Hozzávalók a vajastésztához: 25 dkg margarin, 15 dkg liszt,
a rétestésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 3/4 dl langyos víz, 1 kiskanál ecet,
a töltelék: sajt; lekvár; sózott, borsozott párolt káposzta; cukrozott, tejjel hígított gesztenyemassza, cukrozott reszelt alma,
a kenéshez: 1 tojás.
a rétestésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 3/4 dl langyos víz, 1 kiskanál ecet,
a töltelék: sajt; lekvár; sózott, borsozott párolt káposzta; cukrozott, tejjel hígított gesztenyemassza, cukrozott reszelt alma,
a kenéshez: 1 tojás.
Elkészítése:
A vajastésztához a lisztet és a margarint összedolgozzuk, majd hideg helyre tesszük.
Elkészítjük a rétestésztát a hozzávalóiból, kinyújtjuk, és a közepére tesszük a vajastésztát. Ráhajtogatjuk a sarkait, kinyújtjuk és háromrétre hajtjuk. Fél óránként háromszor megismételjük a hajtogatást, majd vékonyra kisodorjuk, kiszaggatjuk vagy feldaraboljuk, és tetszés szerinti töltelékkel megtöltjük, tetejüket tojással megkenjük, előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük.
Ha csak sós süteményt készítünk, akkor több sót adjunk a tésztához, ha csak édeset, akkor 2-3 kanál cukorral ízesítjük.
Elkészítjük a rétestésztát a hozzávalóiból, kinyújtjuk, és a közepére tesszük a vajastésztát. Ráhajtogatjuk a sarkait, kinyújtjuk és háromrétre hajtjuk. Fél óránként háromszor megismételjük a hajtogatást, majd vékonyra kisodorjuk, kiszaggatjuk vagy feldaraboljuk, és tetszés szerinti töltelékkel megtöltjük, tetejüket tojással megkenjük, előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük.
Ha csak sós süteményt készítünk, akkor több sót adjunk a tésztához, ha csak édeset, akkor 2-3 kanál cukorral ízesítjük.
A rétestészta és vajastészta összedolgozása |
A tészta hajtogatása |
A töltelék sokféle lehet |
Készülnek a sós sütemények (sajtos és párolt káposztás) |
Készülnek az édes sütemények |
A tepsiben |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése