2016. február 2., kedd

Bonbonok házilag - marcipános-narancsos, rumos-meggyes, kókuszos és mogyorós-áfonyás


Mind a négyféle bonbon egy képen

Finom bonbonokat készíthetünk házilag is. Nekem is már többféle ízesítésű bonbon van a blogomon, melyek most néhány új ízzel szaporodnak......

Hozzávalók: szilikonos bonbonformák, ét- fehér- és tejcsoki,
a marcipános-narancsos töltelékéhez: marcipán, cukrozott narancshéj,
a rumos-meggyes töltelékéhez: meggybefőtt, a befőtt leve, zselatin, rum,
a kókuszos töltelékéhez: kókusz, cukor, vaníliás cukor, tejszín, étkezési keményítő,
a mogyorós-áfonyás töltelékéhez: színes tortadrazsé, földimogyoró, aszalt vörös áfonya.

A marcipános-narancsos készítése:
A bonbonformát először vékonyak kentjük ki tejcsokoládéval, majd hideg helyen hagyjuk hogy megdermedjen. Ezután megtöltjük marcipánnal és cukrozott narancshéj darabkákkal, és fehér csokival zárjuk le.

A rumos-meggyes elkészítése:
A bonbonformát először vékonyak kenjük ki tej- vagy étcsokival, majd hideg helyen hagyjuk hogy megdermedjen. 
Közben készítsük el zselét. A meggybefőtthöz adjunk ízlés szerint rumot, majd 1 dl léhez adjunk 1 kiskanál zselatint (ez csak az arány, annyit készítsünk, amennyi szükséges), főzzük meg, hagyjuk kicsit hűlni. Ezután mindegyik formába tegyünk egy szem meggyet és öntsünk rá a már langyos zseléből. Ismét tegyük hideg helyre, majd ha megszilárdult zárjuk le csokival a tetejét.

A kókuszos elkészítése:
A bonbonformát először vékonyan kentjük ki tejcsokoládéval, majd hideg helyen hagyjuk hogy megdermedjen. Közben elkészítjük a kókuszos tölteléket. 5 dkg kókuszreszeléket, 4 dkg cukrot,  1 csomag vaníliás cukrot és 125 ml tejszínt 1-2 csapott kiskanál étkezési keményítővel sűrű krémmé főzünk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd megtöltjük vele a kis formákat, tetejét lezárjuk csokival, és alaposan lehűtjük. Tehetjük egy fél órára mélyhűtőbe is, mert minél hidegebb, annál könnyebben tudjuk kipattintani a formából. Mivel sok a töltelék benne, és a kókuszos krém nem egy szilárd anyag, így ezzel kicsit óvatosabban bánjunk, hogy ne törjön.

A mogyorós-áfonyás elkészítése: 
Ez egy tömör csokoládé. Használhatunk hozzá tej- és fehér csokit is, akkor mutatósabb. A formák aljába tegyünk színes tortadrazsét, majd félig töltsük meg a fehér- és tejcsokival, és nyomkodjuk bele az aszalt áfonyát és a mogyoró darabkákat.

Középen a virág formájú a rumos-meggyes, a körülötte lévő kis kerek formájúak a marcipános-narancsos

A szív formájúak a mogyorós-áfonyásak, a virág formájúak a kókuszosak

A kettévágottak:  bal oldalt a marcipános-narancsos, jobbra a rumos-meggyes....

...és a kókuszos, mögötte a mogyorós-áfonyás



10 megjegyzés:

  1. Mindig irigylem azokat, akiknek van türelem bonbonokkal bíbelődni, le a kalappal előtted is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Nekem általában szokott kedvem lenni ilyenekkel pepecselni :-) Enni meg még jobban :-)

      Törlés
  2. Nagyon finomak lehetnek, így sorban ahogy vannak szívesen megkóstolnám:-)) Nagyon szépek! Jó régen készítettem, pedig szeretek vele bíbelődni a kóstolással kicsit visszafogom magamat most!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Én sem viszem túlzásba az édességevést, pedig milyen finomak.... :-)

      Törlés
  3. Mondtam már, hogy nagyon ügyes vagy? Szépek és finomak. Pedig nem vagyok édesszájú, de egyet-kettőt megkóstolnék.

    VálaszTörlés
  4. Úgy bizony, nagyon ügyes vagy! Egyik finomabb lehet, mint a másik. Na meg szépek is! :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek! Ügyes vagy!
    Puszi:ÁGI

    VálaszTörlés