A csülök még szeletelés előtt, a tálon.... |
Bajor sörös csülök, bajor káposztával, és természetesen bajor sörrel....
A sok sörösüveg senkit ne tévesszen meg, ennyire nem vagyunk részegesek, de egy pohár hideg finom bajor sör jól esett hozzá...☺
A sok sörösüveg senkit ne tévesszen meg, ennyire nem vagyunk részegesek, de egy pohár hideg finom bajor sör jól esett hozzá...☺
Melinda játékában a "Lássunk világot a konyhában" negyedik fordulójában német ételeket kell készíteni. Erre választottam ezt az ízletes csülköt, bajor savanyú káposztával.
Hozzávalók a csülökhöz: 2 nyers csülök,
a pácléhez, a csülök főzéséhez: 2 gerezd fokhagyma és 1 nagyobb hagyma darabokra vágva, 1-2 babérlevél, pár szem szemes bors, köménymag és borókabogyó, só,
a csülök sütéshez: 3-4 dl sör, kevés zsír, 2 gerezd fokhagyma, grill fűszerkeverék, őrölt kömény, só,
a káposztához: 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 babárlevél, őrölt bors, őrölt kömény, 1-2 kis csípős paprika.
a pácléhez, a csülök főzéséhez: 2 gerezd fokhagyma és 1 nagyobb hagyma darabokra vágva, 1-2 babérlevél, pár szem szemes bors, köménymag és borókabogyó, só,
a csülök sütéshez: 3-4 dl sör, kevés zsír, 2 gerezd fokhagyma, grill fűszerkeverék, őrölt kömény, só,
a káposztához: 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 babárlevél, őrölt bors, őrölt kömény, 1-2 kis csípős paprika.
Elkészítése:
A csülköt a páclé hozzávalóival 1-1,5 óráig gyenge tűzön majdnem puhára főzzük.
Ezután megszórjuk a sütéshez szánt fűszerekkel, megtűzdeljük a fokhagymával, és kizsírozott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk sörrel, és fóliával letakarva sütőbe tesszük. Kezdetben ne öntsük rá az összes sört - nem kell a csülöknek úsznia benne -, hanem sütés közben két-három alkalommal vegyük ki a sütőből, locsolgassuk saját levével és pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A végén vegyük le a fóliát, és szép piros barnára süssük.
Közben elkészítjük a káposztát. Ha nagyon savanyú, kicsit kiáztatjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a káposztát, a fűszereket, és készre pároljuk.
Ezután megszórjuk a sütéshez szánt fűszerekkel, megtűzdeljük a fokhagymával, és kizsírozott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk sörrel, és fóliával letakarva sütőbe tesszük. Kezdetben ne öntsük rá az összes sört - nem kell a csülöknek úsznia benne -, hanem sütés közben két-három alkalommal vegyük ki a sütőből, locsolgassuk saját levével és pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A végén vegyük le a fóliát, és szép piros barnára süssük.
Közben elkészítjük a káposztát. Ha nagyon savanyú, kicsit kiáztatjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a káposztát, a fűszereket, és készre pároljuk.
...és szeletelés után, a tányéron |
Ez az étel megint nagyon a mi ízlésünk is. Nagyon jól néz ki és nem kell mondani,
VálaszTörlésmert tudom, hogy finom.
Köszönöm Lívia, örülök, hogy Ti is szeretitek a hasonló ételeket :-)
TörlésMár csak a krumpligombóc hiányzik mellőle és a barna mártás..:-)
VálaszTörlésEzeket meghagyom más ételekhez :-)
TörlésNagyon étvágygerjesztő!!!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska!
TörlésKatika, nagyon finomnak néz ki, az ízesítés alapján meg pláne!
VálaszTörlésÉn ismegcsinálom... Máté fiunk is meghívta a nagy családot, sok különleges finom falatokat készítettegyik kislányával, és neveket is adtak nekik,majd csülköt is készített káposztával. Ezt minden évben elkészíti.Szeretettel gondolunk Rátok az Új évben is!! Juju
Köszönöm Juju, biztos sok finomság volt nálatok is!
TörlésPróbáld ki ezt a csülköt is, biztos ízlik majd. Nektek is minden jót az új éveben!
72 kiló a versenysúlyom, most 92 vagyok, ha ilyen recepteket tesztek fel akkor hogy jutok vissza a normál súlyomhoz???? :)
VálaszTörlésHát akkor sehogy 😀😀😀, vagy csak nagyon keveset egyél belőle, de azt sem könnyű 😀😀😀
Törlés