A tavalyi bor... |
Ezt a bort Édesapám készítette még tavaly ősszel, a saját termesztésű fügéjéből, a füge másod terméséből. A kép pedig tavasszal készült, amikor még volt a borból ☺
Először ilyenkor nyáron érnek be a fügék, aztán a második termés valamikor október elejére esik.
Kellemes füge aromájú bor készült belőle, szinte likőr ízű. A recept a Herbáció nevű népgyógyászati receptmagazinból származik, melyben nagyon sok különleges recept is található.
Hozzávalók: az első felöntéshez 1 kg füge, 1 kg cukor, 1 dkg élesztő, 1 dkg borkősav, 3 liter víz, a további második és harmadik felöntéshez újra 1-1 kg cukor, 1-1 dkg élesztő, 1-1 dkg borkősav, 3-3 liter víz.
Elkészítése:
A fügéket feldaraboljuk és egy nagy befőttes üvegbe tesszük. Elmorzsoljuk az élesztőt és a borkősavval együtt rászórjuk. A cukrot a vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a fügére öntjük, majd tüllel lekötjük. Két hétig így hagyjuk állni, közben egy-két naponta megrázogathatjuk. A két hét leteltével ruhán leszűrjük, és üvegekbe töltve pergamennel lekötjük.
A fügét visszaöntjük az üvegbe, és újabb adag cukrot vízzel felfőzve öntünk rá, élesztővel és borkősavval meghintve, majd ugyanúgy járunk el a továbbiakban, mint először.
Két hét érlelés után harmadszor is megismételjük az eljárást, de ezt nem muszáj már.
Amikor a 2 vagy 3 öntet elkészült, az egészet összeöntve hagyjuk 2-3 hétig összeérlelni. Szűrve üvegekbe töltjük és gondosan bedugaszolva hűvös helyen tároljuk.
Ez a bor most csak két érleléssel készült.
Ez a bor most csak két érleléssel készült.
...és a friss, idei érett fügék |
A fügét nagyon szeretem, de még csak aszalt formában ettem, de azt sokat. Friss fügét még nem ettem, csak láttam fán és piacon is amikor Horvátországban voltunk nyaralni. Bort sem ittam még. Biztos finom.
VálaszTörlésJó, hogy apukád olyan vidéken él, ahol olyan az éghajlat, hogy megterem a füge.
Köszönöm Lívia! Apukámnak két fája van, nagyon sokat terem, szerencsére.
TörlésMi is szeretjük, nyersen is, aszalva és kandírozva is.
Mindenhol megterem a füge magyarországon az enyém óriásira nött igaz kb 10 éves isteni a bor belölle
TörlésIgen, elég sok már a fügebokor Magyarországon is, csak vigyázni kell, ne hogy elfagyjon, ha nagy a tél. De ha szerencsénk van, utána következő évben újra kihajt. A bor pedig tényleg nagyon finom!
TörlésSzerintem, mindenhol megterem, Magyarországon, nálunk Almásfüzitőn, kétszer érik be. Az első termés óriási, a második valamivel kisebb.
TörlésNekünk itt Békés-megyében 6 "bokron" minden évben szokott lenni 2-300 kilónyi füge. Most próbálkozunk a borkészítéssel, mert eddig pálinka lett belőle. Nagyon jól adja, 15-18 liter is van egy mázsából.
TörlésMajd minden évben csinálok én is. Az udvarban nálunk két nagy fügefa is van, rengeteg terméssel, a szomszédomét sokszor már csak a madarak eszik...Én lekvárt is szoktam néha készíteni belőle, bár az nem olyan kelendő, mint a bor. :-) Chutney-hoz (csatni) - is jó alapanyag.
VálaszTörlésApukám szokott lekvárt is főzni belőle, én szeretem :-) És egyszer csatnit is csinált, az is finom lett
TörlésMondjátok meg, mi a "csatni", és ha nem bonyolult, hogy kell elkészíteni!
TörlésMegtaláltam! Köszi! :o)
TörlésSzívesen kóstolnám! :-) Gyönyörű színe van a bornak, s az edény is szépséges! Én is szeretnék egy fügefát... meg még annyi mindent! :-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi! Kívánom, hogy sikerüljön :-)
TörlésNagyon jóóóó, köszönöm! Már el is mentettem. A fügéket már mind megettük, megsütöttem és lekvárt is főztem, és íme, megvan a másodtermés sorsa is! :-))
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, sok sikert hozzá, ha elkészíted!
TörlésSzáraz préselt fügével is iszonyú finom, és az arányok is ugyanezek. Én nem tettem egy deka élesztőt, elég volt egy csipet hogy a forrás meginduljon és borkősavat sem tettem bele. 3 hetet hagytam forrni mire eltűnt a hab róla, aztán egyre kisebb szűrőn átmertem, végül filterpapíron és az üvegekbe öntve derítettem a hideg, sötét pincében. Gyönyörűen leüllepedett a seprű és aranysárga átlátszó nedű lett, elsőrendű desszertbor, testes, jobb mint a Tokaji aszú.
VálaszTörlésKöszönjük az újabb jó tippet, mert friss fügére kevesebben tudnak szert tenni. Örülök hogy ilyen jól sikerült!
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésHiba volt a szövegben.
TörlésÉn is megcsináltam a fügebort. A múlt évi őszi érésű termésből készítettem a lehető legegyszerűbb módon. A fügék nagyon érettek voltak, ezért csak pár darabot kellett kettévágni. A többit egy edénybe belepasszíroztam - kézzel összenyomkodtam. A masszába beleöntöttem a vízzel felfőzött cukros szirupot. Borkősavat is beletettem, majd egy kis edényben kéz-melegre (max. 40 fokra) melegítettem kb. 3 dl massza-levet, ebbe tettem a borélesztőt (ezt kertészboltban vettem). Kb. 10-15 perc után dagadni kezdett a borélesztős lé. Ekkor beleöntöttem a nagy mennyiségbe és összekevertem. Az egészet egy széles szájú műanyag kannába öntöttem, és lazán(!) rácsavartam a tetejét, és kb. 18-20 fokos helyen békén hagytam két hétig. Ez idő alatt már valamennyire szeszes lett, leszűrtem a levet, és normál műanyag kannába töltöttem, tetejét lazán(!) lecsavaroztam, és hagytam tovább erjedni. A szűrés után megmaradt masszával ugyanezt még egyszer végig csináltam. Nem kevertem össze a két feldolgozást. Összesen 30+30= 60 liter fügeborom lett. A csodálatos íze lett mindkét feldolgozásnak. Az első sötétebb és zamatosabb lett, de a második is kiváló. Nagyon kellemes desszert bor lett mind a két változatból. Idén már készülődök az új fügetermés feldolgozására.
VálaszTörlésA 60 literhez miből ,milyen mennyiség kellett ?Előre is köszönöm a válaszát .
TörlésSegítsetek! Nekem nagyon ecetes,savanyú lett!😞 Mièrt? Mit rontottam el? Mindent recept szerint csináltam😞
Törlésa levegőben lévő ecetgombaspórától, légmentesen kell erjeszteni és egy víz zárón keresztül tudod a nyomást csökkenteni
TörlésKöszönjük a hosszú részletes leírásodat, sok sikert az idei terméshez!
VálaszTörlésKedves Katalin!
VálaszTörlésKaptam egy tál fügét, és megpróbálkoznék a fügeborral. Csak nem világos számomra, hogy amikor 3-szor megismételjük az eljárást, mindannyiszor 1 kg cukor 1 dkg élesztő, stb, tehát összesen 3 kg, 3 dkg, vagy a három öntethez kell összesen 1 kg cukor, 1 dkg élesztő stb. Válaszát előre is köszönöm, Oszkár
Köszönöm megkeresését, valóban kicsit nehezen érthető volt, ahogy leírtam. Igen, a második és a harmadik öntetnél is kell az összes hozzávaló újra, tehát 3 öntethez összesen 3 kg cukor, 3 dkg élesztő, 3 dkg borkősav, és 9 liter víz. Csak a füge marad az eredeti 1 kg.
TörlésMár a leírásomban is javítottam. Sikeres borkészítést kívánok!
Mennyi időnek kell eltelni az egyes felöntés között? Nagyon szépen köszönöm és mindig hozzáadom a cukros szirupot vagy ledzűrés után töltöm rá.
TörlésAz első adag leszűrése után már lefet készíteni a második felöntést. A cukros szirupot ugyanúgy kell hozzáadni, mint először.
TörlésNagyon szépen köszönöm a gyors választ
VálaszTörlésAz idén elfagyott az első termés,de bizok a másodikban.Ültettem egy fagyáló
VálaszTörlésóriásfügét.Sajnos az otófagy következtében ennek a hajtásai is visszafagytak,pedig már látszottak a kis fügék.Most már hüvejk ujnyi nagyságuak.Megkisérlem én is a fügeb or készitését.Eddig én csak meggybort
készitettem.Mivel nem igen fogyasztunk alkoholos italokat még van néhány üveg 50 éves meggy borom is.
Sok sikert a borhoz, és kellemes efogyasztását 😀
TörlésKedves Katalin! Az élesztővel kapcsolatban kérdezném, hogy a "normális" sütő élesztőt kell használni, vagy ahogy az egyik hozzászóló írta borászathoz használt speciális élesztőt kell beszerezem? Válaszát előre is köszönöm! Eszter
VálaszTörlésIgen, mi mindig a normál sütő élesztőt használjuk.
TörlésKedves Katalin! Épp most szűrtem először:). Nekem az nem világos, hogy a szűretet lefedjem rendesen vagy csak tüllel, hogy forrjon tovább?
VálaszTörlésKedves Edó, amit már leszűrtél azt már nem kell tüllel lekötni, rendesen lefedheted. De amikor a leszűrt fügéket újra felöntöd, akkor avval is ugyanúgy csinád mindent, mint először.
TörlésNekem nem sikerült... ☹️
VálaszTörlésegy laza szövésű konyharuhával fedtem. A füge feljött a tetejére és ma láttam, hogy kukacos lett... eddig (2 hete tettem le) nem volt vele baj.
A lé meg sűrű, nem átlátszó...
Szóval kuka...
Sajnálom... ☹️
Törléskedves Katalin szeretném kérdezni, hogy ennek nem kell kotyogó hogy ne kapjon levegőt
TörlésA kotyogó nem tudom hogy mit jelent, de nem hiszem hogy kellene....
TörlésKedves Katalin, a leszűrt levet hűtőben kell tárolni, vagy maradhat a kamrapolcon ?
VálaszTörlésElső szűrésen vagyok túl, szóval még van két felöntés hátra, ezért kérdem, hogy a leszűrt lével, míg várom a következő szüretet, hol kell tárolni. Hűvösön, vagy szobahőmérsékleten ? Előre is köszönöm a választ. (Egyelőre betettem a hűtő aljába, remélem nem tettem vele rosszat.)
Hűtőbe nem kell tenni, de meleg helyen se legyen. A hűs kamra megfelelő lesz.
TörlésKedves Katalin ! Az első szűrést kannába töltöttem, nem volt tele. Egy pár nap tán elkezdett pimposódni. Tettem bele egy kis kénport, attól meg teljesen kivilágosodott. Rosszat tettem ? Öntsem ki ? Köszönöm.
VálaszTörlésNagyon sajnálom, hogy megpimpósodott a leszűrt bor. Az okát nem tudjuk, Édesapámnak sikerülni szokott. Mindig ő készíti a családban, de ő sem tudja az okát. Talán nem kéne sietni a kiöntésével, talán letisztul még....
TörlésKöszönöm válaszát.Azóta a bor szépen letisztult. Nem tudom nem káros-e inni ? Nem merem megkóstolni a kénpor miatt. Nem lett-e egészségre káros a bor ?
TörlésÖrülök hogy letisztult a bor, de hogy a kénpor káros-e, azt sajnos nem tudom...
TörlésElődzör csinálok fügebort. Le kell zárjam ah üveg tetejét vagy levegősödnie kell míg 2 hétig forr. Köszönöm a választ.
VálaszTörlésCsak valami laza ruhával, vagy ahogy a leírásban írom egy tüllel kell lezárni, hogy kapjon kevegőt.
TörlésKedves Katalin! Most készítem először az általad ajánlott füge bort. Az első szűrésig még van pár nap. Én, a leírásod szerint elkészítettem 2 adagot, adagonként egy-egy 5 literes vizes palackban. Egy gézzel fedtem. Nem teljesen egyformák. Az egyik szép rózsaszínes színű, de a másik olyan, mintha lisztet szórtam volna bele. Nem mozgattam, de a füge massza a tetején van mindegyiknek. Ennek így kell lennie? Nem kellett volna megkavarni? Üdv. Mónika
VálaszTörlésSajnos nem tudjuk mi az oka, próbáld meleg helyre tenni, kevergesd meg, talán letisztul még.
TörlésKedves Katalin! Alternatívát kérnék a pergamenre. Celofán jó-e? vagy sütőpapír? Remélem, sikerülni fog a fügeborom :-) Köszönöm !
VálaszTörlésJó lesz a sütőpapir vagy zsírpapir is. Remélem sikerülni fog, sok sikert hozzá!
TörlésMár az összeöntés után pihen a fügebor. Minden fejtésnek más lett az íze, a savassága. Remélem, mire összeérik, harmonizálni fog. Köszönöm az eddigi segítséget.
TörlésRemélem jól sikerül majd, és ízleni fog!
TörlésKedves Katalin! ugye mem muszály többször megismételni ha nekem elég rgy kis mennyiség?
VálaszTörlésTermészetesen nem kell megismételni, ha valaki nem akar többet készíteni.
TörlésKedves Katika!Én is tavalyi recept alapján készült a füge bor.Az idén is így készítettem, ma fejtettük le és töltöm rá a friss levét
TörlésRemélem sikerül.
Sok sikert hozzá!
TörlésKedves Katalin! Most próbáltam először bort készíteni fügéből. Nekem az egész olyan púder rózsaszín. Akkor ez már menthetetlen, vagy nincs baja?
VálaszTörlésValószínű hogy nincs baja, majd kiforrja magát.
TörlésElnézést, de én még kérdeznék. Most szűrtem le az első adagot 2 heti erjedés után/jó ütős lett./ palackokba töltöttem jól bedugaszolva,-vagy összeöntés előtt csak papírral kell befedni?-Köszönöm előre is válaszát
VálaszTörlésElég csak papírral befedni.
TörlésKöszönöm a receptet. Nagyon finom lett a borunk. Három érleléssel csináltuk, ahogy a receptben is meg van adva. Gondolom amiatt a színe nem ilyen szép színű, hanem fehér, de az íze isteni. Vajon hány fokos lehet?
VálaszTörlésÖrülök hogy sikerült, és hogy ízlik !
TörlésSzép napot mindenkinek. Én is megpróbálkoztam a füge bor készítéssel. Most szűrtem le az első erjedést,csak kérdezni szeretném,hogy a lé amit leszűrtem szép színű ugyan csak nem áttetsző,kicsit zavaros. Ez normális,vagy én rontottam el valamit? Köszönöm a segítő választ.
VálaszTörlésNem kell megijedni, majd letisztul.
TörlésSok sikert hozzá!
Nagyon szépen köszönöm a választ kedves Katalin. Az ön receptje alapján készítettem, illetve ahogyan édesapja. De ha csak hasonló lesz mint az övé,én már boldog leszek.
TörlésKedves Katika! Kész lett a füge borom,amit az ön receptje szerint készítettem. Szép a színe,és a szomszéd kóstolása szerint nagyon finom lett. Köszönöm szépen a receptet. Szerettem volna róla képet küldeni,de annyira nem vagyok profi a net világában,hogy tudjam hogyan kell?
VálaszTörlésÖrülök, hogy sikerült és még a szomszédnak is ízlett.
TörlésKedves Katalin. Én elnéztem a receptet, 1 dkg helyett 10 dkg élesztőt és borkosavat olvastam, az első adaghoz annyit tettem. Ma szurtem le. Kérdésem hogy kuka vagy a következő kettőhöz ha nem teszek , csak élesztőt akkor jó lesz e? Háromszor akarom még sinalni. Ízre nincs semmi baja,.
VálaszTörlésSajnálom az elnézett mennyiségeket, de ha ízre jó a bor, akkor kár lenni kidobni. A második érlelésnél is kell szerintem az élesztő mellett az 1 dkg borkősav is. A harmadik érlelés nem kötelező, két érlelés után az összeöntött bor kicsit erősebb lesz, a harmadikkal pedig kicsit "lájtosabb". Sok sikert és további jó borkészítést....
TörlésKöszönöm szépen a válaszát. Remélem jó lesz!🥰
VálaszTörlés