2012. április 17., kedd

Búrkifli

A tányér alatt decsi, kézzel szőtt szőttes látható

Hozzávalók: mirelit leveles vajastészta (de lehet házi készítésű is), a töltelékhez dió vagy mák, ízlés szerint cukor, reszelt citromhéj, kevés tej, a tetejére tojás.

A búrkiflinek ez egy egyszerű változata, kész leveles tésztából, így gyorsan elkészült, csak a tölteléket kellett megcsinálnom. A tésztát szobahőmérsékleten hagytam kiolvadni, majd kisodortam, kb. 30-32 x 48-50 cm nagyságúra, és hosszába három csíkra vágtam. A töltelékhez a darált mákot ízlés szerinti cukorral, reszelt citromhéjjal és kevés tejjel megfőztem, mint a beigli tölteléket, majd elosztottam a tésztacsíkokon. Felsodortam, és mindegyik tekercset három felé vágtam. Kifliket formáztam belőlük, tepsibe tettem, és megkentem tojással. Előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem.

A csíkokra vágott tészta a töltelékkel

A kiflik formázása

A tepsiben sütés előtt

És a kilenc darab, kisült kifli

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az első képen a kiflik alatt egy kis decsi szőttes terítő látható, amit most húsvét után, a sárközi kirándulásunk alkalmával vettünk Decsen. A Mözsi blogomra már két két bejegyzést tettem fel erről a kirándulásról, az őcsényi és a decsi tájházról, ahol nagyon sok szép és értékes, népművészeti és használati tárgyat láthattunk a szépen berendezett tájházakban. Akit érdekel az ilyen téma, az az Őcsényi tájházat itt, a Decsi tájházat pedig itt tekintheti meg....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 megjegyzés:

  1. Jaj, de guszták! Most falnék fel legalább kettőt! Főleg, hogy mákosak.

    VálaszTörlés
  2. Még sosem ettem ilyet, de csodaszépek:)

    VálaszTörlés
  3. Éva írta........

    Nagyon szépek és guszták.
    Valószinüleg sokkal jobbak, mint
    amit a péknél venni az ember!

    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  4. Utáljára ilyet pár éve ettem, nagyon jól néz ki:) Mákrajongó vagyok, készítenek kell ilyet hamarosan.

    VálaszTörlés
  5. Jaj nekem!! Megint mákos! IMÁDOM!!!! Gyönyörű szépek lettek, látom nem sajnáltad a tölteléket, Istenem, megyek is tovább mert nem bírom! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon-nagyon szépségesek, én is megkívántam! Langyosan a legjobb, ugye? :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi mindenkinek! Örülök, hogy ilyen sokaknak tetszett. Elkészíteni igazán egyszerű, és úgy látom sokan szeretik a mákosat. Igen, frissen, langyosan a legjobb, de egy darab maradt másnapra, még akkor is jó volt. A tölteléket találomra csináltam, lehet hogy valóban kicsit sok lett, aztán már szétosztottam mindet, de legalább lehetett érezni :)

    VálaszTörlés
  8. Szinte csodálom hogy miféle finomságokat készitesz, nagyon finomak a burkók...a neve nekem ujj!
    De szeretnék ebböl a mákosat.
    Gyönyörü a teritőd is...szép a fotó!

    VálaszTörlés
  9. Vicuska, Elisabeth, köszönöm. Nagyon szépek ezek a decsi szőttesek, amiből vásároltunk a tájházban. Mindegyiket, amiket árultak, mondták, hogy öreg nénikék szőtték.

    VálaszTörlés
  10. Jaj, nagyon szépek lettek! Jöhetne belőe egy pár darab...:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jó, hogy ennyi tölteléket tettél bele! Nem jó, ha a mákszemek "telefonálnak" egymásnak!
    Azért népszerű, mert gyorsan elkészíthető, tetszetős, kívánatos szép, vendégvárásra is kitűnő

    VálaszTörlés
  12. Csatlakozom, imádom a mákost! Nagyon szépek lettek! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...