A dzsem üvegekben, tálkában és péksüteményen.... |
...és a polcon |
Egy finom, pikáns ízű lekvár. Főzhetjük kissé darabosra, vagy botmixerrel pépesíthetjük, hígabbra, vagy dzsemfix hozzáadásával sűrűbbre, édesebbre vagy savanykásabbra, mindenképpen finom...
Hozzávalók: őszibarack, minden héjastól mért 1 kg gyümölcshöz kb. 18-20 dkg cukor, 1 vagy 2 tasak vaníliás cukor, kb. negyed vagy fél citrom leve (vagy ízlés szerinti mennyiség) 1/2 tasak dzsemfix, tetejére: szalicil.
Elkészítése:
Az őszibarackot meghámoztam, negyedekbe vágtam, és néhány percre citromos (vagy 1 kiskanál citromsavval elkevert) vízbe tettem, hogy a későbbiekben ne barnuljon meg.
Ezután kisebb darabokra vágtam, lábosba tettem, hozzáadtam a citromlevet, először csak kevesebbet, majd megkóstoltam, hogy kell-e még bele. Állandó kevergetés mellett kis lángon főztem.
A cukrot és a vaníliás cukrot csak később kevertem hozzá. (Minden dzsem, lekvár főzésénél a cukrot csak a vége felé szoktam hozzáadni, mert minél hosszabb ideig fő a cukorral, annál sötétebb lesz a lekvár.) A végén hozzáadtam a dzsemfixet is, ez a mennyiség pont elegendő volt hozzá, nem lett folyós a dzsem, de túl sűrű sem. Üvegekbe töltöttem, tetejére szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Hmm, nekem is ideje lenne nekiállni a befőzésnek...:)
VálaszTörlésEmlékszem, nagymamám is mindent szalicillel tett el, akkoriban talán nem is volt másféle tartósítószer. Aztán szép lassan átálltunk a Na-benzoátra, de lehet, hogy igazad van a szalicillel kapcsolatban. :) Szépséges lett a lekvárod, olyan jó a barack finom ízét megőrizni télre is! :)
VálaszTörlésLilla, Hankka, köszönöm. Finom lett, főleg így citromosan, a kis tálkával már meg is ettük :)
VálaszTörlésAz őszibarackot minden formában nagyon szeretem!
VálaszTörlésA szalicil jó téma, én kiakadtam, mikor hallottam, hogy betiltották. 100 évig jó volt, most jöttek rá, hogy ártalmas? Az infót köszi, megyek gyógyszertárba szalicilért:-)
Jó dolog, ha saját befőttekkel, lekvárokkal teli a spájzunk! Én szalicil-párti vagyok, akkor ártalmas csak, ha valakinek gyomorfekélye van, de ha belegondolunk, nem akkora az a mennyiség, amit megeszünk, hogy ártani tudna. Hiszen nem reggel, délben és este csak a tartósított spájzolásainkat majszoljuk! :) Nagy vitákat kavar a téma, de csak mostanában- pár éve egészségre ártalmasnak kiáltották ki a tojást, ma már újra ajánlják a mindennapi fogyasztását...
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésGyönyörűek a lekvárok; tényleg: Gratulálok!
Viszont a tartósítással kapcsolatban az a véleményem, hogy egészségetek szempontjából jobb, ha nem használjátok őket! Én évek óta befőzök és nem használok semmit. Amint kész a lekvár, dzsem, lecsó, stb. beletöltöm a kiforrázott üvegbe, ráteszem a tiszta, hibátlan tetőt, fejre állítom az üveget 2-3 percre, majd a száraz dunsztba teszem... Eddig még nem romlottak meg, pedig van 2 éves lekvárom is! :)
Félre ne értsetek, mindenkinek szíve joga, hogyan csinálja, csak ha valakit érdekel, így sokkal egészségesebb, és a lekvár ugyanúgy megőrzi ízét, illatát és csodás színeit!
Sok Szeretettel: Kaniraya
Helyes, semmi féle tartósító nem kell ezzel a módszerrel. Én sütőben csírátlanítom az üvegeket, a fedőket kifőzöm. Soha semmi gond nem volt a befőttekkel.
TörlésGerdi, Vicuska, köszi, teljesen egyetértek veletek.
VálaszTörlésKaniraya köszönöm neked is. Biztosan jobb, ha semmiféle tartósítószert nem eszünk meg. Hallottam már sokat az általad leírt módszerről, de én még nem mertem kipróbálni. Úgy gondolom, hogy az a kevés szalicil, amennyit egy-egy üvegbe teszek, nem okoz semmi bajt az egészségünknek.
Ez igaz, hogy a szalicil a legjobb tartósítószer és alig kell egy üvegbe csipetnyit tenni és el fog állni!
VálaszTörlésSzüleim és Nagymama is így tette el a forrázott/ 2 x kell forrázni/ gyümölcsöket is és nem romlott meg sőt nem volt szétfőve sem a barack befőt sem a megy stb.Egyszer -kétszer próbálkoztunk a nátrium benzoláttal és nem állt el!
Igen, így van :-) Állítólag ismét kapni a szalicilt, így én nem is próbálkozom mással...
Törlésegyetértek minden hozzászólóval tetszik a recept már csak azért is mert 1 kg gyümölcshöz 25-30 dkg. cukrot ír a mindmegette pedig 1 kg 15 dkg.-ot ajánl ami dúrva az már nem is jam hanem valami borzadály gely lekvár. köszi a receptet most állok neki megcsinálni. Nagyi-fagyi
VálaszTörlésegyetértek minden hozzászólóval tetszik a recept már csak azért is mert 1 kg gyümölcshöz 25-30 dkg. cukrot ír a mindmegette pedig 1 kg 15 dkg.-ot ajánl ami dúrva az már nem is jam hanem valami borzadály gely lekvár. köszi a receptet most állok neki megcsinálni. Nagyi-fagyi
VálaszTörlésJó lekvárfőzést!
TörlésKatikám jól sikerült köszönöm édesem mégegyszer ! Nagyi
TörlésKedves Piroska, örülök, hogy jól sikerült! Ha tetszenek a főztjeim, látogass máskor is ide....
TörlésJó dolog a szalicil, de én például allergiás vagyok rá.
VálaszTörlésSzépek a befőttjeid!
Köszönöm! Szerencsére napjainkban már többféle tartósítószer is kapható a szalicilen kívül is. Van aki anélkül készíti a befőtteket, lekvárokat. Egyszer-kétszer én is kipróbáltam már tartósítószer nélkül, kis üvegekben, azok sem romlottak meg. Igaz hamar el is fogyasztottuk.
Törlés