A tányér alatt decsi, kézzel szőtt szőttes látható |
Hozzávalók: mirelit leveles vajastészta (de lehet házi készítésű is),
a töltelékhez: dió vagy mák, ízlés szerint cukor, reszelt citromhéj, kevés tej,
a tetejére: tojás.
A búrkiflinek ez egy egyszerű változata, kész leveles tésztából, így gyorsan elkészült, csak a tölteléket kellett megcsinálnom.
Elkészítése:
A tésztát szobahőmérsékleten hagytam kiolvadni, majd kisodortam, kb. 30-32 x 48-50 cm nagyságúra, és hosszába három csíkra vágtam. A töltelékhez a darált mákot ízlés szerinti cukorral, reszelt citromhéjjal és kevés tejjel megfőztem, mint a bejgli tölteléket, majd elosztottam a tésztacsíkokon. Felsodortam, és mindegyik tekercset három felé vágtam. Kifliket formáztam belőlük, tepsibe tettem, és megkentem tojással. Előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem.
A csíkokra vágott tészta a töltelékkel |
A kiflik formázása |
A tepsiben sütés előtt |
És a kilenc darab, kisült kifli |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az első képen a kiflik alatt egy kis decsi szőttes terítő látható, amit most húsvét után, a sárközi kirándulásunk alkalmával vettünk Decsen. A Mözsi blogomra már két két bejegyzést tettem fel erről a kirándulásról, az őcsényi és a decsi tájházról, ahol nagyon sok szép és értékes, népművészeti és használati tárgyat láthattunk a szépen berendezett tájházakban. Akit érdekel az ilyen téma, az az Őcsényi tájházat itt, a Decsi tájházat pedig itt tekintheti meg....
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jaj, de guszták! Most falnék fel legalább kettőt! Főleg, hogy mákosak.
VálaszTörlésMég sosem ettem ilyet, de csodaszépek:)
VálaszTörlésÉva írta........
VálaszTörlésNagyon szépek és guszták.
Valószinüleg sokkal jobbak, mint
amit a péknél venni az ember!
Jó étvágyat hozzá!
Utáljára ilyet pár éve ettem, nagyon jól néz ki:) Mákrajongó vagyok, készítenek kell ilyet hamarosan.
VálaszTörlésJaj nekem!! Megint mákos! IMÁDOM!!!! Gyönyörű szépek lettek, látom nem sajnáltad a tölteléket, Istenem, megyek is tovább mert nem bírom! :)
VálaszTörlésNagyon-nagyon szépségesek, én is megkívántam! Langyosan a legjobb, ugye? :)
VálaszTörlésááá, nagyon szeretném.
VálaszTörlésKöszi mindenkinek! Örülök, hogy ilyen sokaknak tetszett. Elkészíteni igazán egyszerű, és úgy látom sokan szeretik a mákosat. Igen, frissen, langyosan a legjobb, de egy darab maradt másnapra, még akkor is jó volt. A tölteléket találomra csináltam, lehet hogy valóban kicsit sok lett, aztán már szétosztottam mindet, de legalább lehetett érezni :)
VálaszTörlésCsodásak!!! A terítő is! :)
VálaszTörlésSzinte csodálom hogy miféle finomságokat készitesz, nagyon finomak a burkók...a neve nekem ujj!
VálaszTörlésDe szeretnék ebböl a mákosat.
Gyönyörü a teritőd is...szép a fotó!
Vicuska, Elisabeth, köszönöm. Nagyon szépek ezek a decsi szőttesek, amiből vásároltunk a tájházban. Mindegyiket, amiket árultak, mondták, hogy öreg nénikék szőtték.
VálaszTörlésJaj, nagyon szépek lettek! Jöhetne belőe egy pár darab...:)
VálaszTörlésNagyon jó, hogy ennyi tölteléket tettél bele! Nem jó, ha a mákszemek "telefonálnak" egymásnak!
VálaszTörlésAzért népszerű, mert gyorsan elkészíthető, tetszetős, kívánatos szép, vendégvárásra is kitűnő
Csatlakozom, imádom a mákost! Nagyon szépek lettek! :)
VálaszTörlés