2012. január 16., hétfő

Gyümölcskenyér


Hozzávalók: 16 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 12 dkg vaj vagy margarin,  4 tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rum, kb 30-35 dkg vegyes aszalt és cukrozott gyümölcs (mazsola, füge, aszalt szilva- meggy- és sárgabarack, cukrozott citrom- és narancshéj, kandírozott eper, stb ... ) , a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, a díszítéshez: mogyoró, darabos, nagy szemű cukor.

A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, a rumot, a feldarabolt és liszttel meghintett gyümölcsöket (hogy ne szálljanak majd le a massza aljára), a sütőporral vegyített lisztet, végül a tojásfehérjék felvert habját. Vajazott, lisztezett őzgerinc formába öntjük, előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 50 percig sütjük. Ha kisült, a formában még 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a süteményt egyenletesen bevonjuk vele. Tetejét mogyoróval, darabos cukorral, vagy tetszőlegesen kidíszítjük.

A gyümölcskenyeret Édesapám sütötte, még karácsonyra, Lajos Mari "Karácsonyi édesség" című könyvéből, ahol pompás gyümölcskenyér néven szerepel. Valóban pompás lett!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Az volt eszembe mikor először ránéztem, hogy hiába nem olyan régen volt karácsony, de én most is szívesen megennék 1-2 szeletet ebből!

    VálaszTörlés
  2. Ügyes apukád van, csodaszép ez a gyümölcskenyér. Én még sosem ettem ilyet:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük! Sajnos, mióta Apukám egyedül maradt, neki kell főznie, most karácsonyra sütnie. Mindig segített a konyhában, így szerencsére sok mindent ellesett, hogy mit hogy kell csinálni. De Anyukámat sajnos nem pótolja senki és semmi.....

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...