Ezt a süteményt régen a nagymamám szokta sütni, disznóvágások után, amikor volt háj. Leírt receptje és neve valószínűleg nem is volt. Így a hozzávalók mennyiségét pontosan nem tudom, csak a kinézetére és az ízére emlékszem. Nekem egy kicsit alacsonyabbra sikerült, mint amit kiskoromban ettem, valószínűleg több tojásból kellett volna készítenem a tölteléket (és természetesen a töltelék többi hozzávalójából is többet venni), de így is nagyon finom volt, felidézte a régi ízeket.
Hozzávalók, a hájas tésztához: 15 dkg háj, 10 dkg liszt,
a rétestésztához: 12 dkg liszt, 1 tojás, 2-3 evőkanál cukor, kb. fél dl langyos víz.
a töltelékhez: 4 tojás, 10 púpozott evőkanál darált dió, 10 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítése:
A hájat megtisztítjuk, a hártyáját eltávolítjuk. Ezután vagy apróra összevágjuk, vagy ledaráljuk. Összedolgozzuk a liszttel, és téglalap alakúra formázzuk.
A rétestészta hozzávalóiból jól gyúrható tésztát készítünk, kisodorjuk, majd átlósan a közepére helyezzük a hájas tésztát, és az alsó tészta csücskeit ráhajtjuk. Kisodorjuk, majd fentről lefelé és jobbról-balra háromrét hajtjuk. Fél óránként háromszor megismételjük a hajtogatást, majd ketté vágjuk és kisodorjuk.
A töltelékhez a tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a sárgájákat, majd részletekben a cukrot és a darált diót, végül a citrom reszelt héját.
Az egyik lapot a tepsi aljára fektetjük, erre kerül a töltelék. A másik lapot is kisodorjuk, és még a gyúródeszkán késsel "bekockázzuk", óvatosan, mintha felszeletelnénk, de nem vágjuk teljesen át. A kisült süteményt így majd könnyen fel lehet szeletelni. Villával megszúrkodjuk, és a diós töltelékre tesszük.
Előmelegített sütőben megsütjük, ha kihűlt felszeleteljük, és tálaláskor meghintjük porcukorral.
A rétestészta hozzávalóiból jól gyúrható tésztát készítünk, kisodorjuk, majd átlósan a közepére helyezzük a hájas tésztát, és az alsó tészta csücskeit ráhajtjuk. Kisodorjuk, majd fentről lefelé és jobbról-balra háromrét hajtjuk. Fél óránként háromszor megismételjük a hajtogatást, majd ketté vágjuk és kisodorjuk.
A töltelékhez a tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a sárgájákat, majd részletekben a cukrot és a darált diót, végül a citrom reszelt héját.
Az egyik lapot a tepsi aljára fektetjük, erre kerül a töltelék. A másik lapot is kisodorjuk, és még a gyúródeszkán késsel "bekockázzuk", óvatosan, mintha felszeletelnénk, de nem vágjuk teljesen át. A kisült süteményt így majd könnyen fel lehet szeletelni. Villával megszúrkodjuk, és a diós töltelékre tesszük.
Előmelegített sütőben megsütjük, ha kihűlt felszeleteljük, és tálaláskor meghintjük porcukorral.
Háj híján leveles vajastésztából is készíthetjük.
Imádom a hájas süteményeket, de Én nem tudok hájast sütni, legalábbis eddig még soha nem próbáltam... Anyukám szokta, + régen a nagynéném és nagymamám sütötte. Fincsi, jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi, én is csak most decemberben sütöttem először hájast, akkor krémest készítettem belőle, most pedig ezt a diósat. Nem olyan nehéz, mint elsőre gondolná az ember.
VálaszTörlésMég én sem sütöttem soha hájast, pedig sokszor végignéztem anyukámat, hogyan készíti.Sajnos ő már töbet nem készít nekünk, egyszer talán összeszedem a bátorságom és én is nekifogok. A sütid istenien néz ki, nagyon ügyes vagy:)
VálaszTörlésKöszi, próbáld ki egyszer, nagyon finom.
VálaszTörlésBeállok a sorba, mert még én sem sütöttem hájast. Elkényelmesedik az ember a késztől! Nagyon guszta és finom lehetett a süteményed. Nagyon szép magas lett, ettől vastagabbat már nem tudnék átharapni, pedig nagyon jó lenne!:)
VálaszTörléskhmmm....eddig én is mindig csak szemeztem a hájasokkal, majd Édesanyám sütötte őket.
VálaszTörlésidén került a fagyasztómba is, hogy a szemezés gyakorlattá váljon.
ez sem hagzik rosszul, csak diót kellene törni-takarítani.
Ez valami mennyei lehet. :)
VálaszTörlésKöszi mindenkinek, finom volt, és még a mélyhűtőben is van egy adag háj :)
VálaszTörlésAzt hiszem, most már utolértem a le maradott kommentekre. Ez a diós süti és nagyon vissza visz az emlékekre, amit Anyám és Nagymamám szokott sütni. Köszi hogy megosztottad velünk a finom receptet!
VálaszTörlésFel is teszem a blogodat a blog listára, nehogy elfelejtsek benézni hozzád legalább naponta!
Nekem is a régi idők jutnak eszembe róla. Én is kitettelek a szívesen olvasott blogok közé :)
VálaszTörlés