2010. december 3., péntek

Csokoládés almás rizskoszorú


Hozzávalók: 20 dkg rizs, 4 dl tej, 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg margarin, 3 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja.
A töltelékhez: 60-70 dkg alma, 3 dkg mazsola, 4-5 dkg dió, 1-3 kiskanál fahéj (ki mennyire szereti), kevés - ízlés szerinti - cukor, rum, a tetejére 10 dkg csokoládé, puffasztott rizs.

A rizst feltesszük főni 2 dl vízzel, mikor elfőtte a vizet hozzáadjuk a tejet, és kis lángon lefedve puhára főzzük. Közben a tojássárgájákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a kész langyosra hűlt rizst, a mazsolát, a citrom reszelt héját, végül a tojásfehérjék felvert habját. A massza felét egy jól kivajazott kuglófformába töltjük, rásimítjuk az almás tölteléket, majd a maradék rizses masszát. A töltelékhez az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, a durvára vágott diót, a fahéjat és a cukrot.
Közepes hőfokon kb. 45 percig sütjük.
Ha kihűlt kiborítjuk a formából, ha mód van rá oldalt szétnyitható formában süssük, hogy könnyebben tudjuk kivenni belőle. Olvasztott csokoládéval bevonjuk és puffasztott rizzsel díszítjük.
Ha nem fogyasztjuk el egyszerre az egészet, akkor mindig csak azokra a szeletekre tegyük a puffasztott rizst, amit tálalunk, mert hosszabb állás után a rizsszemek magukba szívják a csokoládét, és nem válnak tetszetőssé.

A "tészta" készítése

Hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét is

Az almás fahéjas töltelék

Formába töltés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...