2010. december 17., péntek

Linzeres kosárka


Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 1 zacskó sütőpor, 25 dkg margarin.
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg darált dió, 30 dkg cukor, 6 tojás fehérje, egy nagyobb citrom héja.
Sárgabarack lekvár és csokoládé a tetejére.

A tésztákhoz valókat jól összegyúrjuk, fél órára hűtőszekrényben pihentetjük, majd 3 mm vastagságúra kisodorjuk. Kb. 6 cm átmérőjű fém formákat használunk hozzá. A tésztát kiszaggatjuk, kicsit nagyobbra, mint a kosárka formák. Belenyomkodjuk a formába a tésztát, nem kell kivajazni, könnyen ki fog jönni belőle. Tepsibe sorakoztatjuk őket, mindegyik aljába egy-egy kanálka sárgabarackot teszünk, majd megtöltjük a diós krémmel. A krémet a következőképpen készítjük el: a tojásfehérjéket felverjük, belekeverjük a diót, a cukrot és a citrom reszelt héját.
Előmelegített sütőben megsütjük. Kb 20 perc alatt megsülnek.
Ha kihűltek tetejükre olvasztott csokoládét csurgatunk.

A tészta kiszaggatása

A fémből készült forma

Mindegyik kosárkába aljába lekvárt teszünk

Belekerül a diós töltelék is

A kisült kosárkák

A kosárkák alja is tetszetős

2 megjegyzés:

  1. Kedves Katalin!

    Nagyon finomnak tűnik a sütemény, biztosan el fogom készíteni. Érdekelne, hogy a formákat hol vette? Pont ezt a fajtát keresem évek óta, de még nem sikerült rátalálnom.

    Tímea

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tímea!

    Köszönöm kedves sorait.
    A formák már nagyon régiek, Édesanyámtól kaptam őket. De nemrég láttam piacon is, ahol pogácsaszaggatókat, egyéb konyhai eszközöket, edényeket is árulnak.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...