Kedves ismerősömtől kaptam egy birslikőr receptet, megtetszett, mert pont volt itthon szép birsem, és ilyet még nem ittunk. Aztán körülnéztem az interneten is, de végül is magam állítottam össze az arányokat és az elkészítési módját is, változtatva az olvasottakon.
Az ünnepek közeledtével jól jön egy ilyen finom, aranyló, zamatos itóka, ami gasztroajándéknak is kitűnő.
Íme az én változatom, ami igencsak gyűszűnyi méretűre sikeredett, mert csak ennyi vodkánk volt itthon. Venni hozzá pedig nem volt kedvem....
Elkészítése:
Az ünnepek közeledtével jól jön egy ilyen finom, aranyló, zamatos itóka, ami gasztroajándéknak is kitűnő.
Íme az én változatom, ami igencsak gyűszűnyi méretűre sikeredett, mert csak ennyi vodkánk volt itthon. Venni hozzá pedig nem volt kedvem....
Hozzávalók nálam: 1,75 dl vodka, egy nagyobb birs fele, 1 csillagánizs, pár szem szegfűszeg és egy-két darabka fahéj,
a sziruphoz: 0,5 dl víz és 2 dkg vaníliás cukor.
Elkészítése:
A birset megmostam, félbe vágtam, magházát eltávolítottam, majd vékony szeletekre vágtam. A vodkát kis befőttes üvegbe töltöttem, beletettem a birsszeleteket és a fűszereket. A tetejével lezártam, és 3 hétig sötét helyen - a spájzban - tároltam. Néha megrázogattam.
A 3 hét leteltével a gyümölcsök is megbarnultak, és a vodka is szép színt kapott. Ekkor a vizet felforraltam a vaníliás cukorral, hagytam kihűlni, majd a leszűrt vodkához öntöttem.
Hűtőszekrénybe tettem, s már fogyasztható is volt.
Szívből ajánlom mindenkinek az elkészítését, aki szereti az ilyen italokat. Birsalmát is lehet még kapni, és karácsonyig bőven el is készül még....
A 3 hét leteltével a gyümölcsök is megbarnultak, és a vodka is szép színt kapott. Ekkor a vizet felforraltam a vaníliás cukorral, hagytam kihűlni, majd a leszűrt vodkához öntöttem.
Hűtőszekrénybe tettem, s már fogyasztható is volt.
Szívből ajánlom mindenkinek az elkészítését, aki szereti az ilyen italokat. Birsalmát is lehet még kapni, és karácsonyig bőven el is készül még....
A birsszeletek áztatásának kezdete, 3 héttel ezelőtt |
De jó kis itóka lehet! Még van két birsalmám, egyiket bizony feláldozom! :D Házi szilvapálinkával is működik, gondolom. Szép fotókat készítettél! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, nagyon finom lett, csak nem sok 😊. Biztos pálinkával is remek lesz. Gondolom azért írják a vodkát, mert az semlegesebb ízű, de ha nem lett volna itthon ez a kevés vodka, akkor pálinkából csináltam volna én is 😊.
TörlésA birsalmából még csak birsalmasajtot és kompotot készítettem, likört nem. De nagyon finom lehet a likőr is.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom zamatos lett 😊. Kompótnak mi is nagyon szeretjük, sajtot is szoktam néha készíteni. Most már pár éve nem készült, talán majd jövőre ismét....
TörlésSzép színe van. Ezt már egyszer én is kipróbáltam és finom volt. Lehet hogy teszek egy ismétlést mert akkor reszeltem és szerintem jobb szeletekre vágni.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, kívánom hogy ismét finom itókát készíts 😄.
TörlésNagyszerű ötlet. Már sok mindent készítettem birsalmából, de likőrre nem is gondoltam. Most gondoltam. Meglátjuk, lesz- belőle valami.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, nagyon finom lett! Próbáld ki, biztos ízlene 😊
TörlésHat ezt a finomnak tuno itokat en is szivesen megkostolnam...
VálaszTörlésKöszönöm kedves Juci, szívesen megkínálnálak vele 😀.
TörlésEz pont az én ízlésemnek megfelelő itóka. Elkészítem karácsonyra, még pont időben vagyok.
VálaszTörlésKöszönöm kedves Nea! Nagyon finom, kellemes birsaromás itóka, nem túl erős, nem is túl cukros, mégis kicsit édes. Azért siettem vele, hogyha valakinek megtetszik, karácsonyig még el lehessen készíteni 😀.
Törlés