2012. január 1., vasárnap

Lencsefőzelék


Tejfölös-mustáros lencsefőzelék...


Ha újév, akkor lencse... 😊

Hozzávalók: 1 nagy bögre lencséhez 2-3 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, só, szárazkolbász vagy füstölt hús, 1-2 késhegynyi pirospaprika, liszt, olaj, tej, kb 3 evőkanál tejföl és ízlés szerint egy kiskanál mustár.

Elkészítése:
A lencsét a kolbásszal, illetve a füstölt hússal együtt feltesszük főni sós vízben. Hozzáadjuk a fokhagymát és a babérlevelet, majd puhára főzzük. Közben pótoljuk az elfőtt vizét.
Mikor kész, felengedjük tejjel, lisztből és olajból világos rántást készítünk, megszórjuk ízlés szerinti pirospaprikával, és berántjuk vele a főzeléket. A tejfölben elkeverjük a mustárt, hozzácsurgatjuk a főzelékhez, egyet forralunk még rajta, majd a karikára vágott kolbásszal vagy a felszeletelt hússal tálaljuk.




...és egy másik lencsefőzelék hagyományos módon

Lencsefőzelék Újévre

Hozzávalók: lencse, só, babérlevél, fokhagyma, tej, pirospaprika, szárazkolbász vagy füstölt hús, liszt, olaj.

Elkészítése:
A lencsét a kolbásszal vagy a füstölt hússal együtt feltesszük főni sós vízben, mennyiségtől függően hozzáadunk 1-2 vagy 3 gerezd fokhagymát és 2-3 babérlevelet. Ha puhára főtt, felengedjük tejjel, lisztből és olajból világos rántást készítünk, megszórjuk ízlés szerinti pirospaprikával, és berántjuk vele a főzeléket.
Aki szereti, ecettel ízesítheti, én nem szoktam....



3 megjegyzés: