Finom, tartalmas leves, nekem a szárazbab- és a lencseleves vegyes ízére emlékeztet.
Hozzávalók: kb. 10-15 dkg zöld felesborsó, 1 nagyobb fehérrépa és 2 sárgarépa, egy kisebb zellergumó fele, petrezselyemzöld, lestyán- vagy zellerzöld, egy szelet jó húsos füstölt szalonna, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, 1-2 kanál liszt, pirospaprika, esetleg még olaj vagy zsír.
Elkészítése:
A felesborsót sózzuk, kis lángon kevés vízben - a fokhagymával együtt - odaállítjuk főni.
A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, elkezdjük a zsírját kiolvasztani. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a karikára vágott répákat, a kis kockákra vágott zellert, és együtt megdinszteljük. Ha kell még adunk hozzá zsiradékot. Megszórjuk liszttel, piros paprikával, az apróra vágott zöldekkel, és ezt is kevés vízzel felengedjük.
Közben a felesborsó főzővizének tetejéről leszűrjük a habot, és összeöntjük a két "elkezdett" levest. Még vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk, és készre főzzük.
Tálalásnál friss kenyeret vagy zsemlét kínálunk hozzá.
Tálalásnál friss kenyeret vagy zsemlét kínálunk hozzá.
Imádom a téli leveseket, a felesborsó is a kedvencem. Nagyon jól néz ki, és finom is. Jó, hogy emlékeztettél, mert még az idei télen nem készítettem, ideje lesz gyorsan nekiállni.
VálaszTörlésKöszi Lívia! Valahogy nekem is téli ételnek tűnik a felesborsó :-) Jó főzőcskézést és jó étvágyat hozzá :-)
TörlésJól esne most egy nagy tányérral ebben a folyton szakadó esőben... :-)
VálaszTörlésKöszi, igen, ilyenkor jól esik :-)
Törlés