2010. november 19., péntek

Leveles vajastészta variációk


Hozzávalók a vajastésztához: 25 dkg margarin, 15 dkg liszt, a rétestésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 3/4 dl langyos víz, 1 kiskanál ecet
Hozzávalók a töltelék: sajt; lekvár; sózott, borsozott párolt káposzta; cukrozott, tejjel hígított gesztenyemassza, cukrozott reszelt alma
1 tojás a kenéshez

A vajastésztához a lisztet és a margarint összedolgozzuk, majd hideg helyre tesszük. Elkészítjük a rétestésztát a hozzávalókból, kinyújtjuk, és a közepére tesszük a vajastésztát. Ráhajtogatjuk a sarkait, kinyújtjuk és háromrétre hajtjuk Fél óránként háromszor megismételjük a hajtogatást, majd vékonyra kisodorjuk, kiszaggatjuk vagy feldaraboljuk, és tetszés szerinti töltelékkel megtöltjük, tetejüket tojással megkenjük, előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük.

Ha csak sós süteményt készítünk, akkor több sót adjunk a tésztához, ha csak édeset, akkor 2-3 kanál cukorral ízesítjük.

A rétestészta és vajastészta összedolgozása

A tészta hajtogatása

A töltelék sokféle lehet

Készülnek a sós sütemények (sajtos és párolt káposztás)

Készülnek az édes sütemények

A tepsiben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...