2013. október 27., vasárnap

Kökénylekvár almával




Almával dúsított kökénylekvárt idén először főztem. Finom lett, így több lett a lekvár, és a töménységén - fanyarságán - is javított. A kökényt -  ha még nem csípte meg a dér -, ajánlatos 1-2 napra mélyhűtőbe tenni.

Hozzávalók: dércsípte kökény, 1 kg lepasszírozott kökénypéphez 40-50 dkg alma (ez a mennyiség még hámozatlanul mérve) és kb. 70-75 dkg cukor, valamint minden lepasszírozott 1 kg gyümölcshöz 1 zacskó dzsemfix,
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A kökényt megmostam, esetleges kis száraitól megtisztítottam, vízben puhára főztem.
Ezután apró lyukú szitán lepasszíroztam. Az almát meghámoztam, magházát eltávolítottam, vízben puhára főztem, és krumplinyomón áttörtem. Az így kapott gyümölcspépeket összekevertem, hozzáadtam a cukrot, és elkezdtem főzni. Mikor már jól felforrt, és úgy gondoltam hogy a cukor is elolvadt benne, hozzáadtam a dzsemfixet, kb. 5 percig főztem még erős lángon.
Forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, rátekertem az üvegekre a fémkupakot, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Szép sűrű, jól kenhető lekvár lett belőle.
A megmaradt "törköly" felhasználható szörp készítésére. Fel kell engedni vízzel, kicsit főzni, majd ismét lepasszírozni. Ekkor már használhatunk krumplinyomót is hozzá. A szörp készítése itt látható, egy régebbi bejegyzésemben.

A kökényszemek még a tövön

A kökényt egy szép kirándulás keretében a Gerecsében
fekvő Bajnán szedtük

A kökényszemek

A kökény főzése

A passzírozás - hátul a már lepasszírozott gyümölcspép

Az almával való dúsítás



4 megjegyzés:

  1. De szép az a kanál!
    Ma elmentünk a gyerekekkel csipkét szedni, de nagyon keveset találtunk, nem lesz belőle lekvár. Kökény viszont annál több volt, meg is kérdezte a Lányom, nem lehetne-e kökénnyel keverni a csipkebogyót? Azt már látom, hogy almával lehet, de csipkével milyen lenne?

    VálaszTörlés
  2. Igen, lehet keverni a kökényt a csipkével. Pár éve készítettem ilyet, finom lett. A kökény fanyarsága egyáltalán nem érződött rajta.
    Sok sikert hozzá :)
    A kanál régi ereklye :) Harkányi kép van ráfestve.

    VálaszTörlés
  3. Katalin, én nem ismerem ezt a fajta gyümölcsöt, de szerencséset vagytok hogy csak igy tudtok le szedni a fákrol...persze a lekvár még finomabb!

    VálaszTörlés
  4. Nekünk is rengeteg kökényünk van, csak nem szeretem szedni - tavaly is jól összeszurkált! :)
    A nagyobbik fiam megígérte, hogy mihelyt ráér, segít szedni. Hát majd meglátjuk, nagyon elfoglalt.
    Tavaly ivólevet csináltam belőle, az nagyon finom volt!

    VálaszTörlés