2012. március 8., csütörtök

Töltött báránygerinc


Húsvét közeledtével megengedhetjük magunknak, hogy bárányt is együnk. A receptet Lajos Mari 99 Ünnepi étel könyvéből kölcsönöztem, annyi különbséggel, hogy ott báránycombból készült. A tölteléket próbáltam hasonló módon készíteni, csak én egy kis tárkonyt is adtam hozzá. Nagyon finomra sikerült, tudom ajánlani mindenkinek.

Hozzávalók az én változatomhoz: 1 kg báránygerinc, citromlé, só, tárkony, törött bors,
a töltelékhez: 10 dkg darált pulykahús, 10 dkg sütni való kolbász, só, 1 nyers tojás, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1-1 mokkáskanál szárított zsálya és rozmaring, 1-2 csipet szerecsendió, törött bors, és 2 főtt tojás,
a göngyöléshez: vékony füstölt szalonna szeletek, a tetejére szemes fekete bors, esetleg ha van fehér- és zöld bors,
a zöldséges mártáshoz: 1 nagy fej hagyma, sárgarépa és pasztinák esetleg zeller (a recept szerint 30 dkg összesen, nem mértem mennyit tettem bele), 2 dl fehérbor, 2-3 dl kockából főzött húsleves, és a fűszerek: néhány szem fekete és színes szemes bors, borókabogyó, szegfűbors és tárkony, 
a mártás besűrítéséhez: 1-2 kiskanál étkezési keményítő

A húst kicsontoztam, bekentem citromlével, sóztam, kicsit állni hagytam. Elkészítettem a tölteléket a hozzávalóiból, a felét rásimítottam a húsra, erre tettem a félbe, harmadába vágott főtt tojásokat, majd rá a maradék tölteléket, és hústűvel összetűztem. A szalonnaszeletekkel körbe beborítottam, és átkötöztem mint egy kötözött sonkát. Tűzállótálba tettem, mellé két oldalra az összeaprított zöldségeket és a karikára vágott hagymát, megszórtam a hozzá való fűszerekkel, ráöntöttem a bort, mehet a húsra is belőle. A húsleves lé egy részét is ráöntöttem, a hústekercsre is szórtam még fűszereket, rátettem a tál tetejét és sütőbe tettem. Időközönként megnéztem, megfordítottam, az elfőtt levét pótoltam a maradék levessel. Mikor készre sült, és kissé kihűlt, kiemeltem a tálból, eltávolítottam róla a zsineget, a zöldségeket egy külön edényben kicsit besűrítettem. Nagyon finom, pikáns ízű mártás lett. A húst legjobb hidegen vágni, akkor sokkal szebb szeleteket kapunk, ezért már előző nap sütöttem meg, és tálalás előtt melegítettem újra fel. Mellé petrezselymes párolt rizs főztem.

A báránygerinc, még egyben

Kicsontozás után

A töltelékkel

Összetűzve

Szalonnába göngyölve

Mellette vannak már a zöldségek is

Készre sütve

Felszeletelve

11 megjegyzés:

  1. Hát ez csodás kivitelezés, teljesen elvarázsoltál!!!

    VálaszTörlés
  2. Nem ettem még bárányhúst soha... legalábbis így emlékszem. :)
    Gyönyörűen tálaltad, nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Vicuska, Gabriella, köszönöm. Bárányt még én sem ettem, csak régen birkapörköltet. Finom volt, nem volt birka íze :)

    VálaszTörlés
  4. Én már sokszor ettem bárányhúst és nagyon szeretem. Fantasztikusan készítetted. Szinte érzem az illatát.

    VálaszTörlés
  5. Báránnyal nem igazán vagyok kibékülve, de annyira guszta amit készítettél!

    VálaszTörlés
  6. Hogy ti mennyi finomságot esztek mostanában:) Nagyon szeretem a bárányhúst, így még nem ettem, de isteni finom lehet:)

    VálaszTörlés
  7. Igazán fenséges lehet és milyen jól mutat. Nagyon pazar lakoma, főleg húsvétra:) El tudnám képzelni.

    VálaszTörlés
  8. Rita, Lilla, Kati, Trollanyu, köszönöm. Már tavaly húsvét előtt kinéztem ezt a receptet, de aztán nem kaptam hozzá húst, most sikerült.

    VálaszTörlés
  9. Annak ellenére hogy sosem ettél bárány hust Kati, eltudom kézelni hogy mennyire szeretted a saját kreációdat.
    Kimondottan különleges, isteni finom, és gyönyörü elegáns a tálalás!

    VálaszTörlés
  10. A csontjával mihez lehet kezdeni?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...