Hozzávalók a tésztához: 25 dkg lereszelt káposzta, 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 0,5-1 dl tej, őrölt bors, só, köménymag, a káposzta párolásához kevés olaj és cukor,
a tetejére: tojás, esetleg köménymag .
Elkészítése:
A lereszelt káposztát besózzuk, majd az olajon 1-2 kiskanál cukrot pirítunk, beledobjuk a káposztát, borsozzuk, és megpirítjuk-pároljuk, mintha káposztás tésztához készítenénk.
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, a lisztben elkeverjük a sót, a margarint felolvasztjuk, megvárjuk míg kicsit elhűl és elkeverjük benne a tojássárgájákat. Az összes hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát. Ha szükséges még lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, a lisztben elkeverjük a sót, a margarint felolvasztjuk, megvárjuk míg kicsit elhűl és elkeverjük benne a tojássárgájákat. Az összes hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát. Ha szükséges még lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Kb. másfél óráig kelesztjük, majd két ujjnyi vastagra kisodorjuk, tetejét késsel bevagdossuk és kiszaggatjuk. A tepsiben megkenjük tojással, szórhatunk rá köménymagot is. Egy kicsit még kelesztjük a tepsiben, előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük.
A megkelt tészta |
Kiszaggatjuk a pogácsákat |
A frissen sült pogácsák |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése