Hecsedlit évek óta minden ősszel szedünk, és már a blogomon is megtalálható a lekvár, szörp, tea, likőr és bor is - az alábbiakban belinkeltem -, melyek mind készíthetőek a csipkebogyóból. Sokféleképpen használható fel, sok C vitamint tartalmaz, és finom is....
A teának való bogyókat ketté szoktam váni és kimagozva szárítom meg.
Likőrt is egyszerűen készíthetünk, a feldarabolt bogyókra csak rá kell önteni a pálinkát, és cukrot adni hozzá.
Bort is elég könnyen készíthetünk, 2-3 hónap míg elkészül.
A lekvár és a szörp is nagyon finom belőle, ezekből is sokat szoktam főzni minden évben.
Likőrt is egyszerűen készíthetünk, a feldarabolt bogyókra csak rá kell önteni a pálinkát, és cukrot adni hozzá.
Bort is elég könnyen készíthetünk, 2-3 hónap míg elkészül.
A lekvár és a szörp is nagyon finom belőle, ezekből is sokat szoktam főzni minden évben.
Idén a lekvárnak való bogyókat több vízben főztem meg, így ugyanazoknak a bogyóknak a felhasználásával egyúttal szörp is lett. Sőt, a kipasszírozott "törköly"-re még egyszer öntöttem vizet, s újra felfőztem. A kipasszírozott sűrűjéből lett a lekvár, a hígabb léből pedig a szörp. Az így kapott léhez literenként kb. 70-80 dkg cukrot adtam, a többi hozzávaló és a főzésének a menete azonos, mint ahogy régebben szoktam főzni.
Érdemes kipróbálni ezt a takarékosabb eljárást is, sokat lehet vele spórolni, úgymint a csipkebogyókkal és persze a munkával is.
Aki teheti, használja ki még az őszi szép időt, s egy kellemes kirándulással egybekötve gyűjtsön a természet "ajándékaiból".....
Aki teheti, használja ki még az őszi szép időt, s egy kellemes kirándulással egybekötve gyűjtsön a természet "ajándékaiból".....
A Hegyes-kő teteje a Gerecsében - ahol a teának való csipkebogyót szedtem |
Az ezen a kiránduláson készült képeinkből már feltöltöttem egy sorozatot a "Pilisjárók" című blogomra. Nagyon szép kirándulás volt, gyönyörű tájon, persze szép idő is volt aznap, a képek róla itt tekinthetőek meg.
A többi csipkebogyót egy héttel később szedtük Budakalászon.....
Budakalász, ahol a lekvárnak, szörpnek és likőrnek való bogyókat szedtük |
Nagyon szépek és hasznosak a csipkebogyóból készült finomságaid.
VálaszTörlésA szomszédunk udvará három csipkebokor van. Kettőt már leszedtem, de a legnagyobb még éretlen. Lehet, hogy a már leszedettből gyorsan csinálok likőrt, nehogy megrothadjon.
De jó ötleteket adtál Katalin...
VálaszTörlésAz is annyira tetszik, hogy olyan sok helyen jártok, kirándultok - ráadásul nagyon szép helyek.
Marcsi köszi, próbáld ki a likőrt, biztosan ízlik majd, és nem is kell sok bogyó hozzá.
VálaszTörlésGabriella örülök, hogy tetszenek a képeink és az ötleteim :)
Likőr formában még én sem kóstoltam! Régebben magam is járta szedni, amikor a gyerekeim iskolások voltak, megvártuk, amíg megcsípi a dér. Lekvárként imádom!
VálaszTörlésÉva írta......
Katóka nagyon szorgalmasak vagytok,
Ferivel együtt. Aztán meg is lesz az
eredménye a gyűjtögetésnek, a sok-
sok vitamint meghálálja majd a szervezetetek.
Jó egészséget Nektek!
Köszönjük! Szeretünk gyűjtögetni, mert sok finomságot tartogatnak az erdei és mezei bogyók, gyümölcsök....
VálaszTörlésMilyen sok finomságot készítettél/készítesz belőle! :) Fel kellene kerekedni a családdal csipkebogyógyűjtésre! :)
VálaszTörlésMicsoda sok finomsagokat keszitettel ebbol a finom csipkebogyokbol, es meg raadasul a gyonyoru tajrol hoztad...a legjobb hir, hogy ingyen van. A termeszet mennyifel finomsagokat kinal, csak meg kell ismerni oket!
VálaszTörlésLe a kalappal előtted! Tudom, mit jelent leszedni a csipkebogyót, lekvárt főzni belőle. No nem saját tapasztalat, hanem régebben Anyukám minden évben rászánt 1-2 napot. Én még nem szántam el magam, bár ideje lenne, mert nagyon szeretjük.
VálaszTörlésKöszi lányok!
VálaszTörlésHankka, menjetek, szedjetek, kirándulásnak is jó egy ilyen nap :)
Elisabeth, valóban a természet sok finomságot kínál, csak észre kell vennünk... :)
Gerdi szánd rá egyszer magad, sok finomságot lehet készíteni belőle :)
Mi is kipróbáltuk már a szörptől a likőrig, remek mindegyik.
VálaszTörlésEgészségetekre! Örülök, hogy mindegyik ízlett :-)
Törlés