2016. február 17., szerda

Hajtogatott krumplis pogácsa


Finom, könnyű pogácsák lettek -  kicsit dülöngéltek is a tepsiben

Nemrég vettem meg Lajos Mari 99 Krumplis ételek című könyvét. Egy régebbi kiadás már, de nekem még nem volt meg. Mostanában több mindent is készítettem már belőle, de fogok is még - ez a pogácsa is onnan származik - mert nagyon tetszik.

A recept szerint csak frissen jó, de mivel hamar elfogyott az összes, így nem tudom,
hogy másnapra milyenek lettek volna.....



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 25 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, kb. 0,5-1 dl tejföl, 2 kiskanál só,
a tetejére: 1 tojás, esetleg sajt.

Elkészítés:
A krumplit héjában megfőztem, még melegen áttörtem.
A lisztben elmorzsoltam az élesztőt, a margarint és a krumplit. Sóztam, majd annyi tejföllel, hogy jól gyúrható legyen, félkemény tésztát készítettem. Cipót formázva belőle, letakarva fél óráig kelesztettem. Ekkor kisodortam, és harmadolva hajtogattam. Újabb fél-fél óra pihentetés után még kétszer hajtogattam.
Az utolsó kelesztés után 2-3 cm vastagra kisodortam, tetejét éles késsel bekockáztam és kiszaggattam. Tepsibe rakosgattam, tetejét megkentem tojással, és a fele adagra még sajtot is szórtam.
Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 25 perc alatt megsül.

Az előkészületek

A megkelt tészta, az utolsó hajtogatás után

A pogácsák kiszaggatása

Tepsiben, sütés előtt



9 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatosak szépek! Ma én is pogácsát sütöttem csak tepertőset férjuram kívánságára:-)) Pár darabot nem cserélünk?

    VálaszTörlés
  2. Csodásan néznek ki! :) Szeretem a pogácsát, de nagyon. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Mi is nagyon szeretjük a pogácsákat, már sok félét kipróbáltam :-)

      Törlés
  3. Főleg frissen kisütve de finom, úgy szeretem a legjobban!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, úgy a legfinomabb, én is úgy szeretem :-)

      Törlés
  4. Ez az első számú kedvencem a pogácsák terén, mert annyira finom, könnyű és puha a tésztája. Csoda guszta nálad.

    VálaszTörlés