kerttől azért messze van..... de jól estek a soraid 😀.

      Törlés
  4. Ügyes vagy a savanyúsággal - ilyet még sosem csináltam - és csodásak a fotók!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom savanyúságot készített Édesapád, de jó lesz majd a télen egy finom ebéd mellé. A virágok csodálatosak, nem győzök gyönyörködni bennük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Éva, mindannyiunk nevében!

      Törlés
  6. Régebben én is mindig készítettem, de már túl melegek vannak és hamar felforr. Sajnálom, ha tönkremegy a drága alapanyag. Az Édenkert ismét csodás látványt nyújt, de biztosan sok munka is van vele. Remélem a tiéd kitart felhasználásig, nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Nea a kedves soraidat, Apukám nevében is! Igen, a kerttel mindig nagyon sok a munka....
      A savanyúságot is ő készítette, amik egyenlőre nála várják hogy az asztalra kerüljenek 😃. Én még nem kóstoltam - remélem nemsokára -, de Apukám már igen, azt mondta hogy finom. Nála hideg kamrában van, reméljük kitartanak tavaszig. Nálunk mindenhol meleg van, így én nem is próbálkoztam vele.

      Törlés