2011. február 28., hétfő

Farsangi fánk

Még itt a farsang, süssünk fánkot! - de természetesen lehet az év egész szakában. Nálunk mindig a férjem készíti ezt a finomságot.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, kb. 2-3 dl tej, 3 tojássárgája, 5 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, tálaláshoz vaníliás porcukor, baracklekvár, rum

Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl langyos cukros tejben, majd összegyúrjuk a liszttel, a tojássárgájákkal, rummal és a margarinnal. Hólyagosra dagasztjuk, annyi langyos tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, kiszaggatjuk. Kiszúrhatjuk a közepét kis pogácsaszaggatóval, mint a képen is látszik, így a fánkok gyorsabban és jobban átsülnek. Ezután letakarva ismét pihentetjük 15-20 percig, majd bő forró olajban kisütjük. A fánkok alsó felét fedő alatt süssük, majd megfordítva már fedetlenül folytathatjuk a sütést. A fánkokat még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és rummal higított baracklekvárral tálaljuk.
A fenti képen látható mennyiség lesz belőle, plusz a kicsik.

A fánkokat kiszaggatjuk, majd hagyjuk még kelni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...