2011. május 26., csütörtök

Bodza szörp



Hozzávalók: bodzavirág, cukor, citromsav, borkősav, cukor, víz, szalicil.

A szépen kinyílt, egészséges bodzavirágokat tegyük egy nagyobb tálba, öntsünk rá hideg, előzőleg felforralt csapvizet, csak annyit, hogy jól ellepje a virágokat. Keverjünk hozzá citromsavat, 3-4 liter vízhez kb. 2 kiskanállal. Tartsuk hűvös helyen 2-3 napig, időnként keverjük meg, majd szűrjük le, és kicsit nyomkodjuk ki a virágokat is. Adjuk hozzá a  cukrot, kb. 10 percig főzzük, majd belekeverjük a borkősavat, és így együtt még pár percig főzzük, kis lángon. Forrón fémkupakos üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Mivel mi nem szeretjük a nagyon édeset, így én kb. 2 liter leszűrt léhez adtam 1 kg cukrot és 2 kiskanál borkősavat. De ezek a mennyiségek ízlés szerint változtathatóak.
Nagyon finom nyári üdítőital, szódával vagy ásványvízzel hígítjuk.

A beáztatott bodza



1 megjegyzés:

  1. Éva küldi!

    Nagyon finom, ízletes, egészséges ital!
    Kóstoltam, szívből ajánlom mindenkinek!
    Használjuk ki a lehetőséget, amíg a bodza virágzik!

    VálaszTörlés