2010. december 1., szerda

Birsalagút


Nagyon finom és tetszetős, igazi ünnepi sütemény, elkészítése nem nehéz, csak kicsit több időt igényel

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg liszt, 1 evőkanál keserű kakaópor,
a töltelékhez: 2 db birsalma, kb 40-50 dkg, fél citrom leve, 3 evőkanál méz, fél dl édes fehér bor, pár szem szegfűszeg, fahéjrúd, 4 dl víz, 3,5 dkg zselatinpor,
a krémhez: 20 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg gesztenyemassza, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál rum,
a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, fél diónyi vaj, 5-10 dkg dióbél.

Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. Egy olyan nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, hogy majd a megsült tésztából le tudjunk vágni egy akkora darabot, amit az őzgerincformánkba bele tudunk fektetni, és egy akkorát, amit majd a tetejére teszünk.
A tojásfehérjét felverjük, majd egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, a cukrot, végül a kakaóporral elkevert lisztet. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Még melegen ráfektetjük az őzgerincforma tetejét, levágjuk a csíkot, amit majd a végén a tetejére teszünk. A nagyobb darabot belesimítjuk a fóliával kibélelt formába. Azért kell még melegen, mert utána már könnyen törik a tészta.
Míg sül a tésztánk meghámozzuk és felszeleteljük a birset, azonnal a citromos, 4 dl vízbe tesszük, mert gyorsan barnul különben. A mézzel, borral és a fűszerekkel megfőzzük, vigyázzunk, ne hogy túl puhára főzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, kisebb darabokra vágjuk, levét is leszűrjük.
Elkészítjük a krémet is. A vajat a gesztenyemasszával, a porcukorral és a rummal habosra keverjük. Megkenjük vele a levágott tésztacsíkot, a formába fektetett tésztánkat, és annyit elteszünk még belőle, hogy majd a kész tortánkat be tudjuk vonni vele. A birsdarabokkal megtöltjük a formába fektetett tésztát. 
A leszűrt birsléhez keverjük a zselatint, ha édesebben szeretjük, tehetünk még hozzá cukrot is. Forrásig hevítjük, majd ha már kezd hűlni, de még nem dermedt meg, rámerjük a birsekre. Ezután rátesszük a tetejére szánt lapot. Fél napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megkössön a zselatin.
Fél nap múlva tálcára kiborítjuk a tortánkat, lehúzzuk róla a fóliát, megkenjük a maradék gesztenyés krémmel. Felolvasztjuk a csokoládét, a végén hozzáadunk egy kis vajat, hogy fényes legyen, és még melegen rásimítjuk a gesztenyés krém tetejére. Tetejét megszórjuk a dióval. A diót még előzőleg feldaraboljuk, sütőben megpirítjuk, így sokkal finomabb ízű, és a vékony, kesernyés ízt adó héját a pörkölés után könnyen le is tudjuk dörzsölni róla.
Nekem a zselatinos lé a forma két végén egy kicsit lefolyt a tészta aljára, ettől lett fényes, de a tésztát nem áztatta el, hisz a gesztenyés krém jól szigetel.

A tészta egyik részét belesimítjuk az őzgerincformába

A megfőtt és összedarabolt birs

Megkenjük a lapokat a gesztenyés krémmel

Belehalmozzuk a kis darabokra vágott birset

Kezdjük ráönteni a zselatint

Rátesszük a "tetejére az alját"

Fél nap múlva kivesszük a formából

Megkenjük a maradék gesztenyés krémmel, majd a csokoládé  mázzal,
végül rászórjuk a darabolt diót



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése