Vargányalevest eddig még nem ettem, így próbaképpen csak két darabot vettem hozzá. Hamar kiderült, hogy gyorsan szétfőnek, így még dúsítottam egy kis csiperke gombával...
Hozzávalók egy kisebb adag leveshez: 2-2 közepes vagy nagyobb méretű vargánya és csiperke gomba, 1-1 kis fehér- és sárgarépa, 1 hagyma, petrezselyemzöld, só, bors, 1-2 kiskanál házi szárított és őrölt ételízesítő, 1-2 késhegynyi kurkuma, olaj, 1 csapott evőkanál liszt,
a galuskához: ehhez a kis mennyiségű leveshez elegendő 1 kisebb vagy egy fél tojás, só, és amennyi lisztet a tojás felvesz.
a galuskához: ehhez a kis mennyiségű leveshez elegendő 1 kisebb vagy egy fél tojás, só, és amennyi lisztet a tojás felvesz.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágtam és a feldarabolt zöldségekkel olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a darabokra vágott vargányát - lehet a csiperkét is vele egy időben -, majd megszórtam a liszttel, kicsit pirítottam még, és felengedtem vízzel. Sóztam, borsoztam, fűszereztem, és készre főztem.
Ezután leszűrtem a levest, a vargányát és zöldségek felét-kétharmadát leturmixoltam, majd összeöntöttem a leves többi részével és elkészítettem a galuska tésztáját. Kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggattam és készre főztem.
Finom krémes állagú lett, nem túl sűrű, de nem is híg, s jól kiérződött a vargánya jellegzetes zamata.
Finom krémes állagú lett, nem túl sűrű, de nem is híg, s jól kiérződött a vargánya jellegzetes zamata.
A vargányák |
A gomba és a zöldségek dinsztelése |
Sajnos még én sem ettem vargánya levest, de mindenféle gombát imádok, szívesen megkóstolnám. A gombaleves nekem is galuskával az igazi:)Szép hétvégét kívánok:)
VálaszTörlésNagyon szemet gyönyörködtető levest készítettél!
VálaszTörlésÉn is főztem egy finom gombalevest a mult héten, de beteg voltam, és nem volt kedvem meg erejem galuskát bele főzni, igy hát spaghettit téptem össze kis darabokban, és az is finom volt.
VálaszTörlésNagyon szeretem a gombalevest, és a te levesed bizony nagyon guszta, és finom!