2016. február 15., hétfő

Bajor sörös csülök, bajor káposztával - LVK 4. forduló - Németország

A csülök még szeletelés előtt, a tálon....

Bajor sörös csülök, bajor káposztával, és természetesen bajor sörrel....
A sok sörösüveg senkit ne tévesszen meg, ennyire nem vagyunk részegesek, de egy pohár hideg finom bajor sör jól esett hozzá...

Melinda játékában a "Lássunk világot a konyhában" negyedik fordulójában német ételeket kell készíteni. Erre választottam ezt az ízletes csülköt, bajor savanyú káposztával.


Hozzávalók a csülökhöz: 2 nyers csülök,
a pácléhez, a csülök főzéséhez: 2 gerezd fokhagyma és 1 nagyobb hagyma darabokra vágva, 1-2 babérlevél, pár szem szemes bors, köménymag és borókabogyó, só,
a csülök sütéshez: 3-4 dl sör, kevés zsír, 2 gerezd fokhagyma, grill fűszerkeverék, őrölt kömény, só,
a káposztához: 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 babárlevél, őrölt bors, őrölt kömény, 1-2 kis csípős paprika.

A csülköt a páclé hozzávalóival 1-1,5 óráig gyenge tűzön majdnem puhára főzzük.
Ezután megszórjuk a sütéshez szánt fűszerekkel, megtűzdeljük a fokhagymával, és kizsírozott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk sörrel, és fóliával letakarva sütőbe tesszük. Kezdetben ne öntsük rá az összes sört - nem kell a csülöknek úsznia benne -, hanem sütés közben két-három alkalommal vegyük ki a sütőből, locsolgassuk saját levével és pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A végén vegyük le a fóliát, és szép piros barnára süssük.
Közben elkészítjük a káposztát. Ha nagyon savanyú, kicsit kiáztatjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a káposztát és készre pároljuk.

...és szeletelés után, a tányéron




6 megjegyzés:

  1. Ez az étel megint nagyon a mi ízlésünk is. Nagyon jól néz ki és nem kell mondani,
    mert tudom, hogy finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, örülök, hogy Ti is szeretitek a hasonló ételeket :-)

      Törlés
  2. Már csak a krumpligombóc hiányzik mellőle és a barna mártás..:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeket meghagyom más ételekhez :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...