2012. január 18., szerda

Könyvajánló - játék Makacskánál


Nehéz volt választanom a könyvek között, melyek az évek folyamán összegyűltek, ezért többet is bemutatok. Vannak, amiket egész ritkán fogok csak kézbe, vannak kedvenceim, mint gondolom mindenkinek, és van sok kézzel leírt, újságból kivágott receptem is.
A legtöbbet F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve című könyvét használom, első helyre ezt tettem. Nem mai könyv, az oldalát többször is meg kellett már ragasztani. 1986-os kiadású, egyidős a lányommal, az évek alatt sokat lapozgattuk. Bár színes képeket nem tartalmaz, csak karikatúra jellegű rajzok vannak benne elvétve, de sok jó recept olvasható benne. Véletlenül találtam rá, egyszer karácsonyra vettünk egy könyvet - már nem tudom mit -, de ugyanazt ajándékba is megkaptuk. A blokk még megvolt, elvittem kicserélni, és találomra ezt választottam, ami jó választásnak sikeredett.
Ha valamilyen új elképzelésem van, amit még nem főztem, sütöttem, mindig ebben nézem meg először, hogy benne van-e.

A könyv borítója

És két kép a belsejéből 



Aztán egy másik kedvencem ez a kissé ütött-kopott könyv, nem túl fantáziadús címmel, de hasznos útmutatásokkal, amiket a mai könyvekben már nem látni. Ez egy öreg könyv, 1960-as kiadású (vagy talán mégsem annyira öreg, hisz egy évvel még fiatalabb is nálam :)), a Nagymamámtól örököltem, ezért is kedves számomra. Szívesen forgatom, sok érdekesség van benne, rajzokkal mutat be főzési, előkészítési folyamatokat, sertés, szarvasmarha, borjú részeit, stb. Valószínűleg sokan nem is tudják - én sem mindig -, hogy valamelyik húsfajta az állat mely részén helyezkedik el.

A könyv borítója

Lapok a belsejéből: vajat tészta hajtogatása

A marhahús elnevezései

Hal filézése


Aztán újabb kiadások, Lajos Mari és Hemző Károly könyvei, nagyon szeretem őket, van jó néhány belőle.

A 99 étel sorozata



És végül még egy nagyon szép kiadvány, szintén Lajos Mariéktól, a Karácsonyi édesség című. Már nagyon sok süteményt megsütöttem belőle, mindegyik finom lett. Bár egy-egy kis apró változtatást szoktam tenni, ha úgy látom jobbnak. Ennek a könyvnek is története van, volt egy ilyen Anyukámnak is, és nekem is. A polcon, a többi könyvön keresztbe fektetve tartottam, a felette lévő polcon fokföldi ibolyák voltak. Egyszer sikerült eláztatnom, jó pár lap összeragadt. Anyukám, mikor megtudta, mindjárt felajánlotta, hogy cseréljük el, ő odaadja a jót nekem, én a tönkretettet neki. Ilyen az igazi jó anya, aki mindent megtesz egyszem lányáért! Így aztán ki is cseréltük, én akkor rögtön átvittem egy másik szobába, messze a virágoktól. Attól fogva nagy becsben tartom, azért is, mert azóta Anyukám már nincs köztünk, most, december első napján, tragikusan hirtelen hagyott itt mindent és mindenkit.... Soha senki nem fogja pótolni azt, amit egész életemben tőle kaptam, a sok-sok szeretetet és vele együtt minden mást.... Főzés és sütés szeretete most már bennem él tovább....

A könyv borítója

És a pompás gyümölcskenyér, amit Apukám ebből a könyvből sütött
egyedül, karácsonyra. Az előző bejegyzésemben ezt tettem fel.



3 megjegyzés:

  1. Kedves Katalin, először is fogadd őszinte részvétemet anyukád elhunyta miatt, az biztos, hogy soha senki sem fogja pótolni őt.
    Köszönöm a könyvajánlót, nagyon érdekes könyveket mutattál be, amelyekhez nem csak praktikusságuk miatt, de érzelmileg is kötődsz. Nekem az a nagymamádtól örökölt könyv tetszett meg a legjobban. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kati, köszönöm együttérzésedet, és hogy részt vehetek a játékban, amit hirdettél.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Katalin, fogadd tőlem is legőszintébb részvétemet, benned mindenképpen tovább él édesanyád :) Szép könyveket forgatsz, azért a régi kiadások mi mindenre gondoltak, mennyivel hasznosabbak, nem?

    VálaszTörlés