2011. május 17., kedd

Oroszkrém torta


Eperrel díszített torta

Kivivel, őszibarack befőttel és aszalt áfonyával díszített torta

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű torta tésztájához: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt,
a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 5 evőkanál cukor + még ízlés szerint, 2,5-3 dl tejszín, 3-5 kiskanál zselatin, attól függően, hogy a krémünk mennyire folyós, 10-15 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs (sárgabarack, szilva, ananász, meggy, papaja, áfonya, mazsola, stb...),
a díszítéshez: friss idénygyümölcs, déligyümölcs, befőtt, reszelt csokoládé, stb....

Elkészítése:
Először a piskótát készítjük el. A tojásfehérjét felverjük, majd egyenként hozzáadjuk a sárgáját, a cukrot és a lisztet, kivajazott, lisztezett formába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt három felé vágjuk. Közben elkészítjük a tölteléket.
A pudingot megfőzzük a tejjel és a cukorral, a tejszínt felverjük, és ha már kissé kihűlt a puding, hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. A zselatint megáztatjuk 0,5-0,75 dl vízben, vagy még jobb - ha van - befőttlében. Forrásig hevítjük, majd 1-2 percig kis lángon főzzük, és még folyós állapotban a krémhez keverjük. Amennyire szükséges, még adunk hozzá ízlés szerint cukrot.
A töltelék egy részét félreteszünk, amivel majd bevonjuk a tortát, a többibe belekeverjük a kis darabokra összevágott gyümölcsöket. Ha már annyira megdermedt a krém, hogy kenni lehet, megtöltjük vele a piskótalapokat. A gyümölcs nélküli krémmel körbe bevonjuk a tortát, majd kidíszítjük a tetejét.

Nekem az epres tortánál nem akart a krém szilárdulni, sokáig folyós maradt, mivel a tejszín nem hagyta magát jól felverni. Ezért a piskótára visszaszereltem a csatos tortaformát, és úgy töltöttem meg a krémmel. Ettől lett a széle olyan szép sima, mert a tészta mellett  lefolyt a töltelék, de pár óra múlva teljesen megszilárdult, és már le tudtam venni róla a tortaformát.

A tortalapok és a gyümölcsök

A krém

A piskóta megkenése

És készen....




2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek.Nagyon megkostolnám őket.

    VálaszTörlés
  2. Éva küldi!

    Nem csak gyönyörűek, de finomak is. Én már
    kóstoltam is!

    Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés