2013. október 9., szerda

Hecsedli (csipkebogyó) lekvár, szörp, tea és likőr - újra


Bal oldalt a teának való szárított bogyók, mellette a kis pohárban a két évvel ezelőtt 
készített,  mára már aranylóan barna likőr, hátul balra a lekvár, 
középen az idei likőrnek való pálinka, jobbra pedig a kis kancsóban a szörp.

Hecsedlit évek óta minden ősszel szedünk, és már a blogomon is megtalálható a lekvár, szörp, tea, likőr és bor is - az alábbiakban belinkeltem -, melyek mind készíthetőek a csipkebogyóból. Sokféleképpen használható fel, sok C vitamint tartalmaz, és finom is....

A teának való bogyókat ketté szoktam váni és kimagozva szárítom meg.
Likőrt is egyszerűen készíthetünk, a feldarabolt bogyókra csak rá kell önteni a pálinkát, és cukrot adni hozzá.
Bort is elég könnyen készíthetünk, 2-3 hónap míg elkészül.
A lekvár és a szörp is nagyon finom belőle, ezekből is sokat szoktam főzni minden évben.
Idén a lekvárnak való bogyókat több vízben főztem meg, így ugyanazoknak a bogyóknak a felhasználásával egyúttal szörp is lett. Sőt, a kipasszírozott "törköly"-re még egyszer öntöttem vizet, s újra felfőztem. A kipasszírozott sűrűjéből lett a lekvár, a hígabb léből pedig a szörp. Az így kapott léhez literenként kb. 70-80 dkg cukrot adtam, a többi hozzávaló és a főzésének a menete azonos, mint ahogy régebben szoktam főzni.
Érdemes kipróbálni ezt a takarékosabb eljárást is, sokat lehet vele spórolni, úgymint a csipkebogyókkal és persze a munkával is.

Aki teheti, használja ki még az őszi szép időt, s egy kellemes kirándulással egybekötve gyűjtsön a természet "ajándékaiból".....

A Hegyes-kő teteje a Gerecsében - ahol a teának való csipkebogyót szedtem

Az ezen a kiránduláson készült képeinkből már feltöltöttem egy sorozatot a "Pilisjárók" című blogomra. Nagyon szép kirándulás volt, gyönyörű tájon, persze szép idő is volt aznap, a képek róla itt tekinthetőek meg.

A többi csipkebogyót egy héttel később szedtük Budakalászon.....

Budakalász, ahol a lekvárnak, szörpnek és likőrnek való bogyókat szedtük



12 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek és hasznosak a csipkebogyóból készült finomságaid.
    A szomszédunk udvará három csipkebokor van. Kettőt már leszedtem, de a legnagyobb még éretlen. Lehet, hogy a már leszedettből gyorsan csinálok likőrt, nehogy megrothadjon.

    VálaszTörlés
  2. De jó ötleteket adtál Katalin...
    Az is annyira tetszik, hogy olyan sok helyen jártok, kirándultok - ráadásul nagyon szép helyek.

    VálaszTörlés
  3. Marcsi köszi, próbáld ki a likőrt, biztosan ízlik majd, és nem is kell sok bogyó hozzá.
    Gabriella örülök, hogy tetszenek a képeink és az ötleteim :)

    VálaszTörlés
  4. Likőr formában még én sem kóstoltam! Régebben magam is járta szedni, amikor a gyerekeim iskolások voltak, megvártuk, amíg megcsípi a dér. Lekvárként imádom!

    VálaszTörlés

  5. Éva írta......

    Katóka nagyon szorgalmasak vagytok,
    Ferivel együtt. Aztán meg is lesz az
    eredménye a gyűjtögetésnek, a sok-
    sok vitamint meghálálja majd a szervezetetek.

    Jó egészséget Nektek!

    VálaszTörlés
  6. Köszönjük! Szeretünk gyűjtögetni, mert sok finomságot tartogatnak az erdei és mezei bogyók, gyümölcsök....

    VálaszTörlés
  7. Milyen sok finomságot készítettél/készítesz belőle! :) Fel kellene kerekedni a családdal csipkebogyógyűjtésre! :)

    VálaszTörlés
  8. Micsoda sok finomsagokat keszitettel ebbol a finom csipkebogyokbol, es meg raadasul a gyonyoru tajrol hoztad...a legjobb hir, hogy ingyen van. A termeszet mennyifel finomsagokat kinal, csak meg kell ismerni oket!

    VálaszTörlés
  9. Le a kalappal előtted! Tudom, mit jelent leszedni a csipkebogyót, lekvárt főzni belőle. No nem saját tapasztalat, hanem régebben Anyukám minden évben rászánt 1-2 napot. Én még nem szántam el magam, bár ideje lenne, mert nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  10. Köszi lányok!
    Hankka, menjetek, szedjetek, kirándulásnak is jó egy ilyen nap :)
    Elisabeth, valóban a természet sok finomságot kínál, csak észre kell vennünk... :)
    Gerdi szánd rá egyszer magad, sok finomságot lehet készíteni belőle :)

    VálaszTörlés
  11. Mi is kipróbáltuk már a szörptől a likőrig, remek mindegyik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészségetekre! Örülök, hogy mindegyik ízlett :-)

      Törlés