Meggyes kalácsot Tolnán, a barátnőmnél ettem pár hete, amit az Anyukája sütött. Olyan nagyon ízlett, hogy itthon én is megsütöttem, részben a tőlük hallottak alapján, részben a saját kelt tészta receptem szerint. Nagyon finom lett, másnapra már el is fogyott.
Ági, még egyszer köszönöm szépen ezt a remek receptet!
Hozzávalók nálam, 1 nagy rúdhoz: 28-30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, kb. 1,5 dl tej, 3-5 dkg margarin, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 egész tojás, egy kisebb citrom reszelt
héja,
a töltelékhez: kb 30 dkg meggy, ízlés szerint cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
a tetejére: 1 tojás.
a töltelékhez: kb 30 dkg meggy, ízlés szerint cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
a tetejére: 1 tojás.
Elkészítése:
A lisztet tálba öntöttem, közepén kis mélyedésbe morzsoltam az
élesztőt, ráöntöttem a tej felét, kis cukrot szórtam rá, s megvártam míg az
élesztő feljön. Ezután a többi hozzávalóval
lágy tésztává dagasztottam. Langyos-meleg helyen
kétszeresére kelesztettem.
Közben kimagoztam a meggyet, félre tettem.
Amikor megkelt a tészta, tepsi hosszúságúra kisodortam. Egyenletesen megszórtam a meggyel, meghintettem a vaníliás kristálycukorral, feltekertem, tepsibe
tettem, majd 30 percig újra kelesztettem.
Ekkor megkentem tojással, és előmelegített sütőben kezdetben nagyobb,
majd kisebb-közepes lángon megsütöttem. (Ha a teteje hamar pirosodik-barnul, akkor
alufóliával letakarhatjuk.) Kb. 45 percig sütöttem, de ez a sütőtől is
függ.
Amikor kihűlt porcukorral megszórtam, és csak ekkor szeleteltem fel.
A megkelt tészta |
Kisodorva, megszórva a meggyel |
Feltekerve, az újabb kelesztés előtt |
Kelesztés után, megkenve tojással |
Kisülve |
Nahát, milyen jó ötlet, meg hiszem, hogy finom volt!
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, igen, nagyon finom volt :-)
TörlésIstenien néz(ett) ki. Hű, de rákívánkoztam.
VálaszTörlésKöszi szépen, de sajnos már elfogyott :-)
TörlésEzt én is elkészítem, imádom az ilyen gyümölcsös kelt kalácsot. Nagyon jól néz ki és az nem kétséges, hogy finom is.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Sok sikert a sütéshez, és majd jó étvágyat hozzá :-)
TörlésÜgyes vagy Kati!
VálaszTörlésPuszi:ÁGI
Köszi Ági! Könnyű ügyesnek lenni, ha jó a recept :-)
TörlésMeggyes kalács... Még nem ettem. Annyira jól néz ki, muszáj lesz nekem is ilyet készíteni! :-)
VálaszTörlésKöszönöm! Én is csak most sütöttem először, de nagyon jól sikerült, nagyon ízlett :-)
TörlésNahát, milyen jó ötlet ez a tekerés! Kár, hogy nem jön át az íze. Szinte érzem a kelt tészta éa a meggy finom harmóniáját!
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Finom szaftos volt a meggytől, s valóban kár, hogy nem jön át az íze és az illata :-)
Törlés