2015. június 22., hétfő

Rumos cseresznye és cseresznyebefőtt

A rumos meggybefőtt után jött a cseresznye, két változatban. Az egyik dunsztolással, a másik a meggyhez hasonlóan, rummal, dunsztolás nélkül, amelyeknél a cukor a nap melegétől olvad el. Ez is Mözsön készült.

A cseresznyebefőtt dunsztolással
 
A már kidunsztolt cseresznyék, melyek mehetnek is a kamrába

Hozzávalók: magozatlan cseresznye, egy kb 7,5 dl-es üveghez 5 evőkanál cukor, tetejére késhegynyi szalicil.

Az üvegekben rakjuk a cseresznyét és a cukrot, megöntjük vízzel, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, az üvegeket jól  lezárjuk. Egy nagyobb fazekat alul kibélelünk újságpapírral vagy egy kerek ráccsal, ráhelyezzük az üvegeket, megtöltjük vízzel, úgyhogy jó háromnegyedig érje az üvegek tetejét. Amikor forrni kezd kisebb lángra vesszük, úgy hogy gyöngyözzön a víz. Tíz percig hagyjuk így, majd elzárjuk, de a vízben hagyjuk kihűlni. Csak másnap tesszük végleges helyére.

Még dunsztolás előtt


Rumos cseresznyebefőtt - dunsztolás nélkül, napon érlelve

A bal oldali üvegben egész szemű cseresznyék vannak, a kisebb üvegben magozottak - a kép készítésük után 3 nappal készült, már kezdett szépen levük lenni, de még nincsenek készen.

Az üvegek megtöltésekor

Hozzávalók: magozatlan és magozott cseresznye, rum, egy kb. 7,5 gl-es üveghez 4 evőkanál rum és 6-7 evőkanál cukor, a kisebb üveghez természetesen mindenből kevesebb, tetejére késhegynyi szalicil.

A jól kimosott üvegekben rétegelve rakjuk le a cseresznyét és a cukrot, ráöntjük a rumot, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, az üvegeket lezárjuk, és napra tesszük őket, kb. jó egy hétig.

És végül a frissen szedett cseresznye, mikor hazahoztuk

6 megjegyzés:

  1. De szépek lettek! Nagyon jók a képek :)

    VálaszTörlés
  2. De szépek! Az üvegben is, de a kosárban különösen. Mostanában a napsütés hiánycikk... Így marad a dunsztolós módszer! :-)

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, nagyon hideg van Szívmelengető ez a sok szép kép.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta a kosárban , de az üvegekben is ! Anyukám tette el így a befőtteket ilyen módszerrel és milyen finom volt!

    VálaszTörlés
  5. Gerdi, Ani, Éva, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...